Bundesliga - preview 2. kola: Na programu bavorské derby

25.08.2023, 08:23, aktualizováno 27.08.2023, 08:47
Previews
Kingsley Coman, Konrad Laimer a Joshua Kimmich (© AFP)

Bayern Mnichov bude skvělý vstup do soutěže potvrzovat v bavorském derby proti Augsburgu. Mainz doufá v první bodový zisk v zápase s Eintrachtem Frankfurt...

1. FSV Mainz 05 - Eintracht Frankfurt

neděle 15:30

Pochopitelně že Union patří bezpochyby k ambiciózním celkům, které zřejmě budou řazeny i pro letošní sezónu k tomu lepšímu, co Bundesliga může nabídnout. Mohuč si na každý pád rozhodně nepředstavovala, že od něj na úvod ročníku dostane tak nasekáno. A tak nyní bude sjednávat nápravu. Vyzve Frankfurt, který za pár dnů čeká také ještě důležitá odveta s Levski.

Svěřenci trenéra Dina Toppmöllera se ve čtvrtek nedostali k takovému vyústění, které by je úplně uspokojilo. V poslední fázi předkol Konferenční ligy v Sofii přišli o výhru v nastavení druhé půle, a budou tedy muset ve druhém zápase ještě bojovat, aby naplnili roli favorita. Duel v Mohuči by zajisté mohl být dobrou zkouškou před následným střetnutím proti bulharskému protivníkovi.

Především domácí budou motivování po minulém nepovedeném výkonu z Berlína, čili nebude lehké zlomit jejich odpor a cílevědomost. Při premiéře v nové sezóně před vlastními fanoušky zkrátka hodlají ukázat zcela jinou tvář. "Je to náš první domácí zápas proti velmi kvalitnímu soupeři. Chceme využít své šance a lépe se prezentovat,” potvrdil jednoznačně mohučský stratég Bo Svensson. "Nastoupíme proti špičkovému týmu Bundesligy, takže určitě nemáme předem zaručený výsledek. Stačí se jen zběžně podívat na jeho kádr, jsou v něm Kolo Muani, Götze nebo Skhiri. Eintracht navíc v létě parádně doplnil tým. Náš výkon každopádně musí být lepší než v Berlíně. To je naše hlavní ambice,” sliboval.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Hanche-Olsen, Bell, Fernandes - da Costa, Barreiro, Kohr, Caci - Richter, Onisiwo - Ajorque

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, R. Koch, Pacho - Aurélio Buta, Skhiri, Max - Dina Ebimbe, M. Götze - Lindström - Kolo Muani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.64 - 2.85

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - FC Augsburg

neděle 17:30

Za obhajobou titulu Bayern vstoupil velmi dobře. Evidentně rychle zapomněl na krutý nezdar z Německého superpoháru a venku si hravě poradil s Brémami. A na svůj počin míní navázat také v bitvě o Bavorsko proti Augsburgu. Pozor by si každopádně v Mnichově dát měli, byť je výběr Stern des Südens pasován do role favorita. Hosté naposledy vsítili hned čtyři branky.

K takovým střeleckým číslům se přitom družina kolem kouče Enrica Maassena nepropracovává nikterak často. A je pro ni možná o to větší škoda, že se proti Mönchengladbachu nakonec konala pouze remíza. "Když zaparkujete před vlastním vápnem autobus, je to pro vás také nebezpečné. Nemůžete ovšem zároveň neustále útočit. Jde o to najít rovnováhu,” naznačoval Maassen, že v Allianz Aréně zřejmě jeho parta už tolik bláznit směrem dopředu, jako v duelu s Gladbachem, nebude. "Chceme se každopádně prezentovat svou hrou a být co nejvíce otravní. Jen tak dosáhneme na dobrý výsledek.”

Po sobotním programu druhého bundesligového kola zůstaly bodově stoprocentní čtyři celky. A samozřejmě že Bayern v uskupení Unionu, Leverkusenu, Wolfsburgu a Freiburgu nechce chybět. Bez ohledu na to, že lokální souboje vždy představují jisté riziko. Výkonnostní rozdíly se mnohdy nečekaně rychle smazávají, outsider dokáže najít vnitřní sílu, má zkrátka motivaci ukázat, že v regionu působí také on.

Poslední dva vzájemné duely naznačily, že by mohlo padnout i hodně gólů. V březnu jich bylo osm, předtím sedm. Na zářijový střet z roku 2022 z půdy Augsburgu pak Bayern rozhodně nevzpomíná v nejlepším. Právě tehdy Fuggerstädter bavorského giganta zaskočili, udrželi čisté konto a nakonec se radovali z nejtěsnější možné výhry. "Augsburg za poslední dobu trochu změnil svůj styl. Klade větší důraz na přihrávky a držení míče. Také hraje v jiném systému,” všiml si domácí stratég Thomas Tuchel. "Spoléhá na velmi vysoký presing, očekáváme i částečně osobku na naše některé hráče. Tenhle tým je také přesně uzpůsobený a silný pro brejky a kombinační hru. Budeme tedy potřebovat účinné nástroje, mužstvo na to připravím,” slíbil fanouškům.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Mazraoui, Upamecano, M.-J. Kim, Davies - Goretzka, Kimmich - L. Sané, T. Müller, Coman - H. Kane

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Engels, M. Bauer, Uduokhai, Pedersen - Rexhbecaj, Dorsch - Vargas, Demirovič - Michel, M. Berisha

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.10 - 12.40 - 26.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Köln - VfL Wolfsburg

sobota 15:30

Ještě v 87. minutě to v Signal Iduna Parku vypadalo, že si Kozli odvezou alespoň bod. Jenže pak udeřil Donyell Malen. Naopak Vlci zásluhou dvou přesných zásahů Jonase Winda zdolali nováčka z Heidenheimu, na což budou chtít navázat.

"Atmosféra v Kölnu bývá vždycky nádherná. Ten tým hraje pokaždé naplno od první do závěrečné minuty. Hráčům nechybí odvaha a agresivita. V obraně tedy budeme muset být maximálně pozorní a zároveň bude důležité, abychom dokázali proměňovat šance, do kterých se dostaneme," prohlásil Niko Kovač, jenž coby hráč nastoupil proti celku z města nad řekou Rýn celkem devětkrát a sedmkrát se radoval z výhry.

Tentokrát mu k dosažení tříbodového zisku nepomůžou Sebastiaan Bornauw, jenž má poraněné chodilo, dále Lukas Nmecha, kterého do hry nepustí pro změnu zranění kolena. Mimo jsou také Kilian Fischer a Felix Lange. Karetní trest ještě jednou nepustí do hry Rogéria, jenž přišel v létě z italského Sassuola. Plně připraven by naopak měl být Maximilian Arnold.

Co se Kölnu týče, bude Steffen Baumgart postrádat Lintona Mainu, Jana Thielmanna, Marka Utha a zřejmě i Davieho Selkeho. Nicméně v minulém ročníku jednapadesátiletý kouč dokázal se svými svěřenci nejednou dosáhnout na body i tehdy, když neměl k dispozici všechny fotbalisty z obvyklé základní jedenáctky.

"Proti Dortmundu jsme hráli dobře, ale přesto jsme na body nedosáhli. Teď je před námi první domácí utkání proti silnému soupeři. Wolfsburg přivedl v létě několik kvalitních posil a nepochybuju o tom, že v konečném zúčtování obsadí v tabulce místo mezi prvními šesti. Přesto jsem toho názoru, že tenhle zápas můžeme vyhrát, obzvlášť když nastoupíme v domácím prostředí," nechal se slyšet lodivod, který Kozly v minulé sezoně dovedl na jedenáctou příčku, s devítibodovým náskokem na tu barážovou.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwabe; Schmitz, Hubers, Chabot, Paqarada; Ljubicic, Martel; Carstensen, Kainz, Waldschmidt; Adamyan

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels; Baku, Lacroix, Zesiger, Maehle; Svanberg, Gerhardt, Majer; Cerny, Wind, Wimmer

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.74 - 3.29

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - Union Berlín

sobota 15:30

Pouze jeden tým porazil v prvním kole svého soupeře vyšším rozdílem než die Eisernen. Celek s jistotou skupinové fáze Ligy mistrů se bude chtít o nejvyšší příčky bundesligové tabulky ucházet znovu i letos. K tomu potřebuje bezpodmínečně porážet papírově slabší protivníky. Ligový nováček z Hesenska se k nim řadí, třebaže na úvod předvedl proti Frankfurtu bojovný výkon.

Zato svěřenci Urse Meiera, mezi které se rovněž řadí Alex Král, s obdivuhodnou lehkostí vyzráli na Mohuč. Svou velkou zásluhu na výsledku 4:1 měla nepochybně i skutečnost, že Kevin Behrens skóroval už po dvaapadesáti sekundách. Žádný z borců hájících barvy berlínského klubu v jeho historii nikdy neskóroval na nejvyšší úrovni rychleji.

