Tichovská a Ludvík jsou mistry světa MTBO v závodě s hromadným startem

Další cenné kovy se podařilo vybojovat české výpravě ne světovém šampionátu, který se tento týden odehrává v Jičíně a jeho okolí...

Autor: Pressnews
Tichovská a Ludvík jsou mistry světa MTBO v závodě s hromadným startem

V Jabkenicích proběhl čtvrtý závod Mistrovství světa MTBO. V dramatickém, rychlém a velmi kontaktním závodě s hromadným startem se z vítězství radovali čeští reprezentanti Martina Tichovská a Vojtěch Ludvík. Úspěšná byla i juniorská výprava, stříbrnou medaili vybojovala Sofie Stránská.

Pro závod s hromadným startem byl zvolen rychlý a relativně plochý terén v lesích u Jabkenic. Organizátoři si od terénu slibovali kontaktní závod s minimálními časovými rozestupy a tato očekávání se bezezbytku naplnila. Bezprostředně po startu se sice trať větvila, ale nejrychlejší závodníci se na uzlových kontrolách v terénu potkávali na dohled prakticky až do závěrečného úseku.

Jako první odstartovaly do závodu ženy. Od začátku prvního ze dvou okruhů nechyběly na čelních pozicích hlavní favoritky závodu a k velké radosti domácích fanoušků byla mezi nimi nejvíce vpředu vidět Martina Tichovská. Ovšem skupina ve složení Emily Benham Kvale (GBR), Nikoline Splittorf (DEN), Marika Hara a Kaarina Nurminen (obě FIN) byla stále velmi blízko. Drobné rozdíly mezi větvemi okruhů se navíc srovnaly až na začátku společného zhruba desetiminutového úseku a v čele se v té době pohybovala tříčlenná skupina ve složení Tichovská, Benham Kvale, Splittorf. Dánská závodnice ve finiši nestačila a v cílovém souboji měla nakonec Tichovská nad Britkou navrch.

"Bylo to opravdu hodně rychlé, i když zpočátku byly cesty horší, než jsem čekala. Skoro celý závod jsem jela sama, ostatní měly jiné farsty (jiné pořadí větvených úseků - pozn. red.) Až ke konci jsme se sjely a byl to boj do posledních metrů. Jsem moc ráda, že se to povedlo", prozradila v cíli Martina Tichovská.

Muži měli trať rozdělenu na tři okruhy s dalším větvením mezi uzlovými kontrolami. Oproti ženské kategorii bylo tudíž obtížnější sledovat, komu se průběžně daří nejlépe. Ve druhé polovině posledního kola se na čele setkal český reprezentant Vojtěch Ludvík s Finem Andre Hagou. Poslední úsek mezi uzlovými kontrolami odjeli společně a rozhodovalo se až ve finální části. Ludvík v kopci Fina dokázal odpárat a do cíle dojel s bezpečným náskokem. Na třetím místě skončil Švýcar Simon Hellmueller.

"Bylo to neuvěřitelně fyzicky náročný závod. Na začátku jsem spadl a trochu ztratil, ale brzy jsem byl zpět v tempu. Skoro celý poslední okruh jel přede mnou Andre Haga, v posledním kopci jsem mu nastoupil. Nahoře to vypadalo, že nohy zůstaly někde za mnou, ale byl jsem docela rád, že jsem nemusel spurtovat," shrnul povedený závod šťastný vítěz.

Juniorské závody byly také velmi rychlé a vyrovnané. Z české výpravy se nejvíce dařilo Sofii Stránské, která po těsném souboji skončila druhá za Tildou Palm ze Švédska.

MS MTBO 2023 bude zakončeno sobotním závodem štafet v Nové Pace.

Infobox pro čtenáře - vysvětlení principu tratě orientačního závodu s hromadným startem

Co jsou farsty neboli větvení tratí závodu s hromadným startem:
Pokud by při orientačním závodě s hromadným startem měli od startu do cíle všichni závodníci stejnou trať, pochopitelně by bylo nejsnazší se celou dobu vézt za někým, kdo mapuje lépe a v cíli mapaře přespurtovat. Proto jsou tyto tzv. “hromaďáky” organizovány tak, že na trati je více okruhů, některé z nich i ve více variantách. Každý závodník musí absolvovat všechny okruhy včetně všech variant, avšak každý ze závodníků má pořadatelem stanoveno jiné pořadí těchto úseků. Díky tomuto systému mají všichni závodníci v cíli za sebou všechny úseky, tj. celou trať, ale nemohou od sebe v průběhu závodu “opisovat” správné mapování.

Příklad: Trať má dva okruhy A a B, okruh B má ještě varianty B1, B2. První závodník jede úseky v pořadí A-B1-B2, druhý B1-B2-A, třetí B2-B1-A, atd.

Program Mistrovství světa v MTBO

20.8. Sprint, Jičín 
21.8. Volný den
22.8. Dlouhá trať, Mostek
23.8. Krátká trať, Mostek
24.8. Volný den
25.8. Závod s hromadným startem, Jabkenice
26.8. Štafety, Nová Paka

Web: wmtboc2023.cz
Facebook: wmtboc2023jicin
Instagram: wmtboc2023jicin

Přečteno - 1740x Tagy: mtbo
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyMistrovství světa MTBO završili Češi dvěma medailemi ze štafet
    Mistrovství světa MTBO završili Češi dvěma medailemi ze štafet
  2. Ostatní závodyMedailové žně na MS MTBO pokračují
    Medailové žně na MS MTBO pokračují
  3. Ostatní závodyMistrem světa MTBO na dlouhé trati Vojtěch Ludvík
    Mistrem světa MTBO na dlouhé trati Vojtěch Ludvík
  4. Ostatní závodyV Jičíně odstartoval sprintem světový šampionát MTBO
    V Jičíně odstartoval sprintem světový šampionát MTBO
  5. Ostatní závodyHorko učinilo 15. ročník Superior Bike Adventure extrémním
    Horko učinilo 15. ročník Superior Bike Adventure extrémním
  6. PozvánkyBike Adventure 2015 již o nadcházejícím víkendu
    Bike Adventure 2015 již o nadcházejícím víkendu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744