Chrudimské noviny Peníze za nesmyslnou výsadbu u nádraží se musí vyhazovat dál

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Peníze za nesmyslnou výsadbu u nádraží se musí vyhazovat dál

Chrudim – Časy se bohužel mění a s klimatickou změnou je potřeba péči o zeleň ve městech přizpůsobit. Některé stromy ale usychají i vinou špatně zvolené výsadby, nebo kvůli cizímu zavinění. Někde se kvůli udržitelnosti projektu za dotaci musí stromy vysazovat na stejné místo stále dál, ikdyž uschnou. Řeč je o problematickém řešení výsadby u dopravního terminálu  před nádražím v Chrudimi.

Stromy usychají na více místech Chrudimi, třeba před osmi lety vysazené odolné černé borovice před bufetem Dukla nebo babyka u odběrového centra ve Fibichově ulici. Výsadba osmi dubů u cyklostezky u OC Tesco probíhala na podzim, ale červencové pařáky už dva stromy porazily. U jasanů boj nevyhrál jeden z pěti.

Nevhodně vysazené stromy před nádražím v Chrudimi.  Zdroj: Naděžda Gutzerová

Na problém s uschlými mi stromy upozornila vedení města botanička Naděžda Gutzerová. U nádraží v Chrudimi spočívá v nevhodně zvolené výsadbě do minirabátek. Tři stromy ve strukturovaném substrátu s blokátorem na zadržování vody budou muset být do konce udržitelnosti projektu opakovaně vysazovány, nehledě na příčinu jejich usychání, jinak by městu Chrudim hrozila sankce. Technické služby Chrudim sice jezdí stromy zalévat dvakrát týdně. Ale na tomto konkrétním místě se podle odborníků udrží vždy jen jeden ze stromů, protože si navzájem konkurují. Hotový projekt převzala současná radnice ještě po bývalém vedení města Chrudim.

Petra Vintrlíková

Reklama