"Konec Darmstadtu už v prvním kole DFB-Pokalu samozřejmě nebyl dobrý, ale proti Eintrachtu předvedli hráči dobrý výkon, takže tomu zápasu by bývala více slušela remíza. Budeme muset soupeři vnutit naši hru a vyvarovat se pasážím, které jsme měli v minulých utkáních a ve kterých jsme byli příliš pasivní," nechal se slyšet hlavní strůjce úspěchu Unionu, totiž Urs Firscher, jemuž budou scházet Rani Khedira, András Schäfer, Lucas Tousart a zřejmě taky Janik Haberer.

Torsten Lieberknecht bude naopak postrádat Tobiase Kempeho a Matthiase Badera, na jehož start po zranění stehna bude pravděpodobně ještě brzy. "Můj tým bude chtít získat první body, třebaže proti nám stojí Union Berlín, účastník Ligy mistrů, který má v kádru velmi kvalitní fotbalisty. Víme, že budeme muset předvést koncentrovaný výkon a svou agresivitou donutit soupeře k chybám."

Sobotní zápas bude premiérovým střetnutím mezi německou elitou, jelikož v předchozích letech bylo možné vzájemné a na branky bohaté duely sledovat pouze v rámci 2. Bundesligy. V ní měli paradoxně lepší bilanci die Lilien, když z šesti zápasů v poslední desetiletce opanovali hned tři, zatímco klub ze Stadion an der Alten Försterei si připsal jediné vítězství, což by se teď mělo změnit.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, Zimmermann, Maglica - Bader, Mehlem, Holland, Karic - Honsak - Hornby, Pfeiffer

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Knoche, Diogo Leite - Juranovic, Král, Gosens - Laidouni, Aaronson - Fofana, Behrens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.11 - 3.41 - 2.04

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - TSG Hoffenheim

sobota 15:30

Historická bundesligová premiéra Heidenheimu výsledkově nevyšla. A při svém debutu před vlastními fanoušky se rozhodně bude chtít prezentovat v lepším světle. Voith-Arena do svých útrob uvítá Hoffenheim, jistě zkušený celek, který se na nejvyšší úrovni pohybuje po několik let. I hosté by potřebovali napravit úvodní nezdar, doma před týdnem nestačili na Freiburg.

Platí, že nováček z Bádenska-Württemberska již poznal, co znamená působit mezi elitou. A také že inkasoval své první branky. Pochopitelně že taková fakta nepředstavují nic, co by hřálo jeho příznivce na srdíčku. A tahle čísla hodlá bezpochyby a urychleně změnit k lepšímu. Alespoň vstřelil první gól, získat nějaký ten bod.

Soupeři by si prostě hned na startu neměli myslet, že si z domácích budou dělat jen trhací kalendář, který stránku po stránce roztrhají až do sestupu. S takovou špatnou reputací by mohl během následujících týdnů Heidenheim tvrdě narazit. "Je to samozřejmě něco speciálního, když hrajete poprvé v nové soutěži. To platilo nejen pro náš první venkovní zápas, bude to platit i pro ten nynější,” přiznával Frank Schmidt, kouč novice. "Přesto to není tak, že by se tenhle duel měl přeměnit v nějakou bujarou oslavu. Jde hlavně o to být úspěšný,” vzkazoval, že se o pozitivní rezultát jeho družina míní poprat.

Hoffenheim se určitě nechce topit u červených příček, jako tomu bylo v minulé sezóně. Když už by se nezdařil atak na pohárové příčky, které v předešlých sezónách obsazoval s poměrně velkou pravidelností, rádi by se svěřenci trenéra Pellegrina Matarazza pohybovali alespoň v klidném středu tabulky. Aby přitom nemuseli prožívat strach a stres, vlastně by takové zápasy, jaký je nyní čeká, měli zvládat. "Zatím nevíme, jestli letos dokážeme ukázat sílu z domácího prostředí tak jako loni. Přesto je naším cílem a také úkolem získat většinu bodů právě doma,” dodával Schmidt.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Traoré, P. Mainka, Siersleben, Föhrenbach - Maloney - Dinkci, Beck, Beste - Pieringer - Kleindienst

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Akpoguma - Kadeřábek, Grillitsch - Bülter - Prömel, Becker - Bebou, Kramarič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.18 - 3.75 - 2.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Borussia Dortmund

sobota 15:30

Schalke se v loňské sezóně poroučelo zase z nejvyšší soutěže, a tak se bundesligoví fandové musejí smířit s faktem, že pro letošek spatří pouze Ein kleines Revierderby. Pochopitelně že taková skutečnost by na každý pád neměla nikterak znehodnotit prestiž tohoto střetnutí. A je jasné, že outsider z Bochumi hodlá favoritovi z Dortmundu život co nejvíce znepříjemnit.

Mnohdy ani v okresním přeboru nejsou dva kluby tak blízko sebe. Řidič autobusu má samozřejmě velkou radost, že nástrah na cestách opravdu nepotká mnoho. Najede zkrátka od Signal Iduna Parku na dálnici A40 a za nějakou čtvrthodinku, po sedmnácti kilometrech, bude už na místě určení. Na první pohled nevábně vypadající Vonovia-Ruhrstadion jen tak na okraj v posledních dvou ligových případech BVB nevyloupilo a uhrálo tam pouze remízu.

Je však třeba připomenout, že v únoru letošního roku přece Die Borussen výhru urvali, akorát v rámci osmifinále DFB-Pokalu. "Když přijde řeč na derby, každý si představí to mezi Dortmundem a Schalke. Přesto jsme za posledních pár let zjistili, jak důležitý je tenhle zápas hlavně pro našeho soupeře," uvědomoval si hostující kouč Edin Terzič, že nynější protivník zřejmě jeho mužstvu nedá na hřišti ani centimetr zadarmo.

Čtyřicetiletého stratéga vůbec netěší, kterak si Borussia výsledkově počínala v předchozích dvou zmíněných ligových duelech proti svému lokálnímu sokovi. A hodlá konečně uspět bodově naplno. "Máme Bochumi co vracet,” připomínal Terzič, jehož mančaft mimochodem před týdnem doma těsně skolil Kolín nad Rýnem. "Jsme na tenhle špíl dobře připraveni. Může to být vyhrocené a velmi intenzivní utkání.”

Jestliže Dortmund načal své působení na bundesligové scéně tříbodovým ziskem, pak Bochum si horší start stěží mohla představit. Až nečekaný, pětigólový debakl utrpěla na půdě Stuttgartu. "Všichni jsme rádi, že doma začínáme právě tímto derby. Tohle klání je pro nás vždy speciální,” povídal Thomas Letsch, šéf lavičky Die Unabsteigbaren, který si zároveň uvědomuje, kdo je stavěn do role odpadlíka. "Dortmund loni ztratil titul v posledním kole a skončil na druhém místě, my jsme se na poslední chvíli zachránili. To jen dokazuje, jak velký rozdíl mezi námi je.”

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Mašovič, Ordec, K. Schlotterbeck - Gamboa, Losilla, Stöger, Wittek - Bero - P. Hofmann, Asano

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Süle, Hummels, Bensebaïni - Sabitzer, Can - Malen, Brandt, Adeyemi - Haller

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.86 - 4.82 - 1.53

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Freiburg - Werder Brémy

sobota 15:30

Minulý ročník zakončila skvadra Christiana Streicha ještě o příčku výše než ten předminulý. Pátá pozice v tabulce znamená účast v pohárové Evropě, nicméně zároveň platí, že před celkem z Bádensko-Württemberska stojí náročný úkol danou pozici obhájit, či dokonce ještě vylepšit. Zato Brémští se především potřebují oklepat po přídělu od Bayernu.

Je pravda, že tým, jehož součástí je už od roku 2017 český gólman Jiří Pavlenka, si na začátek nového ročníku sotva mohl přát těžšího soupeře. Zelenobílým přitom došly síly až v závěrečné čtvrthodince, během které třikrát inkasovali. V kombinaci s brzkou trefou Leroye Saného to znamenalo, že jenom Bochum na tom byla po prvním kole hůře.

"Proti Freiburgu budeme muset nastoupit s větší intenzitou a zaujetím. Musíme si dát pozor na jejich křídelní hráče, které nesmíme nechat hrát s balonem. Zároveň se budeme muset mít na pozoru při jejich standardních situací, které mnohdy okoření novými signály. Jedná se o výborný tým, takže dobře víme, že nás nečeká nic jednoduchého," hodnotil Ole Werner, jenž bude postrádat Felixe Agua a Nabyho Keïtu.

"Pro nás bude důležité nepouštět příliš do hry Füllkruga, který jest velmi silný v hlavičkových soubojích. Ale při rozestavení 3-5-2 to není jenom o něm. Oba útočníci Werderu jsou velmi nebezpeční, což ukázali v minulé sezoně," nechal se slyšet Christian Streich, jenž na lavičku SC usednul už v prosinci 2011.

V minulém ročníku jeho výběr nad Werderem v obou případech vyhrál, přičemž v tom prvním měl při výhře 2:0 bezmála osmdesátiminutovou výhodu ve hře proti deseti. Marco Friedl se přitom stal jediným vyloučeným hráčem klubu za celých čtyřiatřicet kol. Tentokrát proti němu určitě nenastoupí Max Rosenfelder a Junior Adamu.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Kübler, Ginter, Lienhart, Gulde - Höfler, Eggestein - Sallai, Höler, Grifo - Gregoritsch

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Pieper, Stark, Friedl - Weiser, Lynen, Jung - Bittencourt, Stage - Füllkrug, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 4.13 - 4.64

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen

sobota 18:30

Bitva o Severní-Porýní Vestfálsko zakončí sobotní program druhého bundesligového kola. A mohlo by se jednat o utkání, jež nabídne spoustu gólů, ostatně jako v nedávných vzájemných střetech obou těchto rivalů. Především pak Mönchengladbach i Leverkusen ve svých prvních vystoupeních na ligové scéně ukázaly, že by nemusely mít větší problém se střílením branek.

Tenhle duel má samozřejmě v očích fanoušků větší náboj už jen proto, že půjde o lokální soupeření. Možná že však ještě pikantnější bude pro domácího kouče Gerarda Seoaneho. Ten totiž skončil na lavičce Die Werkself během uplynulého ročníku, konkrétně v říjnu loňského roku, a nahradil ho následně současný lodivod Xabi Alonso. Od onoho vyhazovu byl přitom bez práce, než ho tedy oslovila Borussia.

Pochopitelně že Seoane by měl mít velkou motivaci Bayeru jasně vzkázat, že ho možná propustil neprávem. Hlavně může jeho družina těžit ze znalostí, jaké o svém bývalém týmu během svého angažmá u konkurenta získal. Není to opravdu nijak dávno, aby něco takového lusknutím prstu zapomněl. "Očekávám emotivní zápas, ne ale kvůli Leverkusenu,” naznačoval každopádně na tiskové konferenci, že nějakou zášť vůči svému bývalému zaměstnavateli necítí.

Lépe řečeno se bude snažit pevně soustředit na výkon svého mužstva. Copak útok, tam by zřejmě žádné větší potíže řešit nemusel, vždyť Die Fohlen naposledy nasázeli čtyři góly Augsburgu. Také jich nicméně viděli ve vlastní síti stejný počet. Obranná fáze je něco, co se zlepšit rozhodně musí. "Pokud hrajete extrémně ofenzivně, jste o něco zranitelnější v defenzivě. Otázkou vždy je, do jaké míry se vám podaří využít slabin vašeho soupeře," poněkud ospravedlňoval Seoane. "Bude pro nás důležité dostat Leverkusen v určitých fázích pod tlak a donutit ho k chybám.”

Hosté pocestují do Borussia-Parku jistě notně povzbuzeni o předešlé vítězství nad Lipskem. V kontextu předešlého ročníku, ve kterém naopak optimální pohodu na samém začátku svého působení určitě nenašli, byl výsledek zajisté příjemným balzámem na duši. Vítězství se navíc urodilo právě proti takovému protivníkovi, s nímž by se chtěl Leverkusen poměřovat dlouhodobě v úspěšné rovině.

Český fanoušek se v tomto měření sil možná těšil z účasti čtyř hráčů z domácích krajů. Jenže se ve finále očekává nástup od prvních minut jen u jednoho z nich. Seoane by měl od začátku nasadit Tomáše Čvančaru, a ten přitom není úplně zdravý, kdežto Alonso zřejmě nasadí Adama Hložka až v průběhu hry, přičemž Matěj Kovář z lavičky očekávaně pokryje záda Lukasovi Hradeckému. A hostující forvard Patrik Schick na hřiště nevběhne kvůli zdravotním problémům.

