Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdrsnější věznice světa: Kalifornskou San Quentin s největší plynovou komorou otřásaly skandály

Nejstarší věznice v Kalifornii, San Quentin, je notoricky známá svým násilím, korupcí a mezirasovými nepokoji. Prošla jí řada známých osobností, včetně amerického zločince Charlese Mansona.

Věznice měla problémy už od svého založení v roce 1854. Krátce po něm byla pod soukromým vedením. Pronajímatele hned zkraje obvinili z prospěchářství, vystavování vězňů nelidským životním podmínkám a brutálním trestům.

Kázeňská opatření zahrnovala bičování a stříkání vysokotlakou hadicí ve vězeňských sprchách. Hned ze začátku navíc kvůli laxnímu zabezpečení vězni ze San Quentin ve velkém utíkali. Nevhodné chování přestalo, až když kontrolu nad věznicí převzal stát.

Násilný útěk

Věznice měla kontroverzní minulost i kvůli množství násilí, které se v ní dělo. Nejznámější případ je z roku 1971, kdy si neúspěšný útěk vězňů vyžádal několik mrtvých. Organizoval ho zakladatel vězeňského gangu George Jackson, jenž pomocí zbraně, kterou mu podstrčil jeho právník, zajal strážného a donutil ho odemknout cely víc než 20 vězňů.

Následující nepokoje trvaly pouhých 33 minut a vyústily v šest mrtvých, včetně Jacksona. Někteří tento incident považují za jeden z nejkrvavějších vězeňských konfliktů v celé americké historii.

Věznice byla v té době jednak extrémně přeplněná, ale taky se objevovaly politické a rasové konflikty. I kvůli tomuhle incidentu veřejnost požadovala uzavření zařízení.

Největší komora smrti pro 700 vězňů

Zajímavostí je na téhle věznici ještě víc. Měla jedinou plynovou komoru v Kalifornii pro víc než 700 odsouzených k smrti. Zároveň se jednalo o největší zařízení určeného k popravám ve Spojených státech. Plynovou komoru do ní nainstalovali v roce 1938 a v roce 1996 začali zaměstnanci popravovat smrtící injekcí. Od roku 2006 ale věznice žádnou popravu neprovedla.

vězení San Quentin 2
Z dálky to vypadá docela v pohodě. Zblízka to zažít nechcete.
Zdroj:
Rob Crandall / Shutterstock

Náboženský fanatik i atentátník na Kennedyho

Díky tomu, že byla San Quentin jedinou věznicí, kde se mohly provádět popravy, se v něm nacházelo velké množství známých osobností, jako byl třeba Charles Manson. Ve věznici byli ale i členové jeho sekty, včetně Bruce Davise, Texa Watsona, Bobbyho Beausoleila nebo Steva Grogana.

Svůj čas za mřížemi tady strávil i atentátník na Roberta F. Kennedyho Sirhan Sirhan a nechvalně proslulý vrah Lawrence Singleton. V San Quentin si svůj trest odpykávali a stále odpykávají sérioví vrazi, násilníci, lupiči, členové gangů a další. Většina z nich je odsouzena k smrti. Popravy jsou už ale dávnou minulostí, počátkem roku 2022 totiž stát zahájil začal uzavírat tresty smrti.

Ani v posledních letech se ovšem kontroverze věznici nevyhýbají. V roce 2021 čelila jednomu z největších trestů za porušení bezpečnosti na pracovišti kvůli tomu, že nezabránila šíření koronaviru. Špatné podmínky vedly k 28 úmrtím a celkem 2 200 potvrzeným případům. Někteří situaci označili za nejsmrtelnější lékařský incident v historii kalifornského vězeňského systému. Pracovníci v té době neměli ochranné prostředky dýchacích cest, v některých částech zařízení dokonce chyběla tekoucí voda a čisticí prostředky.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

37° 56' 22.7148", -122° 29' 23.874"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kateřina Rakúsová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdrsnější věznice světa: Kalifornskou San Quentin s největší plynovou komorou otřásaly skandály