Ruský režisér Gleb Panfilov s manželkou Innou Čurikovovou na snímku z roku 2011.

Ruský režisér Gleb Panfilov s manželkou Innou Čurikovovou na snímku z roku 2011. | foto: Profimedia.cz

Zemřel ruský režisér Panfilov, manžel herečky, která ztvárnila Marfušu

  • 2
Ruský režisér a scenárista Gleb Panfilov zemřel v sobotu ve věku 89 let, uvedla agentura TASS. Panfilov debutoval v 60. letech filmem Ohněm se nepřebrodíš, ve kterém roli zdravotnice za občanské války svěřil Inně Čurikovové, své pozdější manželce i herečce většiny jeho filmů.

Panfilov se podle Československé filmové databáze potýkal se sovětskou cenzurou při vzniku svého patrně nejslavnějšího díla, snímku Téma. Později adaptoval drama Maxima Gorkého Vassa a ke stejnému autorovi se vrátil v rozsáhlém projektu Matka.

Už po pádu komunismu ve vlastním studiu natočil historický film, věnovaný carskému rodu Romanovců. Podle scénáře Alexandra Solženicyna vznikl v Panfilovově režii desetidílný seriál V kruhu prvním. Podle Solženicynovy knihy a vlastního scénáře rovněž natočil film o živoření válečných veteránů v gulagu Sto minut iz žizni Ivana Denisoviče.

Panfilovovu manželku Innu Čurikovovou si čeští a slovenští diváci pamatují hlavně jako Marfušu z pohádky Mrazík. Čurikovová zemřela letos v lednu ve věku 79 let.