Kromě Schicka se mimochodem na marodce nachází ještě Sardar Azmoun, ten by každopádně Leverkusenu asi stejně nepomohl, i kdyby byl zdravý, protože se ještě před tímto víkendem interně upachtilo jeho hostování do římského AS. Obléci dres Bayeru v tomto klání nemůžou ani suspendování Piero Hincapié a Amine Adli. Domácím pak bude jistě scházet zdravotně indisponované trio ve složení Manu Koné, Christoph Kramer a Stefan Lainer.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Scally, Itakura, Wöber - Honorat, Weigl, Neuhaus, Netz - Ngoumou, Pléa - Čvančara

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, G. Xhaka, Álex Grimaldo - Hofmann, Wirtz - Boniface

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 4.13 - 1.82

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

RB Lipsko - VfB Stuttgart

pátek 20:30

Stuttgart po prvním kole vede tabulku, kádr ovšem během uplynulých dní opustily dva důležité články základní sestavy a o to složitější to VfB bude mít v pátek večer, kdy se představí v Lipsku.

Stuttgart nejprve neměl v poháru problémy s Balingenem a vyhrál 4:0, Bochumi pak dal ještě o jedenu branku více. V sestavě už chyběl záložník Wataru Endo, tou dobou nová posila Liverpoolu. A aby toho nebylo málo, změnil dres rovněž obránce Konstantinos Mavropanos, toho zlákala nabídka West Hamu.

"V týmu panuje pozitivní atmosféra a z mého pohledu je velmi důležité, že jsme zůstali nohama na zemi. Všichni vědí, že to byl teprve první krok a náročnější výzvy na nás teprve čekají," říká trenér Sebastian Hoeneß.

Stuttgart to na Lipsko neumí, oba kluby sehrály deset vzájemných zápasů a hned osmkrát se zrodila výhra úřadujícího šampiona DFB-Pokalu, ve zbývajících dvou duelech se body dělily. "Statistiky představují jednu věc, ta další je pak nezpochybnitelná - Lipsko je špičkovým klubem a neuškodily mu ani některé odchody, jelikož hned získalo adekvátní náhrady. Výkon ze Superpoháru proti Bayernu byl vynikající," připomněl kouč Stuttgartu.

Lipsko v Superpoháru naznačilo letošní možnosti, Bayern Mnichov porazilo 3:0 a hrdinou duelu byl třígólový Dani Olmo. Ofenzíva fungovala i v prvním bundesligovém kole, z výletu do Leverkusenu ale i tak byla prohra 2:3. Tu nyní ambiciózní celek hodlá napravit.

"Bude vyprodáno a toho musíme využít, doma se cítíme mnohem lépe. Víme, že můžeme počítat s našimi fanoušky, zbytek už bude na nás. Určitě si vypracujeme šance," nepochybuje trenér Marco Rose.

Domácím nepomohou Bitshiabu, Gulácsi a Haidara, důležitou roli v plánech pak znovu nehraje Ilaix Moriba. Ve výpravě Stuttgartu budou chybět Gil Dias, Kastanaras, Nartey, Ulrich, Undav a Vagnoman.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Simakan, Orban, Raum - X. Schlager, Kampl - Simons, Dani Olmo - Openda, Werner

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - P. Stenzel, Anton, Zagadou, H. Ito - Karazor - Millot - Silas, Jeong, Führich - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.34 - 5.53

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
VfB Stuttgart
1
1
0
0
5 : 0
3
2
Bayern Mnichov
1
1
0
0
4 : 0
3
3
Union Berlín
1
1
0
0
4 : 1
3
4
VfL Wolfsburg
1
1
0
0
2 : 0
3
5
Bayer Leverkusen
1
1
0
0
3 : 2
3
6
SC Freiburg
1
1
0
0
2 : 1
3
7
Borussia Dortmund
1
1
0
0
1 : 0
3
Eintracht Frankfurt
1
1
0
0
1 : 0
3
9
FC Augsburg
1
0
1
0
4 : 4
1
Borussia Mönchengladbach
1
0
1
0
4 : 4
1
11
RB Lipsko
1
0
0
1
2 : 3
0
12
TSG Hoffenheim
1
0
0
1
1 : 2
0
13
1. FC Köln
1
0
0
1
0 : 1
0
SV Darmstadt
1
0
0
1
0 : 1
0
15
1. FC Heidenheim
1
0
0
1
0 : 2
0
16
1. FSV Mainz 05
1
0
0
1
1 : 4
0
17
Werder Brémy
1
0
0
1
0 : 4
0
18
VfL Bochum
1
0
0
1
0 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (49)

Přidat komentář
Rudnevs

Do Bayernu zrejme mieri nejaky izraelský brankár Daniel Peretz, dnes má pristáť v Mníchove. Zaujímavé, odkiaľ vybrali zrovna takéhoto chlapíka. Neviem, či mám čakať, že ho chcú ako jasnú dvojku alebo dočasnú jedotku alebo či s ním nebodaj dokonca chcú nahradiť Neuera.

