Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeŽeny B

Ženy B: Liga zahájena vítězně

Béčko otočilo utkání s ambiciozním Hradcem

Sdílet

První utkání nové sezony 2. ligy odehrál B-tým Sparty proti silnému soupeři z Hradce Králové na jeho hřišti. Sparťanky v poločase prohrávaly o jeden gól. Zápas ale dokázaly otočit na svou stranu a zvítězily 5:2.
Vstup do zápasu nebyl ze strany Sparty vydařený. Hned v 7. minutě z úhlu střílela Chocholoušová, na jejíž pokus Urbancová nedosáhla, a Hradec tak otevřel skóre – 1:0. Do zajímavé šance se dostala ve 13. minutě Freislerová, která byla u míče dříve než brankářka Hradce a hlavičkou zkusila trefit odkrytou bránu. Jedna z domácích hráček se však stihla vrátit a míč před brankovou čárou vykopnout. 
Rozhodčí ukázala v 15. minutě žlutou kartu Motyčkové, která si při zastavování protiútoku počínala nedovoleně. Z následné standardní situace hradecká hráčka minula bránu. Sparťanky kazily hru nepřesnými přihrávkami a lacinými ztrátami. Ve 37. minutě se žlutilo také na druhé straně, když domácí podruhé faulovaly Freislerovou. 
Do šancí se sparťanské hráčky dostávaly až ke konci prvního poločasu. Ve 42. minutě šla sama na bránu Marcinková, která obehrála brankářku a mohla zakončovat do prázdné brány. Gólu však zabránily hráčky Hradce, které se včas vrátily. Těsně před koncem poločasu domácí gólmanka znovu vyběhla z brány a po přihrávce Freislerové přestřelila Skrčená odkrytou bránu. Do kabin se tak šlo, i přes několik zajímavých šancí Sparty, za stavu 1:0. 
Sparťanky na vydařený závěr prvního poločasu navázaly také ve druhé půli. Ihned po začátku začaly na soupeřky vytvářet tlak a jejich hra se výrazně zvedla. Zaslouženě pak v 54. minutě srovnaly stav, kdy po rychlém protiútoku mohla Freislerová střílet, ale zvolila ještě přihrávku do pokutového území a Šťastná zakončovala přesnou pozemní střelou k pravé tyči – 1:1. Důležitý zákrok pět minut poté předvedla Urbancová, která parádně vytáhla míč na roh. 
Během dvaceti minut si Sparta vytvořila několik gólových šancí. V 65. minutě po úniku Kavalové, která ještě přihrávala, otáčí stav Skrčená trefou do prázdné brány – 1:2. Akce v 69. minutě byla v režii Stibůrkové, která si poradila s bránící hráčkou a skvělou přihrávkou našla Šťastnou, která zvýšila na 1:3.  
Sparťanky měly navrch po všech stránkách a soupeřky přehrávaly také fyzicky. V 79. minutě poslala Freislerová pěkný míč do pokutového území, kde po střele Šťastné hradecká hráčka nešťastně nasměrovala míč do vlastní brány – 1:4. Gólovou nadílku Sparty dovršila v 86. minutě pátým gólem Marcinková, jež se krásně trefila z hranice vápna – 1:5. V nastavení ještě dokázala Sedláčková snížit skóre utkání na konečných 2:5. 
2. liga žen, 1. kolo 
FC Hradec Králové – AC Sparta Praha 2:5 (1:0) 
Branky: 7. Chocholoušová, 90. Sedláčková – 54., 69., 79. Šťastná, 65. Skrčená, 86. Marcinková 
ŽK: 37. Svobodová – 15. Motyčková 
Hradec Králové: Mikanová – Kotoučková (70. Uhnavá), Svobodová, Novotná, Schánělová, Ličmanová (46. Sedláčková), Portychová (79. Hrušková), Dosimont, Zemanová (79. Soukalová), Chocholoušová, Vejrová  
Sparta B: Urbancová – Kavalová, Motyčková, Svobodová – Stibůrková, Stanislavová (46. Krebsová), Skrčená (83. Litvanová), Netušilová (87. Altmanová), Marcinková – Freislerová, Šťastná (83. Hoffmann) 
HODNOCENÍ TRENÉRKY TEREZY KOUBOVÉ 
Jaký to byl podle Vás zápas? 
Byl to z naší strany zápas dvou poločasů. Do utkání jsme nevstoupily dobře, od soupeřek jsme byly daleko, pozdě jsme dostupovaly a kazily jsme spoustu jednoduchých míčů. Platil na nás důraz soupeře, my jsme si s tím moc nevěděly rady a po právu jsme prohrávaly 1:0. Až ke konci prvního poločasu, posledních pět minut, jsme se trochu zvedly a následně ve druhém otočily. 
Už v sedmé minutě jsme inkasovaly. Jak jste říkala, ke konci poločasu se hra zlepšila a navázalo se na to i ve druhém poločase. Co se změnilo? 
V kabině jsme si řekly, že budeme důraznější. Udělaly jsme jednu změnu v prostředku hřiště, kde jsme potřebovaly zlepšit důraz a vyhrávat druhé balóny. Změnily jsme ještě trochu postavení krajních halfbeků, protože nám stály hodně nízko, a tím pádem měl Hradec čas na rozehrávku a dostával nás pod tlak. Posunuly jsme halfbeky výš a přišlo z naší strany i víc náběhů, jak ze středu hřiště, tak i od útočníků. Byly jsme důraznější a zaslouženě jsme zápas otočily. 
Srovnání přišlo rychle po začátku druhého poločasu, co za tím stálo? 
Stál za tím správný vstup do druhého poločasu, dobré nasazení. Srovnaly jsme velmi brzy a měly ještě celý druhý poločas na to, to otočit. Musím vyzdvihnout zákrok naší gólmanky, která nás za stavu 1:1 podržela fantastickým zákrokem. V tento moment to bylo z mého pohledu klíčové. 
Byl to těžký soupeř hned na úvod sezony, i přesto nakonec vítězíme 5:2. Je to dobrá zpráva pro další utkání? 
Jsem ráda, byl to rozhodně jeden z těžších soupeřů. Věděly jsme, co s nimi chceme hrát, jaký soupeř to bude, takže jsme se na to připravovaly. I když se nám začátek úplně nepovedl, tak jsem ráda, že jsme zápas otočily. Holky si dokázaly, že na to mají, pokud dodržují pokyny, jsou na hřišti důrazné a hrají na sto procent. 

Další novinky