Novou podobu sadu Svobody v centru Zlína určí architektonická soutěž

  16:18
Zlínská radnice letos na jaře udělala anketu mezi obyvateli, kteří se mohli vyjádřit k tomu, co jim schází v sadu Svobody v centru města. Zmiňovali kvalitní osvětlení, plochy vhodné pro piknik a k posezení v trávě, přáli si tam mít houpačku, květinové záhony nebo stánky s kávou.

Zlínská radnice vypsala architektonickou soutěž na proměnu sadu Svobody. (srpen 2023) | foto: Jan Salač, MAFRAMAFRA

V anketě se také ukázalo, že nejvíce lidí má park spojený s bezdomovci, kteří tam polehávají na trávě a posedávají na lavičkách. Podchodům k sousednímu autobusovému nádraží se nejvíce respondentů raději vyhne, úplně bezpečně se v nich necítí téměř nikdo.

A také proto většina lidí parkem jenom prochází a málokdo se v něm na delší dobu zdrží. Většina obyvatel ho podle ankety vnímá negativně.

I tyto výsledky se odrazily v zadání architektonické soutěže na proměnu parku. Její vítěz bude známý do konce letošního roku.

„Poté by měla následovat příprava projektové dokumentace, povolení projektu a výběr zhotovitele,“ nastínil náměstek primátora pro městskou zeleň Michal Čížek. „V nejlepším případě může realizace začít v průběhu roku 2026.“

Město by chtělo získat peníze z Evropské unie. Náklady budou zhruba 70 milionů korun.

Sad Svobody se poprvé otevřel veřejnosti, když ho i se zámkem, který stojí v jeho středu, v roce 1860 koupil brněnský továrník Leopold Haupt. Tehdy byl ještě obehnán zdí a otevřel se jen při významných událostech. Až když park i zámek v roce 1929 získal Tomáš Baťa, prostor se proměnil v otevřenou odpočinkovou zónu pro pracující. A po mnoha desetiletích ho čeká další zásadní změna.

V sadu Svobody chtějí lidé místo pro piknik, má dobrou polohu v centru

„Soutěžící se budou zabývat okolím zámku, ale také dosud neupraveným úsekem Soudní ulice a dvojicí podchodů vedoucích k autobusovému nádraží,“ přiblížil primátor Jiří Korec. „Do svých návrhů by měli promítnout i vazby na významné body v nejbližším okolí parku, kterými jsou autobusové nádraží nebo nedávno revitalizované tržiště.“

Po sousedním parku Komenského, který byl dříve panským dvorem a který radnice upravila před pár lety, dojde k proměně dalšího důležitého veřejného prostranství v centru Zlína.

„Park Komenského je zcela nepochybně zdařilou realizací,“ zmínil Čížek. „Pozitivní inspirací pro sad Svobody je v tomto případě hlavně to, jak vhodně navržené úpravy dokážou lidem pobyt v parku zpříjemnit a vytvořit prostředí přitažlivé pro pobyt v centru města.“

Nicméně sad Svobody se promění spíše v krajinářském duchu, přičemž jeho dominantou zůstane zámek, který město průběžně také obnovuje a oživuje jeho náplň. Upraví se všechny chodníky i travnaté plochy, změní se osvětlení i mobiliář. Nejbližší okolí zámku se má dostat do podoby, která bude umožňovat jednodušší organizaci kulturních akcí.

Sad je i se zámkem zapsaný na seznamu nemovitých kulturních památek. Cenné stromy by proto měly být zachovány.

Zlín mění podobu zámku, během rekonstrukce tu vznikne restaurace i kulturní sál

„Soutěžící tak nemají zcela volnou ruku a jejich návrhy by proto měly být dostatečně citlivé,“ zmínil Korec.

„Očekávám, že navržená krajinářská úprava bude v synergii s budoucím využitím zámku,“ poznamenal Čížek. „Soutěžní návrhy by měly vhodně reagovat na své okolí.“

Sad Svobody je jedním z nejvýznamnějších veřejných prostranství ve Zlíně, nachází se na rozhraní historického centra a modernistického baťovského města. Díky své poloze mezi náměstím Míru, náměstím Práce, továrním areálem a autobusovým nádražím jím denně projde velké množství lidí.

Proměna čeká i plochu po torzu na Svazích

Toto však nebude jediný důležitý zlínský prostor, který čeká změna. Ještě více se promění plocha po odstraněném betonovém torzu obchodního centra na Jižních Svazích. Město chtělo soutěž vypsat již dříve, ale přednost dostal sad Svobody. Pozemky po torzu mají přijít na řadu po něm, takže soutěž by mohla být vypsaná během příštího roku.

„Věřím, že bude v městské radě vůle k tomu, abychom soutěž co nejdříve vypsali,“ poznamenal náměstek primátora Pavel Brada, který má na starost územní rozvoj. „Je to pro nás stále velká priorita.“

Podle něho by mělo na velkém pozemku pod druhým segmentem vyrůst něco, co doplní občanskou vybavenost na největším zlínském sídlišti, přičemž nemusí jít jenom o obchody, restaurace, ale třeba i o školy. „Důraz klademe i na kvalitní veřejné prostranství a může tam být bytová funkce,“ naznačil Brada. „Záměry nasbíráme ještě v rámci soutěže od odborů radnice i od veřejnosti.“

Torzo velkého nedostavěného obchodního centra šlo k zemi v roce 2016. Od té doby na místě vzniklo pouze discgolfové hřiště a parkoviště.

23. září 2022

Autor: