Hlavní obsah

Slavia se učí nové jméno. „Bolek“ má rychlost i pokoru. Připomíná Oscara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fanoušci fotbalové Slavie se učí nové jméno. Boluwatife Ogungbayi. Pravda, jde to těžko. „Bolek,“ přispěchal s přezdívkou a pomůckou při identifikaci devatenáctiletého Nigerijce trenér sešívaných Jindřich Trpišovský. „Taky si jeho jméno zjednodušujeme, protože je hodně složité. V létě na soustředění jsem to asi třikrát spletl,“ usmál se hlavní stratég sešívaných. Mladík s divokým hárem na hlavě debutoval za áčko Slavie v prvním utkání posledního předkola Evropské ligy proti Zorji Luhansk a hned asistencí přispěl k výhře 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Boluwatife Ogungbayi ze Slavie přihrává na gól Lukáši Masopustovi proti Luhansku.

Článek

Když sešívaní bušili do ukrajinského soupeře a spalovali šanci za šancí, přemýšlel Trpišovský, jak své mužstvo občerství. Dvacet minut před koncem vypustil na plac Boluwatife Ogungbayiho. „Byl to risk, nikdy takový zápas nehrál,“ přiznal slávistický kouč.

Vyšel mu, africký mladík drze pendloval po levé straně, dral se dopředu a své úsilí vygradoval ve čtvrté minutě nastaveného času, když se na hranici brankové čáry natáhl po Ševčíkově centru, vrátil míč před prázdnou bránu, kde ho do sítě doklepl Lukáš Masopust. „Půl gólu je jeho,“ poděkoval střelec.

Sestřih fotbalového zápasu Evropské ligy mezi Slavií Praha a LuhanskemVideo: O2 TV Sport

„Věřili jsme, že dobře zavírá zadní tyč a umí se rychlostně prosadit. Proto jsme na něj vsadili, nakonec to vyšlo, nevím, jestli by nějaký jiný hráč tu situaci před druhým gólem dohrával,“ podotkl Trpišovský.

Obrovská rychlost patří mezi hlavní přednosti Ogungbayiho. Dobře se pohybuje, je schopný se správně nabídnout a technicky zdatný. Hlavní limit? Logicky osobní souboje. Je mladý, křehký, musí zesílit. „Připomíná trošku Oscara na začátku jeho angažmá ve Slavii,“ povídá se o „Bolkovi“ v Edenu. Potenciál v něm ale vidí enormní.

Ogungbayi přišel do Slavie před rokem v rámci projektu, který sešívaní v Africe rozvíjejí. Hledají tam talenty, vytvářejí síť kontaktů. Bolu, jak se mu také říká, přišel z akademie Ilaji FC, na zkoušce zaujal a podepsal s vršovickým klubem smlouvu. V minulé sezoně naskakoval v dorostenecké lize, pro tu novou se přesunul do třetiligového béčka a letní soustředění absolvoval i s Trpišovského partou.

„Byl s námi v přípravě, je to hodný a milý kluk, který se usmívá, neodmlouvá, maká a nic nevypustí. Je to super i pro naši mládež. Kluci vidí, že když se maká a dá se do toho všechno, můžou se posunout i do áčka. Chtěl bych mu tímto i pogratulovat k prvnímu startu za áčko. Je to skvělé pro jeho budoucnost,“ povzbudil mladého spoluhráče Masopust.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Boluwatife Ogungbayi v zápase proti Luhansku.

Na začátku se o mladého Nigerijce hodně postaral jeho manažer Daniel Smejkal, jenž mu zařídil dokumenty, ubytování nebo třeba oblečení. Jako osobnost ale zraje rychle, navíc má v sobě zakořeněnou pokoru a úctu. Když přijde na stadion, vřele pozdraví úplně každého. Za vše poděkuje.

Přivede Slavia ještě nějakou posilu? Jindřich Trpišovský by si aspoň jednoho hráče přál Video: Sport.cz

Do dění v klubu je ponořený. Když například hrála Slavia ve druhém ligovém kole v Českých Budějovicích, napsal vedení klubu, kde by se mohl na zápas koukat. Dostal přístupové údaje do O2 TV a díval se. O víkendu proti Baníku Ostrava byl poprvé na lavičce, za čtyři dny proti Luhansku poprvé za áčko hrál. Je na něm, jak bude dál rozvíjet svůj talent.

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG