Svaz: Zvýšení daně u zdravých vod je nelogické a znevýhodňuje je

Zvýšení daně z přidané hodnoty u přírodní minerální vody, pramenité vody, kojenecké a léčivé vody na 21 procent je podle Svazu minerálních vod (SMV) nelogické a neobhajitelné. Znevýhodní podle něj zdraví prospěšné potraviny proti těm, které jsou pro zdraví rizikové. Záměr vlády, který se nezměnil ani po jednání o možných změnách ve vládním konsolidačním balíčku 23. srpna, SMV nechápe, uvedl dnes v tiskové zprávě. Pro zařazení neslazených vod do nižší daňové sazby byly sice některé strany vládní koalice, nakonec ale návrh nenašel potřebnou podporu u všech stran.

Vládní návrh má zvýšit DPH u některých potravin včetně kojenecké nebo minerální vody proti současnému stavu o šest procent, tedy na 21 procent. Ostatní potraviny nově přejdou do snížené 12procentní sazby, což bude proti současným 15 procentům o tři procentní body méně.

"Vládní návrh na jedné straně zvyšuje koncovou cenu uvedených potravin s prokazatelně blahodárnými účinky na lidský organismus, na straně druhé snižuje koncovou cenu u všech ostatních potravin včetně pochutin a cukrovinek, u kterých odborníci volají po omezení jejich konzumace a kvůli nimž musela vzniknout takzvaná pamlsková vyhláška, která reguluje prodej pro děti ve školách," argumentuje předsedkyně SMV Jana Ježková.

"Rozumíme potřebě získat pro státní rozpočet víc financí, ale uniká nám smysl toho, proč tyto peníze chce vláda vytáhnout z kapes těch spotřebitelů, kteří přistupují zodpovědně ke svému zdraví," doplnila Ježková.

SMV poukazuje i na potřebu hydratace kvůli teplému počasí. Opírá se přitom o statistiku Českého hydrometeorologického ústavu, podle nějž rychle roste počet tropických dnů v Česku. Dnů, kdy je nad 35 stupňů, bylo podle dat meteorologů v letech 1991 až 2020 téměř devětkrát víc než v období předchozím. "S rostoucím počtem horkých dní roste i potřeba dostatečné hydratace a mineralizace lidského organismu, jinak rychle dochází ke zdravotním komplikacím. I proto si zatím nedokážeme postoj vlády k DPH u neochucených vod vysvětit jinak než chybou, přehlédnutím. Vzpíráme se připustit, že by se vláda rozhodla takto podporovat státní rozpočet opravdu záměrně," uvádí ve svém stanovisku SMV.

Zařazení neslazených vod do nižšího daňového tarifu bylo jedním z návrhů, kterým se zabývala vláda na svém jednání 23. srpna. Pro ale nebyly všechny strany. Piráti podle dřívějších vyjádření prosazovali přeřazení ženských hygienických potřeb do snížené 12procentní sazby daně, stejně jako minerální a léčivé vody. Snížit sazbu z 21 procent u menstruačních pomůcek chtěli také lidovci, totéž požadovali u kojenecké vody či dětských plen.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info