Opeřenci všech velikostí i barev. Výstava exotického ptactva v Botanické zahradě Na Slupi láká i na raritní druhy

26. srpen 2023 08:00

V Botanické zahradě Univerzity Karlovy v Praze si můžete v těchto dnech prohlédnout 84. ročník výstavy exotického ptactva s názvem Kouzelný svět papoušíků. Poprvé tu na výstavě v naší republice uvidíte i nejmenší dravce světa, sokolíky malé.

Výstava exotického ptactva v Botanické zahradě na Slupi je legendární. Děti, které ji před lety navštěvovaly, tam dnes vodí své vnuky a někteří dokonce i pravnuky. Letos se koná její už 84. ročník, a i přesto se podařilo sehnat dva druhy ptáků, které jsou tu k vidění vůbec poprvé.

84. výstava exotického ptactva v Praze na Slupi

„Tak povedlo se nám to trošku náhodou, nicméně ozvali se mi někteří chovatelé, že mají nějaké novinky v chovech. Ti ptáci jsou jedni z nejmenších chovaných. Jsou to takové specialitky. Jednak je to kanárek, jedno z nejmenších plemen vůbec na světě, které má kouzelné jméno raza espaňola a pochází skutečně ze Španělska. A to druhé je ještě vzácnější. Je to jeden z nejmenších dravců chovaných v lidské péči, sokolík malý nebo také africký. Je to sokol velikosti malé hrdličky pocházející z rovníkové Afriky,“ přibližuje letošní rarity Ladislav Žoha, předseda Klubu přátel exotického ptactva.

Výstava plná barev a štěbetání

Letošním tématem výstavy je kouzelný svět papoušíků. To jsou právě ti hodně barevní a hodně malí papoušci z Afriky.

„Ano. Přesně tak. Ten kouzelný rod papoušíků, nově se jim říká agapornisové, je jedním z nejoblíbenějších mezi chovateli i majiteli papoušků. Jsou snadno ochočitelní a hýří všemi barvami.“

84. výstava exotického ptactva v Praze na Slupi

Na výstavě je aktuálně k vidění 80 ptačích druhů, od velkých arů a kakadu až po malé kanárky, různé drobné pěvce nebo zmíněné sokolíky. V jedné z největších voliér výstavy poletuje celkem 46 agapornisů v mnoha barevných mutacích.

Při pohledu na jejich předvádění na houpačkách nebo houfování na dlouhých bidýlkách si nejeden návštěvník vzpomene i na oblíbenou dětskou knížku Ondřeje Sekory - Uprchlík na ptačím stromě. Celkem je možné na výstavě vidět přes 200 exotických ptáků různých barev i velikostí.

Výstavu připravila nejstarší organizace exotických ptáků v Česku, respektive Československu, tedy Klub přátel exotického ptactva (KPEP). Otevřená je každý den do 3. září, vždy od 10 do 18 hodin, poslední den výstavy pouze do 16. hodin.

Jak snášejí papoušci aktuální teplé počasí? Co dělají organizátoři výstavy pro komfort jejich i návštěvníků? Můžete si poslechnout v záznamu rozhovoru s Ladislavem Žohou.

84. výstava exotického ptactva v Praze na Slupi
autor: JMys

Související