https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-da-zachrannym-stanicim-zvirat-dalsich-sest-let-pres-20-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj dá záchranným stanicím zvířat dalších šest let přes 20 milionů korun

27.8.2023 22:49 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | archiv ČSOP Vlašim
Středočeský kraj rozdělí mezi šest záchranných stanic pro volně žijící zraněné živočichy na dalších šest let přes 20 milionů korun. Krajští radní v červnu schválili nové smlouvy platné pro roky 2023 až 2029. Nově je mezi nimi o stanice Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Velký Chlumec, která pečuje o zraněná zvířata v oblasti Černošic, informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.
 

Dosavadní smlouvy se záchrannými stanicemi platily od roku 2004. "Peníze tak logicky nemohou stačit na pokrytí současných nákladů. Proto jsme se rozhodli smlouvy vypovědět a vypsat veřejnou zakázku na péči o zraněné volně žijící živočichy na území kraje," uvedla krajská radní pro životní prostředí Jana Skopalíková (Piráti). Původně kraj vyplácel pěti stanicím částku přes dva miliony korun ročně, nově to bude téměř 3,5 milionu ročně pro šest stanic. Ke stanicím pod ČSOP Vlašim, ČSOP Polabí, ČSOP Rokycany, AVES Kladno a Ochraně fauny ČR přibyla stanice ČSOP Velký Chlumec.

Stanice musí zajistit například dosažitelnost pracovníků od 6:00 do 22:00 denně včetně víkendů a státních svátků, výjezdové služby do smluvených obcí s rozšířenou působností pro zraněná zvířata a odbornou péči o ně.

Středočeské záchranné stanice se každoročně postarají o tisíce živočichů. Jsou mezi nimi například ježci, netopýři, poštolky a další druhy. Některá zvířata se po vyléčení podaří vypustit zpět do volné přírody, část zůstane ve stanici nebo jsou předána novému majiteli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist