InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

AČR: Čeští vojenští pětibojaři na mistrovství světa získali historicky nejlepší umístění, čtvrté místo ve štafetě

28.08.2023
V předposledním srpnovém týdnu se ve švédském městě Halmstad uskutečnilo 67. mistrovství světa ve Vojenském pětiboji. Armádu České republiky reprezentoval pětičlenný tým složený především z příslušníků 13. dělostřeleckého pluku "Jaselského" kapitána Matěje Picky, poručíka Lukáše Martínka a nadrotmistra Vojtěcha Neumanna. Tým doplnili kapitán Jakub Rozsypal sloužící u Vojenské policie Tábor a četař Martin Tomica ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice. Vyvrcholením bylo sobotní 4. místo českého týmu v závěrečné soutěži štafet na NATO dráze, historicky nejlepší výsledek české reprezentace na MS ve Vojenském pětiboji.
Foto: acr.army.cz
Tým českých vojenských profesionálů soupeřil v pěti disciplínách s dalšími 15 týmy z celého světa, od Alžírska až po Ukrajinu. Celkem se v Halmstadu na start postavilo 86 vojenských pětibojařů a 26 pětibojařek.

Úvodní disciplínou byla střelba z pušky na 200 m. Hodnotily se dvě části: jako první střelba na přesnost (10 ran za 10 minut) a jako druhá rychlá střelba (10 ran za 1 minutu). "Tato disciplína nám relativně jde, navzdory nedostatku možnosti tréninku," řekl Jakub Rozsypal, který střílel nejlépe z Čechů a celkově se umístil na 12. místě.

Druhý den nabídl atraktivní disciplínu v podobě překážkové dráhy NATO. Dráha je dlouhá 500 metrů a je na ní umístěno celkem 20 překážek. "Jedinou možností, jak na tuto disciplínu trénovat, jsou soustředění ve Vyškově. Máme tam týmového trenéra, kapitána Radoslava Kalu, který se nám dlouhodobě věnuje," hodnotil Martin Tomica přípravu na nejtěžší závod sezóny.

Třetí disciplínou bylo překážkové plavání ve venkovním bazénu o délce 50 m se 4 překážkami. Nejvíce se plavání povedlo kapitánovi Matěji Pickovi. Ten svým výkonem zaplaval 9. nejrychlejší čas celého mistrovství. "Plavání je moje nejsilnější disciplína a hodně na ni trénuji. Podmínky byly velice dobré a já si věřil na dobrý výsledek, který jsem i potvrdil," neskrýval radost Matěj, jehož výsledek jej opravdu zařadil ke světové špičce. Skvělým výkonem se může pyšnit i Vojtěch Neumann, který si doplaval pro svůj osobní rekord a celkově zaplaval jako 18. nejlepší muž mistrovství.

Ještě ten samý den čekala naše reprezentanty disciplína v hodu granátem na 4 cíle ve vzdálenostech 20, 25, 30, 35 metrů. Hází se 4 granáty na každou délku a tři granáty do dálky.

Poslední disciplínou byl přespolní běh dlouhý 8 km nesnadným a blátivým terénem, protože v noci před startem i v průběhu závodu dost pršelo. Přes značné vyčerpání a únavu si čeští reprezentanti drželi průměrné časy.

Své dojmy popisuje Lukáš Martínek: "Vojenskému pětiboji se věnuji 2 roky a závodníkem na MS jsem poprvé. Cenné jsou pro mě rady zkušenějších kolegů dělostřelců, třeba jak mám rozložit síly. A hlavně rady Matěje Picky, který je naším ambasadorem a nejzkušenějším závodníkem".

V každé disciplíně se započítávají výsledky pouze čtyř nejlepších z týmu. Po sečtení všech bodů z pěti disciplín se v celkovém pořadí tým z AČR umístil na 13. místě. Kategorii jednotlivců vévodil nadrotmistr Vojtěch Neumann, ze 13. dělostřeleckého pluku. "V porovnání s regionálními závody jsou pro nás tyto zkušenosti nenahraditelné, díky širšímu závodnímu poli, kde nabýváme zkušeností od pravých profesionálních sportovců pětibojařů, pro které je sport zaměstnáním a mají nesrovnatelné tréninkové podmínky," vysvětlil Vojta Neumann, který dosáhl nejlepšího celkového výsledku z české reprezentace.

V sobotu se konala ještě samostatná soutěž štafet na NATO dráze. Dráha je rozdělena na 4 úseky a každý úsek běží vždy jeden ze čtyř vybraných závodníků týmu. Po splnění úseku se předá plácnutím do ruky štafeta ke zdolání dalšího úseku následujícímu běžci. Největším překvapením celého mistrovství, bylo fantastické celkové 4. místo našich vojáků z AČR. Jedná se o historicky nejlepší výsledek naší reprezentace od vstupu AČR do Vojenského pětiboje. Tato disciplína uzavřela soutěžní klání celého mistrovství světa.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »