Hlavní obsah

Nejlepší od dob hvězdného Berdycha. Lehečka buší na dveře světové elity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když v únoru roku 2019 debutoval coby sedmnáctiletý mladíček v daviscupovém zápase proti Nizozemsku, bylo jasné, že českému tenisu roste mimořádný talent. Jiří Lehečka sice po vyrovnaném výkonu podlehl ostřílenému veteránovi Robinu Haasemu, u fanoušků i expertů však zanechal velké naděje. A prognózy se vyplnily. Po turnaji ve Winston-Salemu najde český tenista své jméno mezi elitní třicítkou. Tak vysoko od dob Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka žádný jiný český tenista nebyl.

Foto: Albert Cesare, Reuters

Jiří Lehečka je jasnou českou tenisovou jedničkou

Článek

Ano, měl štěstí. Na probíhajícím turnaji ve Winston-Salemu Jiřímu Lehečkovi po vítězství nad Australanem Maxem Purcellem vzdal semifinálový mač Sebastian Korda. To však nic z úspěchu mladoboleslavského rodáka neubírá.

Ať již finálový duel amerického podniku Lehečka ovládne, či ne, své jméno najde na novém životním maximu. Pokud ve finále padne, měla by mu patřit třicátá příčka, v případě vítězství pak pozice zhruba o čtyři příčky lepší. O svůj první turnajový triumf na okruhu ATP se utká buď s Chorvatem Bornou Čoričem, nebo Argentincem Sebastiánem Báezem.

„Jsem ohromně spokojený. Po dvou třísetových duelech je skvělé, že se mi konečně povedlo vyhrát ve dvou, navíc proti soupeři jako je Max. A že jsme skončili před deštěm, to je bonus navíc. Ze svého výkonu mám dneska radost,“ zářil spokojený Lehečka.

Své kvality potvrdil Lehečka už na letošním Australian Open, kde se zastavil ve čtvrtfinále až o pozdějšího finalistu Stefanose Tsitsipase, v Dubaji pak padl v semifinále ze tří mečbolů s Andy Murraym.

Jednadvacetiletý český reprezentant se tak stane nejvýše postaveným českým tenistou od ukončení kariéry Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Jiří Veselý se dostal v roce 2015 maximálně na 35. místo. Žebříčkově druhým nejlepším hráčem je v současnosti Tomáš Macháč na 123. místě.

Foto: Albert Cesare, Reuters

Jiří Lehečka

Lehečka je zároveň čtvrtým nejlepším tenistou mezi hráči do 22 let, před ním jsou jen Ital Musetti, Dán Rune a úřadující světová jednička Carlos Alcaraz.

Svěřenec Michala Navrátila bude největší nadějí českému mužského tenisu i na US Open, které začíná už v pondělí. Jistotu účasti má díky chráněnému žebříčku i Jiří Veselý, z kvalifikace se pak mohou do hlavní fáze probít ještě Zdeněk Kolář, Tomáš Macháč a Jakub Menšík.

JIŘÍ LEHEČKA
na žebříčku:35.
vyhraných turnajů:0
výška/váha:185cm/81kg
prize money:2 358 641 dolarů
hraje rukou:pravou
trenér:Michal Navrátil

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 4 : 6 Nadal - Lehečka 5 : 7, 4 : 6 konec
20240430T21 : 30:00+0200
Nadal vs. Lehečka
Nadal vs. Lehečka
Nadal
Lehečka