Mimochodom, jeho priateľka je tá izraelska speváčka z Eurovízie

Reagovat
Nickname 9

Má bojovat s Ulreichem o místo jedničky než se Neuer vrátí. Pak má být Neuer dál neohrožená jednička.

Reagovat
Sigma Olomouc

Proč tam cpát toho Neuera? po zranění (podle mě) už se do té TOP formy nevrátí a navíc je děda. Radši nechat tuhle sezónu boj o jedničku mezi Ulreichem, Peretzem a Neuerem a po sezoně vyhodit Ulreicha a Neuera, nechat si Peretze a koupit k němu další gólmana, ať bojují po místo jedničky .

Reagovat
Rudnevs

No neviem ako neobmedzená. Ťahá mu pomaly na 40 a je po ťažkom zranení, vraj na tom nie je vôbec dobre. Tiež sa mi zdá divné, že by tohto týpka brali ako plnohodnotnú náhradu Neuera, ale že sa Neuer vráti a bude opäť neohrozený na x rokov, to si tiež nemyslím. Tam sa už vymýšľa ako ho nahradiť.

Reagovat
db18

Reagovat
Nickname 9

Tuchel ho prý narozdíl od Nagelsmanna vidí neohroženě. A ta poslední operace Neuera hodně pomohla a za 3 týdny by měl být zpět.

Reagovat
Sigma Olomouc

Počkej, za 3 týdny? Já myslel, že až někdy v listopadu.

Reagovat
Müllered

Já mu věřím, už přitom prvním zranění ho odepisovali, sice to trvalo, ale vrátil se do formy, s jeho mentalitou to dá. Ani není plnohodnotná náhrada na trhu, takže se bude muset udržovat hodně dlouho.

Reagovat
Salfovic

Pokud se nepletu, tak po tom prvním vážném zranění měl nejhorší sezonu v kariéře. Jaký tohle má smysl u osmatřicátníka? Dobrá, rok budeš chytat mizerně, ale v děvětatřiceti to zase rozbalíš.

Já nechápu, proč nedali šanci Nubelovi. Třeba by se jako 1 Bayernu chytil.

Reagovat
Nickname 9

Ty si Nubela neviděl teď proti Lipsku, nebo v Monaku? Nechápu co na něm viděli.

Reagovat
Salfovic

Neviděl, ale vím, že se mu štace v Monaku nepovedla. Myslel jsem to tak, že třeba by ho šance stát se jedničkou Bayernu nakopla. Nečekaná vzchopení nejsou u fotbalistů zas tak nic mimořádného.

Reagovat
Nickname 9

Tak on očividně nemá vůbec zájem o takovou šanci.

Reagovat
Salfovic

Jak to myslíš? Mně naopak přišlo, že s ním vůbec nepočítá Bayern a jeho návrat nepřipadal v úvahu.

Reagovat
vladino10

Tak ako neviem, ale on odmietol navrat do Mníchova po zranení manuela. Aspoň podľa bulváru. Možno si je vedomý svojich limitov.

Reagovat
Salfovic

Aha, tak to jsem nezaregistroval.

Reagovat
Nickname 9

Reagovat
vladino10

až na toho nubela suhlasim

Reagovat
andrew96

Jsem si teď uvědomil, že ses vlastně konečně dočkal Schalke, HSV a Lauternu v jedné lize. Akorát sis asi představoval jinou soutěž. A asi nikdo nečekal, že nejhůř na tom z této trojky bude S04.

Reagovat
db18

Reagovat
monty25

Tak ještěže Schalke porazilo aspoň ten K'lautern, jinak by nemělo ani ty 3 body. Jinak jsem viděl tři zápasy ze čtyř a je to zatím bída, ale sezona bude ještě dlouhá a ta 2. BL je hodně vyrovnaná.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Rudnevs

Raz sa dožijem toho, že sa všetky tri tímy stretnú aj v Bundeslige. Nie že by som čakal, že sa to stane v blízkej budúcnosti. Skôr teda dúfam, že budem žiť ešte tak dlho.

Za Lautern som rád, ako sa teraz zdvihli. Videl som ich zatiaľ len proti nám a to bola tragédia, až som si myslel, že do toho spadnú a druhá sezóna bude od začiatku len boj o záchranu. Nevravím, že teraz majú vybavené, ale tie dve výhry určite aj psychicky dosť pomohli.

Reagovat
andrew96

S Lauternem se celkem počítá, že to letos nebude mít jednoduché. Uvidíme, co hostovačky z BL. Soldo mně v těch pár startech za Effzeh nepřipadal marný a Puchacz se už nějakou dobu hypuje.

Reagovat
Salfovic

Já už se mu ,,posmíval´´ v jiném článku. Fakt neuvěřitelné, že tyto tři velké německé kluby se sešly ve druhé lize.

Reagovat
poz3n

Černý ten pas

Reagovat
Rudnevs

Darmstadt, Heidenheim a Bochum to budú haluziť i v Bundeslige (resp. Bochum už to tak dve sezóny robí). Ani by som sa nečudoval, kebyže všetci traja sa zachránia a dole zahučia Brémy alebo zas niekto taký.

Reagovat
Rudnevs

Uuu tak nakoniec do Schalke Tomáš Kalas?

Reagovat
monty25
Reagovat
c_core

Wind je teda hodně slušně rozjetý. Nejen gólama, ale i hrou. Takový herní projev si od útočníků představuje spousta týmů. Když mu to vydrží, tak se u Vlků moc neohřeje

Reagovat
patas92

Hložek si přes toho Bonifáce nemá šanci kopnout. I Schick to bude mít těžké, pokud ještě někdy bude hrát fotbal

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Bayernista18

Leverkusen baví. Spíš než Dortmund budou letos prohánět Bayern oni a Lipsko.

Reagovat
Nuno čomes

rozhodně. V BVB se snad ani o titulu neuvažuje ne? S tím kádrem.

Reagovat
Müllered

Snad konečně doplatí na tu jejich taktiku, "Na Bayern nemáme, ale na prachy z LM to stačí." Ten kádr je rok od roku horší. Bayer, Lipsko i Union vypadají lépe a Wolfsburg se třeba do toho taky zapojí.

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Rudnevs

Ja z nich práveže mám pocit, že sa snažia na Bayern útočiť. Aj ich retorikou. Akurát im to proste nevychádza.

Reagovat
andrew96

Tak nějak. A nevím, kde je ten kádr rok od roku slabší. V bráně je nejlepší gólman od dob Weidenfellera (ne-li lepší), obrana taky spíš zesílila. Možná dojem oslabení vyvolávají každoroční odchody hvězd, na druhou stranu se výrazně zvedli Can, Brandt (na něm teď ofenziva BVB vyloženě stojí), Malen i Adeyemi.

Reagovat
vladino10

A čo by si si predstavoval? K nim hráč ako Kane nepríde aj keby ho zaplatia

Reagovat
Bayernista18

Tam by se o něm nemělo uvažovat hlavně kvůli tomu kolapsu v závěru loňský sezóny. Taková šance se jim znovu nejspíš hodně dlouho nenaskytne...

Reagovat
Kocour Klapuška

Nikdy jsem si toho nevšiml, ale proč se u některých hráčů píše iniciál jména a u některých ne. Chápal bych to u někoho zaměnitelného, ale H. Kane, L. Sané.. Naopak Kimmich, Goretzka jen příjmení

Reagovat
Rudnevs

Sané má brata v Schalke, plus boli za posledných 5 rokov v Bundeslige ďalší dvaja hráči s tym menom.

Kane neviem.. asi aby sme si nemysleli, že to je Patrick Kane

Reagovat
Kocour Klapuška

Přičemž jeden byl taky L. Sané koukám

Reagovat
Salfovic

Proč místo zraněného Musialy nehraje Muller?

Reagovat
Jardman

Protože prohrajeme a Tuchel půjde dobrovolně

Reagovat
vilp

Mi přijde, že Kim za ty necelý první dvě kola udělal víc chyb než loni za celý podzim. Takhle tam 3x namazat na středu na brejk...

Reagovat
Salfovic

Taky zírám na některé jeho rozehrávky, navíc Ulreich se k němu taky párkrát přidal.

Reagovat
vilp

Tak ten umí jen odkopávat. Na Kimovi je zajímavý, že ty nejtěžší situace zvládl s přehledem a posral jen ty relativně jednoduchý.

Reagovat
andrew96

To zní jak popis Upamecana.

Reagovat
vilp

Hmm, de Ligt pěkně zabojoval o základ.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele