Hlavní obsah

RECENZE: Křehká těla v pasti ocelových tyčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Performerka, akrobatka, choreografka a režisérka Eliška Brtnická patří k předním osobnostem fyzického divadla. Ve své tvorbě propojuje akrobacii na laně, trapézu a šálách s výtvarným projevem, hledačstvím a kladením otázek.

Foto: Anna Benháková

Crossing vyžaduje od akrobatek sílu, soustředění i eleganci.

Článek

Platí to i o jejím projektu Crossing, který představila v rámci letošního dvacátého ročníku festivalu Letní Letná. Spojila se k němu se třemi kolegyněmi ze vzdálených koutů světa: Eleonora Dall´Asta je z Panamy, Ilona Jäntti z Finska a Aki Yoshida z Japonska, přesto jsou si všechny čtyři svým projevem velmi blízké.

Prostor je vymezen bílou plochou zdi a podlahy, na níž jsou umístěny objekty z ohnutých a různě propletených kovových tyčí. Nasvíceny působí samy o sobě jako výtvarné objekty. Zavěšeny na lana se stávají místem pro pohybové variace, při nichž se těla aktérek proplétají labyrintem tyčí, jež připomínají ptačí hnízda i bizarní obří hmyz.

Foto: Anna Benháková

Crossing představuje tělo v zajetí ocelových tyčí.

Z lehce zalomené tyče se v okamžiku stane trapéz pro akrobacii, s druhou pak akrobatka balancuje na nohou či pažích. Těla volně visí, otáčejí se a vpletena mezi tyče se stávají součástí pohybově-výtvarné instalace. Vše se děje zpomaleně, za zvuků meditační hudby a působivého svícení, jež na bílé ploše vytváří černou hru stínů tyčí i těl. Představení Crossing diváky odvede na padesát minut do světa ticha, koncentrace a okouzlení krásou pohybů i střetu křehkého těla s nepoddajností a nebezpečím trčících ocelových tyčí.

Ty jsou recyklované z předchozí produkce Elišky Brtnické Thin Skin, stejně jako nápad spojit tyče se vzdušnou akrobacií. V inscenaci Crossing je ovšem tento nápad rozvedený a dotažený do celistvé pohybově-výtvarné fantazie. Crossing lze na Letní Letné vidět ještě dnes a zítra večer.

Eleonora Dall´Asta, Ilona Jäntti, Aki Yoshida a Eliška Brtnická: Crossing
Produkce Cirkus Mlejn, premiéra 24. srpna v rámci festivalu Letní Letná, Praha.
Hodnocení: 80 %

FOTO: Pocta novému cirkusu ve velkém stylu. Artisti otevřeli jubilejní ročník Letní Letné

Kultura

Jiří Turek: Nedokázal jsem si představit, že Letní Letná tu bude dvacet let

Kultura

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám