K vyšším výnosům při pěstování brambor můžou zemědělcům pomáhat drony. Odhalí suchá místa

Úspory vody a víc brambor. Vědci z Výzkumného ústavu bramborářského zapojují do boje se suchem i drony vybavené termokamerami. Stroje tak dokážou najít suchá místa na poli a nasměrovat tam závlahu, voda se pak nemusí pouštět plošně. Za pomocí dronů je možné najít také ohniska škůdců, nemocí nebo plevele.

Vysočina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron DJI Agras T30 unese 30 kilogramů

Dron DJI Agras T30 unese 30 kilogramů | Foto: Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Využití dromů testují vědečtí pracovníci z pokusné farmy Výzkumného ústavu bramborářského ve Valečově na Havlíčkobrodsku. Z výšky pořizují termografické snímky polí. Díky získaným datům pak můžou řídit závlahu nebo dávkovat ochranné postřiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak můžou drony posloužit zemědělcům, zjišťoval Milan Soldán

„Zemědělci můžou dron využívat pro vyhledávání ohnisek chorob, škůdců, plevelů,“ říká Petr Doležal z Výzkumného ústavu bramborářského.

Dron je možné přepnout i na termokameru, kde jsou vidět rozdíly mezi teplejšími a studenými místy. Dokáže tak najít i suchá místa uprostřed pole.

„Na tomto pozemku testujeme kapénkovou závlahu. A my se teď můžeme nad pozemek podívat, jak to vypadá shora. Můžeme přepnout i na termokameru. Rozdíly v teplejších a studenějších místech analyzuje speciální software,“ popisuje Doležal.

Věda pro děti: Jedna rostlina, nahoře rajčata, dole brambory. Jak pěstovat bramborajče?

Číst článek

S tímto softwarem pracuje David Hájek z Výzkumného ústavu zemědělské techniky.

„My tady máme závlahový systém, který je navržen tak, aby minimalizoval množství závlahové vody a zároveň dávkoval co nejlépe závlahu pro tu danou rostlinu,“ přibližuje Hájek.

Dron využívají vědci pro kontrolu. „Abychom si ověřili vlastně, jestli náš systém funguje správně a jak má,“ říká Hájek.

V suchých letech může takové zavlažování zvýšit výnosy až na dvojnásobek.

Milan Soldán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme