Hlavní obsah
Cestování

Návštěva hospitálu Kuks: Cesta zpět v čase do léčebny 17. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Böhm

Hospitál Kuks

Vítejte v hospitálu Kuks!

Článek

Jeden krásný den jsem se vydal z nedalekých Jánských Lázních (34 km) na prohlídku hospitálu Kuks. Je to naše národní kulturní památka. Nachází se v okrese Trutnov, asi 8 km od Jaroměře nebo Dvora Králové nad Labem. Tento historický komplex byl založen Hrabětem Františkem Antonínem Šporkem v 17. století jako místo léčení nemocných a nemajetných. Dnes nabízí návštěvníkům unikátní pohled na život, smrt a medicínu 17. století.

Foto: Marek Böhm

František Antonín Špork

Když jsem vstoupil do areálu hospitálu, přenesl jsem se do minulosti. První věc, která mě upoutala, byla architektura tohoto místa. Každá budova, každá socha byly pečlivě navrženy a umístěny tak, aby vytvořily harmonický celek. Sochy slavných lékařů, světců a alegorických postav zdobí nádvoří i chodby. Po zakoupení vstupenky základního okruhu za 200,- Kč jsem se spolu s ostatními návštěvníky přemístili na pokyn průvodce do vnitřních prostor hospitálu. Představil se nám jako Jarda a byl skvěly. Lepšího průvodce jsem ještě nezažil. Jeho zasvěcené informace o celém komplexu hospitálu a o jeho historii byly uchvacující.

Léčebna 17. století

Projít se chodbami hospitálu Kuks je jako cesta do minulosti. V expozic jsem měl možnost nahlédnout do tehdejšího způsobu léčení a péče o nemocné. Autentické vybavení pokojů a pracovny lékařů mi dalo pocit, že jsem se skutečně ocitl v té době. Léčebné postupy, které byly tehdy běžné, mi připomněly, jak daleko jsme se v medicíně posunuli.

Foto: Marek Böhm

Pokoj

Průvodce Jarda zároveň zdůraznil, že smrt byla v té době chápana jako běžná věc. Lidé věřili v posmrtný život a také tak k ní přistupovali. Na chodbě byly při rekonstrukci hospitálu nalezeny fresky a na každé z nich je v nějaké podobě znázorněna smrt. Ať už kostlivec nebo i  šibenice.

Foto: Marek Böhm

Fresky

Dále jsme se přemístili do kostela Nejsvětější Trojice. Zde jsme se si vyslechli vystoupení hudebního uskupení SoliDeo. Je to soubor ze severních Čech a příležitostně účinkuje na Kuksu.

Foto: Marek Böhm

Oltář v kostele Svaté Trojice

Z kostela jsme pokračovali do druhé nejstarší barokní lékárny v České republice U Granátového jablka.

Foto: Marek Böhm

Lékárna

Prohlídku jsme zakončili v lapidáriu, kde jsou umístěny originály soch, které vytvořil barokní sochař Matyáš Bernard Braun.

Foto: Marek Böhm

Kopie soch - originály jsou uloženy v lapidáriu

Foto: Marek Böhm

Kopie soch-originály jsou uloženy v lapidariu

Závěrečné myšlenky

Návštěva Hospitálu Kuks byla nejen poučná, ale i inspirativní. Tento historický komplex nám připomíná důležitost péče o nemocné. Architektura, sochy a expozice nás vtáhnou do minulosti a umožní nám lépe porozumět tomu, jak se medicína vyvíjela a jak se léčba vykonávala.

Pokud máte rádi kombinaci historie, umění a medicíny, Hospitál Kuks by měl být na vašem seznamu míst k návštěvě.

Foto: Marek Böhm

Kuks

Na návštěvu můžete přijet od úterý do neděle. Prohlídky začínají v 9 hodin a trvají zhruba hodinu. Mají otevřeno do 17 hodin a můžete si vybrat ze čtyř prohlídkových okruhů.

Bližší informace o cenách jednotlivých okruhů a programu na hospitálu Kuks najdete na stránkách: http://www.hospital-kuks.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám