Eredivisie - preview 3. kola: Feyenoord chce konečně zvítězit

26.08.2023, 10:37, aktualizováno 27.08.2023, 09:02
Previews
Arne Slot s pohárem pro mistra (© AFP)

Feyenoord si brousí zuby na první výhru a na premiérovou pohled má proti sobě ideálního soupeře v podobě nováčka Almere City. Premiéru za obhájce titulu si může připsat slávistický ofenzivní univerzál Ondřej Lingr. Zwolle po obědě hostí Utrecht, zatímco Heerenveen narazí na jiný rotterdamský celek Spartu...

PEC Zwolle - FC Utrecht

neděle 12:15

PEC Zwolle se po jedné sezóně strávené ve druhé lize suverénně vrátilo mezi nizozemskou elitu a teď mezí ní bude chtít zůstat tak dlouho, jak jen to půjde. Vstup do tohoto ročníku mu však příliš nevyšel, neboť na kontě nemá ani jeden bod a ve 3. kole by rádo zaskočilo favorita z Utrechtu. Ten zažívá jeden z nejhorších začátků poslední doby a se skóre 0:4 se nachází na úplně posledním osmnáctém místě Eredivisie.

Svěřenci dánského trenéra Michaela Silberbauera doposud ani jednou nebodovali a k tomu nevstřelili žádný gól, když po úvodní porážce 0:2 v Eindhovenu s vysoce favorizovaným PSV neuspěli ani minulý víkend proti ambicióznímu Heerenveenu (taktéž prohra 0:2). Vedení FC je momentálně velmi aktivní na přestupovém trhu a Silberbauer to tak nebude mít se skládáním "nového" týmu vůbec jednoduché.

Na spadnutí je příchod českého mládežnického reprezentant Vasila Kušeje, který hájí barvy Mladé Boleslavi, kromě něho kádr vyztužil Oscar Fraulo, jenž se trápil v německém Gladbachu. Naopak na hostování do Heerenveenu odešel Luuk Brouwers a v současné chvíli se hovoří i o odchodu důležitého křídelníka Othmana Boussaida. FC se na svého nedělního soupeře příliš nedaří.

Z posledních pěti duelů na něj vyzrál pouze jednou (v září roku 2021 po výsledku 5:1), jinak s ním hned čtyřikrát remizoval. Zwolle nově vede Johnny Jansen - jeho tým nejprve těsně prohrál s rotterdamskou Spartou (1:2) a pak i přes další houževnatý výkon nestačil v Enschede na Twente (1:3). Do tohoto střetnutí může nasadit kompletní výběr, zatímco Utrecht se musí obejít bez Bootha s Descottem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.80 - 2.46

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Almere City

neděle 14:30

Feyenoord po loňské skvělé sezóně nezahájil tu letošní vůbec dobře a v úvodních třech soutěžních zápasech ještě ani jednou nevyhrál. V dosavadním průběhu nejprve nezvládl Superpohár s PSV (0:1) a na ligové scéně zaznamenal dva nerozhodné výsledky s Fortunou (0:0) a v městském derby se Spartou (2:2). V neděli bude konečně chtít potvrdit papírové předpoklady proti nováčkovi z Almere, jenž zatím ani jednou nebodoval.

Rotterdamský celek pod vedením trenéra Arneho Slota zažil dva fantastické ročníky, ve kterých po šesti letech získal mistrovský titul, probojoval se do finále Konferenční ligy a o rok později do čtvrtfinále Evropské ligy. Před touto sezónou však přišel o několik hvězd včetně kapitána Orkuna Kökcüa či brazilského šikuly Danila a na jeho výkonech je to prozatím znát, nicméně momentálně na přestupovém trhu výrazně posiluje.

V dresu Feyenoordu bude nově k vidění česká stopa, neboť z pražské Slavie přišel na hostování forvard Ondřej Lingr, který by si tak již v neděli mohl odbýt svou ligovou premiéru. Z týmu naopak nedávno odešel ještě důležitý obránce Marcus Pedersen, jenž zamířil do italského Sassuola. "Musíme se připravit na houževnatého protivníka, který nemá co ztratit a bude nás chtít zaskočit. Pevně věřím, že po zlepšeném závěru se Spartou konečně zvítězíme," řekl Slot na předzápasové tiskové konferenci.

Almere City po svém nečekaném postupu mezi nizozemskou elitu nejprve přivítalo favorizované Twente a i přes srdnatý výkon mu podlehlo 1:4, uplynulý víkend kvůli nezvládnutému začátku prohrálo v Sittardu s místní Fortunou (1:2). Domácí favorit se nově musí obejít bez brankářské jedničky Justina Bijlowa, jenž mu bude chybět několik týdnů kvůli zlomenému zápěstí, na trávníku se neobjeví ani Patrik Wålemark či vykartovaný Bart Nieuwkoop. Hostující lodivod Alex Pastoor postrádá Faize Mattoira, Jeredyho Hiltermana a Normanna Hansena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.52 - 18.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Sparta Rotterdam

neděle 16:45

Heerenveen si nezahrál v pohárové Evropě více jak deset let a toto čekání hodlá konečně ukončit. V této sezóně jsou jeho šance přece jen o něco větší, neboť do evropských pohárů se kvalifikuje hned šest nizozemských klubů. SC vstup do tohoto ročníku vyšel na jedničku, neboť v úvodních dvou duelech zvítězil a v tabulce se nachází na děleném třetím místě s plným bodový ziskem. Nyní ho ale čeká velmi tvrdý oříšek v podobě rotterdamské Sparty.

Hosté v uplynulé sezóně naprosto šokovali svými výkony a nakonec obsadili vynikající šestou příčku, předkolo Konferenční ligy jim vskutku uniklo jen o vlásek. Také letos si vedou nad očekávání, protože po úvodním skalpu Zwolle (2:1) dlouho vedli v městském derby s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem a o senzační tři body přišli až v nastaveném čase (2:2).

Svěřenci trenéra Keese van Wonderena si v prvním střetnutí poradili s Waalwijkem (3:1) a uplynulý víkend zaskočili silný Utrecht, když na jeho půdě oslavili výhru 2:0. "Zatím se cítíme velmi dobře a jsme produktivní, nicméně po dvou zápasech nemůžeme dělat žádné závěry. Teď se musíme plně zkoncentrovat na Spartu, která má obrovské kvality a ve všech ohledech čekám vyrovnanou bitvu. Pevně však věříme, že i potřetí zvítězíme," řekl Van Wonderen odhodlaně.

Ten může nově zařadit do sestavy i dvě posily - z Utrechtu přišel na hostování s opcí záložník Luuk Brouwers a z Emmenu posílil tým zkušený brankář Mickey van der Hart. Heerenveen nepočítá se zraněným duem Van Beek-Van Amersfoort, stratég Sparty Jeroen Rijsdijk nenasadí Eerdhuijzena s Rosanasem. Ve vzájemných duelech uplynulého ročníku byla úspěšnější Sparta, jelikož získala čtyři body (0:0 a 4:0).

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.75 - 3.02

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - RKC Waalwijk

sobota 18:45

Oba sobotní rivalové letos neprožívají povedený vstup do nového ročníku a teď ve vzájemném utkání touží získat první tři body. Nijmegenu v uplynulém ročníku jen těsně uniklo postavení v horní polovině tabulky, jenže v tuto chvíli má na kontě dvě nečekané prohry a co nejdříve potřebuje zabrat. Jeho nadcházející soupeř přeci jen narazil na papírově silnější protivníky, avšak nad hrozivým skóre 2:6 se i přesto musí zamyslet.

NEC již čtvrtou sezónu v řadě vede úspěšný kouč Rogier Meijer, který však musí se současnou situací něco dělat. Jeho svěřenci momentálně mají velké problémy s defenzivní činností, jelikož hned na úvod nezvládli přestřelku s podceňovaným Excelsiorem (3:4) a o týden později neudrželi vedení ani na půdě nováčka z Heraclesu (1:2). Na Waalwijk se jim z dlouhodobého hlediska celkem daří, protože s ním neprohráli třikrát po sobě.

V loňském ročníku ho navíc zcela zdecimovali, když po úvodní venkovní výhře 3:1 deklasovali RKC v jarní odvetě po výsledku 6:1. Hosty už nevede ambiciózní kouč Joseph Oosting, na jeho "záchranářské úspěchy" se pokusí navázat známý Henk Fraser. Nicméně ten začal svou cestu porážkou 1:3 v Heerenveenu a následně se i přes překvapivé vedení musel smířit se shodnou prohru s Alkmaarem.

Ani jeden tým nemusí řešit příliš velké komplikace s marodkou a je pravděpodobně, že Meijer s Fraserem vyšlou na trávník nejsilnější možnou sestavu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 4.13 - 4.74

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - Fortuna Sittard

sobota 21:00

Výkony sobotních protivníků se prozatím řadí mezi největší příjemná překvapení letošního ročníku Eredivisie a příznivci obou táborů jsou jistě zvědaví, jak zvládnou nadcházející zápas. Celky ze Sittardu i Rotterdamu mají na kontě čtyři body a shodně zaskočily jednoho velkého favorita, nyní by se tedy chtěly udržet v horních patrech nizozemské ligy.

Excelsior byl před začátkem tohoto ročníku považován za jednoho z největších adeptů na sestup, ale svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena zatím jasně naznačují, že nechtějí mít podobné záchranářské starosti jako před třemi měsíci. Hned na úvod sehráli divokou přestřelku v Nijmegenu a nakonec se radovali z cenného vítězství 4:3, vzápětí srdnatě vzdorovali silnému Ajaxu a odměnou jim byla senzační remíza 2:2.

Ani Fortuna nefigurovala v prognózách odborníků příliš vysoko a v horní polovinu tabulky stále doufá jen málokdo. Avšak výběr vedený koučem Dannym Buijsem nejprve předvedl vynikající defenzívu v Rotterdamu s Feyenoordem (0:0) a o týden později díky brilantně zvládnuté první polovině úvodního dějství přehrál nováčka Almere City po výsledku 2:1.

Dijkhuizen před pár dny získal novou posilu do středové řady, jelikož na hostování z belgických Brugg přišel teprve devatenáctiletý Cisse Sandra. Naopak kvůli vážnému zranění kolene bude delší dobu mimo hru defenzivní štít Lennard Hartjes a na marodce se k tomu nachází i duo Fein - Donkor. Hosté by naopak mohli nastoupit v kompletním složení. V uplynulém ročníku se soupeři o body podělili, neboť Fortuna nejprve vyhrála těsně 1:0 a v jarní odvetě utrpěla jasnou porážku 0:3.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 3.71 - 2.31

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar
2
2
0
0
8 : 2
6
2
FC Twente
2
2
0
0
7 : 2
6
3
PSV Eindhoven
2
2
0
0
5 : 1
6
SC Heerenveen
2
2
0
0
5 : 1
6
5
AFC Ajax
2
1
1
0
6 : 3
4
6
SBV Excelsior
2
1
1
0
6 : 5
4
7
Sparta Rotterdam
2
1
1
0
4 : 3
4
8
Fortuna Sittard
2
1
1
0
2 : 1
4
9
Go Ahead Eagles
2
1
0
1
5 : 6
3
10
SBV Vitesse
2
1
0
1
3 : 4
3
11
Heracles Almelo
2
1
0
1
3 : 5
3
12
Feyenoord Rotterdam
2
0
2
0
2 : 2
2
13
NEC Nijmegen
2
0
0
2
4 : 6
0
14
PEC Zwolle
2
0
0
2
2 : 5
0
15
RKC Waalwijk
2
0
0
2
2 : 6
0
FC Volendam
2
0
0
2
2 : 6
0
Almere City
2
0
0
2
2 : 6
0
18
FC Utrecht
2
0
0
2
0 : 4
0

Zbývající zápasy

27.09. 00:00
FC Twente - SBV Vitesse
27.09. 00:00
PSV Eindhoven - Go Ahead Eagles
27.09. 00:00
AFC Ajax - FC Volendam
28.09. 00:00
AZ Alkmaar - Heracles Almelo

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Stannis Baratheon

Co ten Kušej?

Reagovat
Sigma Olomouc

To by mě taky zajímalo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele