Týden s tancem

Co chystá v září divadlo PONEC, festival Gasparáda v Kolíně anebo avíza na workshop s Farmou v jeskyni a říjnovou konferenci Vize tance.
Yana Reutova – Together Alone (foto Vojtěch Brtnický)

Nová sezona v divadle PONEC: Tanec v mnoha podobách na jevišti i v otevřených lekcích pro veřejnost
PONEC – divadlo pro tanec v září vstoupí do jubilejního roku. Aktuální 25. výročí svého založení oslaví programem ozdobeným několika světovými a českými premiérami, programem plným událostí pro všechny milovníky současného tance. Zahájení nové sezony ve dnech 5. až 16. září reflektuje bohatost programové nabídky aktivit divadla PONEC od dětí až po seniory.

Pohybově hlasové dílny v divadle PONEC (foto Adam Mráček)
Pohybově hlasové dílny v divadle PONEC (foto Adam Mráček)

Novou sezonu v divadle PONEC otevře 5. září ve 20.00 a 6. září už v 18.00 Orchestr BERG a Eli a kol. premiérou hudebně-taneční inscenace Stále stejný příběh. Autorky, choreografka Mirka Eliášová a hudební skladatelka Jana Vöröšová, se inspirovaly dávnou inuitskou legendou. Hlavním tématem jsou člověk a příroda, a proto se v inscenaci přednostně využívají „recykláty“. Druhou zářijovou tuzemskou premiérou bude 30. září triptych Together Alone ukrajinské umělkyně Yany Reutové, který už má za sebou úspěšné uvedení na Kilowatt festivalu v italské Cortoně.

Yana Reutova – Together Alone, Lost (foto Vojtěch Brtnický)
Yana Reutova – Together Alone, Lost (foto Vojtěch Brtnický)

„Přijďte tančit!“ zní z PONCE lákavá výzva. Hned 11. září začnou probíhat pravidelné taneční dílny pro teenagery pod vedením zkušených lektorů – Současný tanec pro teens. A ve dnech následujících pak dostanou prostor další otevřené lekce pro veřejnost: Dance Well – ozdravná síla tance pro všechny, bez ohledu na věk a pohybové omezení, lekce jsou vhodné nejen pro lidi, kterým do života vstoupila Parkinsonova choroba; Pohybově-hlasové dílny pro starší a seniory; Contemporary dance pro každého, kdo se nebojí vyzkoušet něco nového; Dílny pro děti vedené umělci z Ukrajiny a Tanec školám.

Součástí zahájení sezony je například také Neényi – smyslové představení pro batolata, rodiče, prarodiče i nerodiče v podání spolku Ostružina, které v repertoáru reprezentuje aktivitu přístupnou již těm nejmenším. PONEC je pravidelně součástí větších komunitních akcí. V zahajovacím programu jsou proto zařazeny také taneční události v Krenovce v rámci oblíbené sousedské slavnosti Zažít město jinakStories Věry Ondrašíkové a PRIMA session Viktora Černického.

Stále stejný příběh (foto Adéla Vosičková)
Stále stejný příběh (foto Adéla Vosičková)

Atraktivními tituly je naplněn i další zářijový program. Nechybí četnými cenami ověnčená audiovizuální inscenace Věry Ondrašíkové & Kolektivu s názvem GUIDE. Ani performance-dialog Zero etc., která je vhodná pro děti od osmi let a tentokrát bude doplněná hernou Cécile Da Costy, či dvě představení F*cking Beautiful Spring. Inscenace kolektivu Spitfire Company je inspirována nekonečným posloucháním oratoria El Niňo amerického skladatele Johna Adamse, rapových veršů Kae Tempest a hudebního rituálu skupiny Shortparis z petrohradského undergroundu.


Martin Sochor (foto archiv festivalu Gasparáda)
Martin Sochor (foto archiv festivalu Gasparáda)

Festival Gasparáda 2023 v Kolíně tento pátek a sobotu
Ve dnech 1. a 2. září 2023 opět ožije Karlovo náměstí v malebném historickém centru Kolína divadlem. Diváky čeká patnáct představení, workshop a filmová premiéra! V letošním roce si svět mimického a nonverbálního divadla připomíná sto let od narození Marcela Marceaua, světově proslulého francouzského mima. V roce 1967 v Kolíně spolu s Ladislavem Fialkou slavnostně odhalil bustu Jeana Gasparda Deburaua a pronesl přitom myšlenku, že by se právě zde, v rodišti velkého mima 19. století, měl konat „festival, kam by se mimové vraceli jako k vlastnímu prameni…“ Proto k poctě Jeana Gasparda Deburaua vznikl v Kolíně festival vycházející z tradiční pantomimy a prezentující zejména nonverbální směry divadelního umění. Každoročně v historickém centru památkové rezervace Kolína účinkují umělci z celé České republiky, ale také významní hosté ze zahraničí.

Na programu je představení jediného českého žáka a diplomovaného absolventa mezinárodní herecké školy Marcela Marceaua v Paříži Martina Sochora. Hravé a veselé činoherně-mimické představení (Putování s pantomimou, tentokrát o Davidu a Goliáši) představí poučný příběh o tom, že se velcí nemají vytahovat na malé, silnější na slabší a úplně nejlepší je být kamarádi.

Humor jistě nechybí letošní zahraniční hvězdě festivalu Trygvemu Wakenshawovi, rodáku z Nového Zélandu a nositeli mnoha ocenění (např. vítěz Fred Award: nejlepší show novozélandského festivalu komedie 2014; Underbelly Award: Edinburgh Festival Fringe 2014; Adelaide Fringe: nejlepší komedie 2015; Perth Fringe: nejlepší komedie 2015; nejlepší mezinárodní počin: Busan International Comedy Festival 2016…). Studoval na prestižní francouzské klaunské škole Ecole Philippe Gaulier. Jeho pantomimická komedie („šílená, nemorální, excentrická, ambiciózní“) Nautilus bude diváky bavit po oba festivalové dny (krátká verze v pátek a celé představení v sobotu večer). The Independent napsal o Trygvem: „Wakenshawův jedinečný styl kombinuje pantomimu, fyzické divadlo a drzou idiocii připomínající mladého Jima Carreyho.“

Festival letos otvírá Divadlo Tondy Novotného loutkovou pohádkou O pejskovi a kočičce, která je volně inspirována knihou Josefa Čapka. Poté si můžete udělat krátký výlet s Teatro comico do dob Deburaua a podívat se na romantickou „bílou“ pantomimu – Pierot a Colombina. Poetické novocirkusové představení Hvězdář od TUTOcirku zavede publikum na magickou vesmírnou cestu po hvězdách. JOHNNY & JENNY uvádí hříčku J.O.E. Je to jedinečný robot, který dokáže téměř všechno, na co si jeho malá svěřenkyně Rue jen vzpomene (hrají: Jonatán Vnouček a Michaela Stará). Třeba to vyjde od dua Koťátko zkázy je divadelně-cirkusová komedie překonávající všechny limity, kde dojde na růžový i černý humor, akrobacii, hru s maskou, dřevorubectví a mnoho dalšího.

Teatro Comico (foto archiv festivalu Gasparáda)
Teatro Comico (foto archiv festivalu Gasparáda)

Akrobaticko-taneční představení Žena, růže, píseň, kost od Losers Cirque Company je o ženských vzorech (Frida Kahlo, Madonna, babička a trenérka). Svět se s neuvěřitelnou dynamikou proměňuje. Každodenně přináší nové situace, nové konflikty, nové výzvy. Všichni jsme do jeho víru vhozeni a je jen na nás, jak se v něm zorientujeme. A tady přichází inspirace… Inscenace Stvoření světa mima Vojtěcha Svobody a kytaristy a skladatele Lukáše Sommera pod hlavičkou souboru Kozel ve fraku je procházkou světem pantomimy v pěti etudách. Myšlenkou této inscenace je představit divákům výběr z nejlepších klasických pantomimických etud z dílny největších mistrů tohoto oboru, v jemné symbióze s hudebním kytarovým podtextem.

Skupinu Ilusias od roku 2011 absolvovala více jak 1 200 vystoupení v České republice a v zahraničí. Má za sebou i úspěchy v Česko Slovensko má Talent! v roce 2022. Představí svou moderně pojatou taneční a světelnou show Art of Lights, využívající nejnovější LED rekvizity.

Losers Cirque Company – Žena, růže, píseň, kost (foto Jana Lábrová)

Programovou novinkou je improvizace, workshop, určený nejen pro milovníky divadla, ale také pro všechny, kteří chtějí objevit a rozvinout svou kreativitu a schopnost improvizace, bude probíhat v sobotu v Městském společenském domě pod vedením zkušených lektorů (Pavly Sedláčkové a Ladislava Kardy) z Českého národního improvizačního divadla. Z důvodů omezené kapacity je potřeba se přihlásit předem, uzávěrka je dnes, 28. srpna, e-mailem na kontaktu [email protected] . Workshop je určen pro všechny od 12 let věku.

Peníze, prachy, many, laržány a kila – slova věčně skloňovaná ve všech možných jazycích a nářečích, modifikovaná do mnoha podob vyjadřujících vztah k tomuto lidskému vynálezu. I Dalajláma se zamýšlel nad významem peněz: „Lidé obětují zdraví, aby vydělali peníze, a znovu získali zdraví. Tak moc se znepokojují budoucností, že si neužívají přítomnost. A žijí, jako by nikdy neměli zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.“ Sacra Circus divákům vše vylíčí ve steampunkové clownerií PRAxCHY, která je o věci, po které lidi touží, sní o ní, bezhlavě se za ní ženou a nikdy jí nemají dost!

Zábavné příběhy důmyslného rytíře Dona Quijota, který se nikdy nevzdává, navzdory nepřízni osudu, odvypráví Divadlo rozmanitostí. Diváky čeká živá hudba, velké loutky i akrobatické kousky. I v letošním roce se publikum může těšit na vystoupení studentů a absolventů Katedry nonverbálního divadla HAMU v Praze – HAMU Mime Evening, tj. etudový večer plný klasické i současné pantomimy, klaunerie a grotesky. Závěr 12. ročníku festivalu bude patřit V.O.S.A. Theatre. Jejich unikátní interaktivní divadelní instalace – Fénixova zahrada, slibuje přenést diváky na místo, kde se rodí kouzelné plody, kam přilétají kouzelní ptáci. Tam, kde se probouzí příběhy.

Během festivalu se mohou návštěvníci těšit i na promítání fotografií z minulých ročníků festivalu a na Filmové okénko. Více informací a vzpomínky na Marcela Marceaua najdete na webových stránkách.



Zemřel fotograf Ctibor Bachratý
Ve věku 68 let zemřel známý slovenský fotograf Ctibor Bachratý. Byl dlouholetým fotografem Slovenského národního divadla, které o jeho úmrtí informovalo. Bachratý fotografoval i pro mnoho dalších divadel, často fotografoval baletní a taneční představení, nejen kamenných divadel, ale např. Slovenského ľudového umeleckého kolektívu. Od doby, kdy se stal šéfem souboru Mário Radačovský, fotografoval pravidelně baletní premiéry Národního divadla Brno.

Ctibor Bachratý (autoportrét, zdroj denník SME přes FB SND)
Ctibor Bachratý (autoportrét, zdroj denník SME přes FB SND)

AVÍZA

Workshop se souborem Farma v jeskyni – Responsive Body Workshop
Kdy: 28.–30. 10., Centrum současného umění DOX

Hlavním cílem workshopu je aktivizace těla v jeho reaktivnosti na nejrůznější podněty. Vycházíme z myšlenkových základů funkční anatomie, bojových umění a z naší vlastní imaginace. Hledáme nové možnosti a zároveň se ale cíleně limitujeme senzorickou technologií.

Workshop začíná od jednoduchých pohybů, díky kterým probudíme tělesné funkční souvislosti. Naladíme se na sebe, zakotvíme se v přítomném momentu a připravíme se na komplexnější úkoly.

Ve druhé části workshopu se zaměříme na vlastní smysly. Za pomoci partnera/ky budeme rozšiřovat pohybové možnosti, probudíme fyzické reakce na vnitřní i vnější podněty a bude zkoumat různé cesty k organizaci jak improvizovaného, tak fixovaného materiálu.

V závěru do hry zapojíme i senzorickou technologii (snímače). Ta nám umožňuje zkoumání a tvorbu nových spojů mezi pohybem a zvukem. 

Workshop je určený pro jak pro všechny studenty a profesionály performativního umění, tak pro každého, kdo chce zkusit nový přístup k práci s tělem a se zvukem.

Workshop proběhne v angličtině.

Ilustrační foto Farma v jeskyni (foto Kris Moor)
Ilustrační foto Farma v jeskyni (foto Kris Moor)

REGISTRACE
*Účastnický poplatek: 3 000 Kč / 200 EURO
Předběžná registrace vyplněním tohoto formuláře.
Zašlete své CV na e-mail: [email protected]
Dokončení registrace potvrdíte zaplacením zálohy ve výši 1 500 Kč / 100 Euro. Zbytek platby (1500 Kč / 100 Euro) je možné uhradit do 25.10.2023. Informace k platbě dostanete v potvrzovacím e-mailu po vyplnění formuláře.
Do zprávy příjemci platby nezapomeňte vyplnit své jméno.
Registrace (vč. zaplacení zálohy) do 20. 10. nebo do naplnění kapacity workshopu

*Snížená částka v Kč oproti částce v Eurech je způsobena možností nabídnout zvýhodněný účastnický poplatek českým a slovenským zájemcům díky finanční podpoře MKČR a MHMP.

O LEKTORECH:
Mezinárodně aktivní choreografové, tanečníci a digitální umělci Külli Roosna (Estonsko) a Kenneth Flak (Norsko) spolupracují už od roku 2008. Ať už tvoří vlastní choreografie nebo spolupracují s dalšími umělci, jejich práce se zaměřuje na narativitu a technologie těla. Ve svých pracích zkoumají široké spektrum témat, jako je např. hlubinné ekologie, Vikingské mytologie, totalitarismus a internetovou kulturu. Jádrem jejich práce je lidská zkušenost v propojených realitách. Do té pronikají skrze možnosti a limity tančícího těla v neustálém dialogu s digitálními technologiemi a diskurzy, které jej rozšiřují a staví do protikladu. Více informací o Kennethovi Flakovi a Külli Roosna naleznete na webu Farmy v jeskyni.


Konference Umění ve zdraví přivítá zástupce mezinárodní kulturní scény v Brně
Profesní organizace Vize tance pořádá 10.–12. října 2023 prakticky zaměřenou konferenci s názvem Umění ve zdraví. Cílem konference je rozvoj mezioborových kompetencí zúčastněných uměleckých a odborných zdravotně sociálních pracovníků skrze vzdělávání, sdílení a rozšiřování know-how o možných dopadech umění na zdraví společnosti a wellbeing jedinců v kontextu mezinárodní mezioborové spolupráce současného tance, výtvarného umění a hudby. Akce se uskuteční v centru nezávislé tvorby CO.LABS v Brně na Kounicově 20 ve spolupráci se statutárním městem Brno.

„Vize tance v posledních letech realizuje řadu multioborových vzdělávacích aktivit, ať už online či offline seminářů a mezinárodních konferencí. Právě multioborovost je pro rozvoj současného tance důležitá a zároveň i udržitelná,” říká předsedkyně Vize tance Markéta Málková. Uspořádáním interdisciplinární konference s mezinárodní účastí chce Vize přinést mezi umělce a odbornou veřejnost znalosti a zkušenosti z terapeutické praxe, která může jednak rozvíjet jejich praxi uměleckou, jednak přispět k jejich vlastní regeneraci a péči o duševní a fyzické zdraví. „Formát umožní reflexi zahraničních a českých přístupů v oblastech pohybové terapie, arteterapie a muzikoterapie a zároveň nabídne profesionálním umělcům možnost seznámit se s metodami a postupy vodní terapie watsu pro fyzickou a mentální regeneraci a zavedení nových témat, přístupů a metod do vlastní umělecké činnosti. Termín konference 10. 10.–12. 10. 2023 byl vybrán v souvislosti se Světovým dnem duševního zdraví, který každoročně připadá na 10. října,“ říká hlavní organizátorka akce Blanka Marková.

Z uplynulých workshopů (foto archiv Vize tance)
Z uplynulých workshopů (foto archiv Vize tance)

První den se svými teoretickými příspěvky vystoupí řada zahraničních a tuzemských hostů, jako například německá kulturní manažerka Jutta Pöstges s tématem destigmatizace umělců s postižením, izraelská nezávislá choreografka Galit Liss, která vyvinula novou metodu pohybu pro ženy v seniorním věku či britský kombinovaný umělec William Longden zabývající se hudební terapií. Producentka Lia Prentaki představí možnosti participace na kulturních aktivitách prostřednictvím britského opatření univerzální personalizované péče social prescribing“. Pozvání dále přijali kurátor a garant Open Art Studia Masarykovy univerzity Pavel Sochor, nebo zakladatelka Tance Praha a neúnavná propagátorka pohybu u všech věkových, sociálních a etnických skupin Yvona Kreuzmannová.

Druhý den proběhnou praktické semináře a workshopy na témata taneční terapie, arteterapie, hudební terapie a vodní pohybová terapie WATSU. Workshopy jsou otevřeny nejširší veřejnosti, s Galit Liss si budou moci rozvinout svou schopnost pohybu ženy v seniorním věku, hudební experimentátorka Nikol Štrobachová povede s Hanou Lukaščíkovou interaktivní workshop Vlnění zaměřený na propojení elektronických zvukových vln, smyslového vnímání a pohybu. Zejména pro fyzicky namáhané tanečníky a perfromery z oblasti nového cirkusu je připraven workshop vodní terapie Watsu®, která má pozitivní vliv na tělesné, duševní a sociální zdraví člověka. Pro networking a vzájemnou zpětnou vazbu bude sloužit společné dopolední setkání 12. října. „Vedle umělecké reflexe dojde u účastníků konference i k rozvoji řady kompetencí, ať už jde o regeneraci psychického i fyzického stavu těla nebo vyrovnáním se se stárnutím či nemocí,” doplňuje Marková.

Účast na konferenci i workshopech je zdarma na základě registrace. Aktuální informace o programu jsou dostupné na webu a facebooku Vize tance. Registrace na workshopy budou spuštěny začátkem září 2023.

Akce se koná díky podpoře Národního plánu obnovy a Ministerstva kultury ve spolupráci se Statutárním městem Brno.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments