Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žid je víc než Palestinec? Supermodelka se pustila do hádky s ministrem

  21:33
Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben-Gvir se dostal do slovní přestřelky s americkou supermodelkou Bellou Hadidovou. Celebrita s palestinskými kořeny ho zkritizovala poté, co řekl, že životy Židů jsou přednější než svoboda pohybu pro Palestince. Ministr ji pak osočil, že nenávidí Izrael.
Bella Hadidová na New York Fashion Week

Bella Hadidová na New York Fashion Week | foto: Profimedia.cz

„Mé právo, právo mé ženy a mých dětí pohybovat se po Judeji a Samaří je důležitější než svoboda pohybu Arabů,“ řekl minulý týden izraelský ministr, přičemž použil zastaralý název pro Západní břeh Jordánu. „Právo na život má přednost před svobodou pohybu,“ dodal.

Svá slova pronesl v rozhovoru pro izraelskou televizi poté, co palestinští útočníci zabili nebo zranili několik Izraelců na území, které se má stát součástí budoucího palestinského státu.

Při útoku na dálnici nedaleko města Hebron 21. srpna zemřela žena a muž, který jel s ní, utrpěl vážné zranění. Podle izraelských médií na dvojici střílel pravděpodobně Palestinec nebo několik Palestinců z vozidla projíždějícího kolem. Izraelská záchranná služba uvedla, že v automobilu obětí bylo také šestileté dítě, které „jako zázrakem“ vyvázlo bez zranění.

Izraelský ministr navštívil Chrámovou horu. Je to znesvěcení, zuří Palestinci

Ještě o několik dní dříve byli na Západním břehu při pravděpodobně palestinském útoku zastřeleni dva Izraelci. Při střelbě u myčky aut přišli o život otec se synem.

Oba útoky se dočkaly nadšených reakcí ze strany radikálních palestinských hnutí Hamas a Islámský džihád, zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu k incidentu z dálnice řekl, že Izrael je „uprostřed teroristického útoku“ a obvinil z něj mimo jiné Írán.

Ultranacionalista Ben-Gvir se ve zmíněném rozhovoru obrátil na moderátora, izraelského Araba Mohammada Magadliho a ke svému výroku o větších právech židovských osadníků dodal: „Promiňte, Mohammade. Ale taková je realita.“

Rozhovor pro izraelskou televizi:

Právě na to na sociálních sítích zareagovala světoznámá modelka Bella Hadidová, jejímž otcem je palestinský developer Mohamed Hadid.

„Na žádném místě, v žádné době, zejména v roce 2023, by neměl být jeden život cennější než druhý. Zejména jen kvůli jejich etnické příslušnosti, kultuře nebo čiré nenávisti,“ uvedla. Zveřejnila také video od izraelské nevládní organizace na ochranu práv B’Tselem, v němž izraelští vojáci v Hebronu říkají neznámé ženě, že Palestinci nesmějí chodit po určité ulici, protože je vyhrazena Židům.

„Připomíná to někomu něco?“ napsala Hadidová. A naštvala tím Ben-Gvira, který jí na kritiku odpověděl: „Zvu vás do (osady) Kirjat Arba, abyste viděli, jak tu žijeme, jak jsou tu každý den vražděni Židé, kteří v životě nikomu nic špatného neudělali,“ napsal na síti X a modelce také podle listu The Guardian vzkázal, že „nenávidí Izrael“.

Ulice jen pro Židy?

Ministrovy výroky nicméně nepobouřily jen nizozemsko-palestinskou modelku. Před Ben-Gvirovým domem se objevili demonstranti a jeho slova „promiňte, Mohammade“ se stala ironickým a virálním sloganem na sociálních sítích.

Pro mnohé kritiky izraelské vlády Ben-Gvirovy výroky posloužily jako důkaz, že se Svatá země pomalu mění v apartheid (označení pro politiku rasové segregace, pozn. red.). V souvislosti s postavením Palestinců se o systému založeném na segregaci obyvatel občas mluví v západních médiích, což Izrael hodně dráždí.

„Při srovnávání s jihoafrickým apartheidem jsem vždy opatrný, ale současná situace skutečně vykazuje hodně podobných prvků. A může to být ještě výrazně horší, skutečně se to může velmi podobat jihoafrickému modelu,“ uvedl před časem pro iDNES.cz politolog a expert na Blízký východ Marek Čejka.

KONTEXT: Apartheid, pogromy, vláda rabínů. Izrael míří k černým scénářům

Protesty nicméně Ben-Gvira nezviklaly. „Ano, právo mé a mých židovských spoluobčanů cestovat a vracet se bezpečně domů po silnicích v Judeji a Samaří předčí právo teroristů, kteří po nás házejí kameny a zabíjejí nás,“ přisadil si pak ještě ministr, který byl v minulosti usvědčen z podněcování k rasismu a podpory teroristické organizace.

Na jeho stranu se přidal i premiér Netanjahu a prohlásil, že „Izrael na Západním břehu umožňuje maximální svobodu pohybu“. „Palestinští radikálové však této svobody zneužívají k tomu, aby vraždili ženy, děti a rodiny tím, že je na různých místech různých cest přepadávají,“ řekl. „To je to, co minist Ben-Gvir myslel, když řekl, že právo na život předčí svobodu pohybu,“ dodal.

Podle agentury AP palestinští útočníci jen od začátku letošního roku zabili na 30 Izraelců. Ve stejné době izraelští vojáci na Západním břehu zabili téměř 180 Palestinců, přičemž o většině z nich řekli, že šlo o radikály.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...