V Paříži se staví ostošest. Olympijský stadion pak budou využívat basketbalisté i místní

Už jen necelý rok zbývá do zahájení letních olympijských her v Paříži, které nabídnou vůbec první zahajovací ceremoniál v centru města na řece. Přímo v Seině se mají odehrávat některé olympijské disciplíny jako třeba triatlon. Jiné zůstanou tradičně na stadionech a v arénách. Jednu takovou dělníci dokončují na severním okraji Paříže. Přímo uvnitř natáčel náš zpravodaj ve Francii.

Hrubá stavba arény je už hotová. Na staveništi jsou ale stále jeřáby a každý den tady pracuje 400 řemeslníků a dělníků, aby se všechny práce stihly do konce roku.

„Máme před sebou poslední úpravy. Musíme dodělat elektrické vedení, instalatérské práce nebo ventilaci,“ popisuje Christophe Rosa, který má na pařížské radnici na starost přípravu olympijských i paralympijských her.

Technici v některých místnostech pokládají dlažbu, malují a instalují podlahy. Dřevěnou podlahu jedné z tělocvičen staví parta Rumunů. Odpovídají, že je to pro ně čest, že mohou pracovat na stavbě olympijské arény.

Stavbu zkomplikovala válka

V prostorech této tělocvičny se budou olympionici rozehřívat a rozcvičovat. O kousek dál už je hlavní sál, který bude mít kapacitu 8 až 9 tisíc míst: „Tento sál bude při olympijských hrách hostit soutěže badmintonu a gymnastiky. Během paralympiády tady budou závody v parabadmintonu a vzpírání,“ popisuje Christophe Rosa a připouští, že stavbu arény zkomplikovala válka na Ukrajině:

V aréně jsou i tělocvičny, kde se budou olympionici rozcvičovat před výkonem

„Když se podíváte na strop, uvidíte velkou kovovou konstrukci. Tvoří ji zhruba tisíc tun oceli. Její dodávky se ale zpozdily, protože ocel pocházela převážně z Ukrajiny, respektive z tamních oceláren, které kvůli konfliktu zastavily výrobu.“

Stavbaři se museli vypořádat taky s vysokou inflací. Nakonec se jim podařilo najít jiné dodavatele oceli: „Našli jsme jiné dodavatelské sítě v jižní Evropě – v Itálii a ve Španělsku. Podařilo se nám to zdržení, které se mohlo protáhnout až na šest měsíců, zkrátit na tři měsíce.“

Rekonstrukce celé čtvrti

Čtěte také

Dělníci arénu staví v severní části Paříže, naproti místu, kde bývalo migrační středisko. Pařížská radnice chce celou čtvrť zrekonstruovat – plánuje tam byty, školy i nová sportoviště:

„Hry by měly přispět k podpoře problémových čtvrtí jako byla oblast Porte de la Chapelle, která se potýkala s obchodem s drogami a dalšími komplikacemi,“ upřesňuje Eve Brunellová z pařížské radnice.

Stavbaři mají arénu předat příští rok v lednu. Sportoviště ještě před olympiádou prověří několik událostí. Aréna bude příští rok v březnu hostit badmintonový turnaj a v květnu je tam plánovaný koncert rappera Zoly. Po olympijských hrách bude aréna domovským stánkem pařížského basketbalového klubu a využívat ji budou moct i místní obyvatelé.

autoři: Martin Balucha , kob
Spustit audio