InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Po těžké autonehodě to Pavlína Vejvodová z Bernartic nevzdala. Je dvojnásobnou mistryní světa na tricyklu

 Autor: Foto Alena Lišková

    Autor: Foto Alena Lišková

BERNARTICE/GLASGOW - Po silnicích v širokém okolí Bernartic potkávají řidiči už pár let cyklotříkolku nebo tricykl. Málokdo ví, že mladá žena, kterou právě s opatrností předjíždějí, trénuje na některý z mnoha závodů. Jde o Pavlínu Vejvodovou z Bernartic, která se právě vrátila z mistrovství světa v Glasgow se dvěma zlatými medailemi a snem všech profesionálních cyklistů - duhovým dresem. Je mistryní světa v jízdě na tricyklu.

 

Cesta k úspěchu nebyla snadná

Na kole jezdila Pavlína velmi ráda, v roce 2014 dokonce absolvovala většinu ze série závodů Jihočeské amatérské ligy. Pak už na závodění nebyl čas. Až životní kotrmelec z roku 2018 přihrál Pavlíně kolo zpět do života.

Byl 22. červen roku 2018 a devětadvacetiletá Pavlína jela jako spolujezdec v osobním voze na zadním sedadle. Řidič jejího vozu bohužel nedal na křižovatce přednost a střetl se s autobusem. Rána přišla ze strany, kde seděla Pavlína. Ta se rázem ocitla v bezvědomí. Záklonem hlavy jí zachránila život kolemjedoucí žena, která byla shodou náhod zdravotní sestra z oddělení ARO, kde později Pavlína ležela. Lékaři jí dávali jen několikaprocentní šanci na přežití.

Naštěstí krvácení do mozku brzy přestalo a její stav se začal pomaličku stabilizovat. V komatu Pavlína strávila měsíc, následujících pět týdnů v nemocnici a během dalších tří měsíců se v Rehabilitačním ústavu Kladruby dávala pomalu dohromady. Znovu se učila všechno.

"Výpadky paměti z doby před nehodou jsou pro mě velmi nepříjemné, a i rok po nehodě mám docela v mlze," říká Pavlína. "Pravou stranu těla mám postiženou spasticitou, funguje mi 10 - 15 procent svalů a svalům chybí pružnost. Na pravé oko špatně vidím, někdy dvojitě a hůř se mi mluví. Problémy mám i s rovnováhou. Snažím se také přeučit z praváka na leváka," popisuje svůj stav. 

Šancí byla tříkolka

Rok po nehodě Pavlína zkoušela jízdu na kole, ale často padala až si zlomila si klíční kost. Bylo tedy jasné, že jízda na klasickém kole nebude správný směr. Jako návštěvník zavítala na cunkovské cyklozávody a viděla jezdce na tříkolce. Tehdy přišla obrovská naděje. Na konci roku 2019 Pavlínu oslovil Luboš Jirka, trenér sportovního cyklistického klubu, za který závodí zdraví i handicapovaní závodníci, s nabídkou účasti na závodech. Od jara 2020 se tedy z Pavlíny Vejvodové stala členka týmu SCK Asteria Dubí a začala trénovat na tricyklu, tedy tříkolce, která je vhodná právě pro osoby s různými kombinovanými nebo spastickými postiženími s horší stabilitou.

Závodníci na tricyklech jsou rozděleni do dvou kategorií - T1 více postižení (zde závodí Pavlína), T2 méně postižení. Díky poctivému pravidelnému tréninku a účasti na závodech v České republice  na sebe úspěchy nenechaly dlouho čekat.

V roce 2022 Pavlína přijala nabídku na první mezinárodní závod. Jednalo se přímo o Světový pohár v cyklistice handicapovaných v belgickém Ostende. Odtud odjížděla jako vítězka Světového poháru! "Byla to moje první zkušenost v cizině a byla jsem naprosto nadšená," popisuje závodnice. Díky skvělým výsledkům na domácí i mezinárodní úrovni Pavlína dostala od Českého paralympijského výboru cenu Objev roku 2022.

Úspěšný rok bernartické bojovnice

I během roku 2023 medaile přibývají. Letos ji potkal i pád den před závodem v Belgii, závod byl tedy odjetý se zlomenými žebry a slabým otřesem mozku, přesto z toho bylo druhé místo. "Největší úspěchy za rok 2023 jsou pro mě vyhrané mistrovství světa v Glasgow i mistrovství Evropy v Rotterdamu a každý dokončený závod," hodnotí průběh letošního roku tricyklistka. Ještě ji čekají závody v Ostravě, Bechyni a na Kleť.

Není to zadarmo

Během sezóny se Pavlína průběžně udržuje ve formě. "Pětkrát až šestkrát týdně vyrážím na 20 až 30 kilometrový okruh kolem Bernartic. Při velmi špatném počasí to jistí trenažér. Trénink prokládám rehabilitací a potřebným odpočinkem. Takhle to bude do konce listopadu, pak mi začíná třítýdenní regenerační dovolená a po ní příprava na novou sezonu," vyjmenovala Pavlína Vejvodová.

V příštím roce proběhnou v Paříži letní paralympijské hry. Zda se na start postaví i česká úspěšná cyklistka Pavlína Vejvodová, to se zatím neví. Lze jen držet palce.

"Chtěla bych moc poděkovat řidičům, se kterými se na silnici potkávám, za trpělivost a ohleduplnost. Uvědomuji si, že není vůbec jednoduché mě někdy předjet. Mé poděkování patří také trenérům Luboši Jirkovi a Zdeňku Mlynářovi, díky kterým mám možnost něco dokázat. A v neposlední řadě příteli Lukášovi, který mě všude doprovází a veškerou dřinu i radost zažívá se mnou. Z pohybu jsem si udělala psychoterapii. Při tom jednoduchém pohybu mohu dokonale vyčistit hlavu. Z dobrých výsledků mám pochopitelně radost, ale ještě větší motivace a hnací motor je pro mě radost mých přátel a fanoušků. Díky vám!," uzavírá povídání bojovnice Pavlína.

 

Diskuse k článku - 6 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Jarin 

    Reagovat

     

    Jseš 1

    Vloženo 28.8.2023 23:39:19

  • Jen tak dál 

    Reagovat

     

    Blahopřeji a přeji hodně dalších úspěchů. Neskutečná bojovnice!

    Vloženo 26.8.2023 14:41:13

  • Marie 

    Reagovat

     

    Přeji Pavlince ještě hodně úspěchů.

    Vloženo 26.8.2023 13:43:03

  • Václav 

    Reagovat

     

    Vše jenom nejlepší v životě i sportovní kariéře přeji.

    Vloženo 26.8.2023 11:56:14

  • Čtenářka 

    Reagovat

     

    Bojovnice, klobouk dolů! Ať se daří, hodně štěstí a sil a at vyjde paralympiáda.

    Vloženo 26.8.2023 11:20:39

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace