Juraj Skovajsa

28. 8. 2023

Příslušníci Armády České republiky se koncem uplynulého týdne vypravili dvěma speciály do Nebrasky, aby utužili 30leté partnerství s Národními gardami Nebrasky a Texasu. Kromě jednání představitelů armád se na Airshow před veřejností předvedla i Čestná stráž a Ústřední vojenská hudba AČR.

Česká republika vstoupila do amerického programu State Partnership Program (SPP) v roce 1993 jako jedna z prvních zemí a je jedinou evropskou zemí, která navázala partnerství se dvěma Národními gardami.

Českou armádní delegaci vedl ve dnech 25. až 26. srpna první náměstek ministryně obrany František Šulc. Setkali s veliteli obou gard, senátory i s guvernérem Nebrasky. Na programu bylo několik jednání a reprezentace na největší letecké show v Nebrasce.

Zleva doprava: Velitel Texaské národní gardy generálmajor Thomas Suelzer, náměstek ministryně obrany ČR František Šulc, nový velitel Nebraské národní gardy, brigádní generál Craig Strong. (rtm. Josef Šutka, AČR

Jednou z nesporně zajímavých části programu byl panel zaměřený na kybernetickou bezpečnost, kterou česká strana vyzdvihla už v květnu, kdy do ČR přijeli američtí zástupci.

„Vyměnili jsme si zkušenosti o spolupráci mezi armádou a jinými státními organizacemi, ale zabývali jsme se i možností spolupráce armády se soukromým sektorem, jak řešit následky kybernetických útoků v jejich sítích,“ komentoval velitel Velitelství informačních a kybernetických sil AČR, plukovník Radek Haratek, a dodal: „Také jsme diskutovali o různých možnostech využití prvků umělé inteligence, která posiluje kybernetickou ochranu informačních systémů.“

Největším „tahákem“ však byla zřejmě letecká show „Guardians of Freedom“ (Strážci svobody) v Lincolnu.

Zahájení show bylo ve znamení společného seskoku českých a amerických výsadkářů.

Společný seskok českých a amerických výsadkářů na Lincoln Airshow 26. srpna 2023. (X účet AČR)

Se svým působivým vystoupením s puškami se na letecké show předvedla i Čestná stráž a „soft“ stránku předvedla Ústřední vojenská hudba AČR.

Náčelník generálního štábu ČR Karel Řehka na začátku show sdělil partnerům: „Pomohli jste nám transformovat se z bývalé armády socialistického bloku na profesionální vojsko demokratické země, které bude kompatibilní se standardy Severoatlantické aliance. Tři dekády spolupráce nás velmi posunuly. Už jen nedostáváme, teď už jsme schopni také dávat něco zpět. Můžeme sdílet vlastní zkušenosti a navzájem se obohacovat.“

Mezi to, co nyní může Česká republika nabídnout, patří dle majora Jakuba Šimíčka z tiskového oddělení Generálního štábu AČR např. zkušenosti s konfliktem na Ukrajině, výcvikem, dodávkami techniky a také výměna informací a zkušeností mezi univerzitami.

Na Řehku navázal nový velitel Nebraské Národní gardy, brigádní generál Craig Strong, který sdělil: „Je to pro nás pocta být, spolu s Texasem, partnery pro českou armádu. Naše dlouhotrvající partnerství vzniklo jako jedno z prvních, Česko je příkladem pro všechny ostatní programy.“

Generál Strong střídá na pozici velitele do výslužby odcházejícího generálmajora Daryla Bohace, který má české kořeny.

V nedávno vydané zprávě Bohac vzpomíná na počátky spolupráce: „Málokdo (z českých představitelů) uměl anglicky, na všechno jsme museli mít překladatele.“

Vzpomíná na dlouhou noc strávenou telefonickými rozhovory s příslušníky výcvikového štábu Nebraské národní gardy, jejichž cílem bylo sestavit pro české vedení instruktáž o rozvoji velení. Šlo o začátky, jejichž cílem bylo nejprve vybudovat schopnosti ozbrojených sil České republiky po desetiletích doktríny Varšavské smlouvy a poté zjistit, jak by se jednotlivé organizace mohly lépe doplňovat při řešení společných i individuálních úkolů.

„Přeskočme do roku 2023 a vztah SPP s Armádou České republiky se zcela proměnil v plnohodnotné partnerství mezi těmito třemi organizacemi, kde se volně sdílejí zájmy, neustále se diskutuje o cílech a strategickém plánování,“ konstatuje se dále ve zprávě Nebraské národní gardy.

Kromě dříve zmíněné spolupráce na poli kybernetické bezpečnosti pokračují dle AČR mezi partnery už delší dobu aktivity zaměřené na zdokonalování schopností předsunutých leteckých návodčích, vojenských policistů, pyrotechniků, chemiků, zdravotníků a ženistů. Cenným příspěvkem pro udržení schopností českých pilotů nadzvukových letounů jsou také pravidelná cvičení s nebraskými vzdušnými silami, kde spolu piloti trénují třeba tankování za letu.

Jedním z nedávných příkladů takové spolupráce bylo předvedení zkušebního letu bezpilotního letounu MQ-9 Reaper Texaskou národní gardou z Čáslavi do Mošnova v rámci programu Exercise Air Defender.

Zlatým hřebem letecké show v Lincolnu byla akrobatická skupina amerického námořnictva „Blue Angels“ s letouny F-18.

Související témata

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migrací? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."