Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdysi bral odměnu za šikanu chartisty, teď mu soud sáhl na peníze

  14:55
Dvouletou podmínkou a peněžitým trestem ve výši 150 tisíc korun potrestal v pondělí Obvodní soud pro Prahu 6 někdejšího příslušníka Státní bezpečnosti Jana Hataše. Podle rozsudku se v letech 1977 až 79 podílel na šikaně signatáře Charty 77, což později skončilo nedobrovolným vystěhováním perzekuovaného muže a části jeho rodiny z Československa.

Psychicky zničit, připravit o práci, vyčlenit ze společnosti, rozvrátit rodinné vztahy, vyštvat z vlasti. Tak bojoval na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let komunistický režim s údajnými nepřáteli socialistického zřízení, zejména s těmi, kteří podepsali Chartu 77.

Jedním z méně známých signatářů byl šestatřicetiletý právník z Obvodního podniku bytového hospodářství v Praze 6 Vasil Latta.

„Jmenovaného lze hodnotit jako nepřátelskou osobu,“ napsali příslušníci Státní bezpečnosti (StB) začátkem roku 1977 do svazku s označením „Řidič“, který na něj vedli. A dali si také několik úkolů –⁠ například najít v místě jeho bydliště osoby, které by hlásily, s kým se tam stýká, získat klíče od jeho bytu či vzorky rukopisu a pohovořit s ním o odvolání podpisu „pamfletu CH-77".

Koncem května 1977 byl v práci za Lattovým šéfem podporučík StB Jan Hataš. Žádal ho, aby byl chartista přeřazen na horší pozici. Podle zápisu ve svazku mu to ředitel podniku přislíbil a dokonce řekl, že po odvolání Latty z funkce „pro neplnění pracovních úkolů“ už pro něj nebude místo a bude ze zaměstnání propuštěn.

„Obžalovaný poškozeného systematicky sledoval za využití spolupracujících osob z jeho okolí, vyhotovoval zprávy o jeho osobním a pracovním životě. 31. května 1977 požádal Obvodní oddělení Veřejné bezpečnosti v Praze 9 o přezkoušení poškozeného z pravidel silničního provozu, o odebrání řidičského průkazu, případně dle možností o odebrání technického osvědčení od jeho vozidla,“ konstatoval v pondělí na základě provedeného dokazování předseda senátu Karel Steiner.

Na konci listopadu 1977 si Státní bezpečnost Lattu předvolala. Během pohovoru mu Hataš podle spisu řekl, že má v zásadě tři možnosti. Za prvé spolupracovat a odpovědět na všechny otázky. Za druhé, že bude i nadále pokračovat ve své činnosti signatáře Charty 77 a ponese veškeré důsledky, třetí možností je vyplnit formulář o vystěhování z ČSSR.

Akce Asanace

  • Krycí název pro operaci StB z let 1977 až 1984, pomocí které chtěl komunistický režim v ČSSR donutit nepohodlné lidi, zejména signatáře Charty 77, k opuštění Československa.
  • Příslušníci tajné policie používali při akci různé formy psychického i fyzického nátlaku a vydírání.
  • „Jednoho mladého muže odvezli za město, tam ho polili kyselinou mléčnou, to je něco, co strašně páchne. A nechali ho takhle jít pěšky zpátky bůhvíkolik kilometrů do Brna. Některé lidi mlátili, některé mučili,“ vzpomínal bývalý disident Ivan Medek.
  • K emigraci byly donuceny stovky lidí, například herec Pavel Landovský nebo farář a písničkář Svatopluk Karásek.
  • Policie stíhala desítky viníků z řad bývalých vyšetřovatelů StB a jejich nadřízených. Většina dostala podmíněné tresty.
  • Tehdejší ministr vnitra Jaromír Obzina, který dal 21. prosince 1977 k nezákonné akci rozkaz, potrestán nebyl. V průběhu soudu, v lednu 2003, zemřel.

Na výslechy si bral kostky cukru

Šikanovaný chartista se nynějšího soudního procesu s „estébákem“ Hatašem nedožil. Jeho syn Joachim, který byl tehdy malý kluk, po letech na policii vypověděl, že otec Československo opustit nechtěl. „Kdyby nebylo nátlaku StB, nikdy se s rodinou nevystěhoval,“ řekl.

„Jako malý jsem se musel brzy naučit, že je kolem nás spousta práskačů, že nesmím se spoustou lidí mluvit... na návštěvu k nám chodili chartisti, vzpomínám si, že jsem jako pětiletý chlapec viděl pana Havla.“

Šikana jejich rodiny prý začala tím, že jim tajná policie nechala vypnout telefon. Jako dítě si pamatuje, že tátu vozili příslušníci StB na výslechy.

„V pátek po směně ho sebrali a vrátili nám ho v pondělí před směnou. Bral si s sebou kostky cukru. Pamatuji, že jednou přišel domů zmlácený, měl krvavé rány v obličeji, matka mu je ošetřila. Každý měsíc musel jezdit s vozem na technické prohlídky. Matka musela docházet na policii na Prosek. Chodili k nám domů různí lidé a matce říkali, že jí je otec v práci nevěrný. Snažili se naši rodinu rozvrátit.“

„Tvrdili, že nebudu moct studovat, pracovat, budu jen prodávat drogy. Že na nás bude čekat jenom kriminál. Ti, co ho vyslýchali, vyhrožovali, že to neskončí jen u pár facek... celou rodinu to ničilo, psychický tlak ho zlomil,“ vzpomínal.

S bratrem, tátou a mámou se nakonec podvolili a v červenci 1981 se vystěhovali do Spolkové republiky Německo. Museli se vzdát části majetku, občanství i kontaktů se dvěma Joachimovými sestrami, které v ČSSR zůstaly.

„Jen jsem plnil pokyny...“

Obžalovaný bývalý příslušník StB Hataš, mimochodem vyučený soustružník kovů, který to krátce před revolucí v roce 1989 dotáhl na majora, vinu odmítá.

„Popírám, že bych na pana doktora Lattu činil nějaký nátlak a že bych mu doporučoval vystěhování. Setkal jsem se s ním jen jednou. Po 43 letech si pamatuji jen to, že byl považován za nepřátelskou osobu. Bylo o něm známo, že měl řadu let zájem o emigraci,“ hájí se.

„Byl jsem na pracovišti (StB) krátce. Řídil jsem se pokyny nadřízených. O akci Asanace jsem tehdy nevěděl, dozvěděl jsem se o ní až o mnoho let později. Vždy jsem se řídil zákony. Rozhodně odmítám, že bych měl jakýkoliv úmysl způsobit poškozenému újmu,“ tvrdí. Svědectví Joachima Latty označil za nevěrohodné.

Uvedl také, že v létě roku 1979, tedy dva roky před nuceným vystěhováním Lattových, odjel studovat „důstojnickou školu“ na Slovensko.

Podle soudu však není pochyb o tom, že se mezi lety 1977 a 1979 na šikaně chartisty v rámci akce Asanace podílel. „Následně ten spisový materiál předal další osobě, sám odešel na jinou práci a k dotažení vystěhování pana doktora Latty došlo až v roce 1981. Jednání, které činil pan obžalovaný, zjevně k tomuto cíli směřovalo. Nejprve tedy k vyčlenění ze společnosti, k morálnímu rozkladu,“ prohlásil v pondělí předseda senátu.

„Je třeba říct, že v těch záznamech jsou velmi cynické zápisy, jak se snaží tu osobu co nejvíc zničit. Vyhodit ze zaměstnání, co nejvíc šikanovat, třeba přezkušovat z pravidel silničního provozu, odebrat technický průkaz. Bylo to v rozporu s tehdy platnými zákony. Tento postup byl nepochybně zneužitím pravomoci úřední osoby, tehdy veřejného činitele,“ uvedl soudce.

Padesát tisíc podvedených?

Jeho senát potrestal Hataše dvouletým vězením s odkladem na zkušební dobu tří let. Soudce nepředpokládá, že muž ve svých 73 letech podmínku poruší a půjde za mříže. Podle něj je tak uložení podmíněného trestu spíš „morálním výrokem“.

Co má však bývalého příslušníka StB citelně zabolet, a to alespoň finančně, je peněžitá sankce ve výši 150 tisíc korun.

„Bylo prokázáno, že pan obžalovaný získal majetkový prospěch... v důsledku své tehdejší přičinlivé práce (postupu vůči chartistům, pozn. red.) měl i finanční odměnu. Soud shledal možným a vhodným uložit mu peněžitý trest. Realizací tohoto trestu dojde aspoň k nějakému potrestání pana obžalovaného. Tyto peníze pak budou (obecně) poskytnuty obětem trestné činnosti,“ řekl soudce.

Obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro možné podání odvolání. Rozsudek tak zatím není pravomocný.

Někdejší „estébák“ Hataš nebyl v hledáčku policie poprvé. V minulosti byl jedním ze čtveřice obviněných z podvodu v rozsáhlé kauze kolem brokerské firmy Delta Broker.

Společnost slibovala v devadesátých letech klientům zhodnocení jejich peněz, jenže zkrachovala. V případu podle policie figurovalo na 50 tisíc poškozených lidí, kteří měli přijít dohromady až o půl miliardy korun. První obvinění padlo v roce 2002, vyšetřování bylo časově náročné a trvalo léta. Nakonec ho ze stolu smetla amnestie prezidenta Václava Klause. Hataš tak před soud nemusel.

Komunisté brali odpůrcům majetek i občanství

  • Lidé, kteří byli estébáckými praktikami dotlačeni k opuštění vlasti, se museli vzdát občanství, svých dokladů a podepsat prohlášení, že nebudou žádat o důchod ani uplatňovat dědické nároky.
  • V seznamu vyvážených osobních věcí musela být zaevidována každá položka včetně počtu kusů, roku nabytí a odhadní ceny určené znalcem. Za každou věc se platilo clo ve výši padesáti procent odhadní ceny.
  • Vývoz knih schvalovaly úřady, část titulů nebyla povolena.
  • V seznamu musely být uvedeny i veškeré písemnosti a „archiválie“ (fotografie, vysvědčení, rukopisy).
  • Vystěhovalci dostali na národním výboru listinu o propuštění ze státního svazku Československé socialistické republiky. Poplatek za vynucené vzdání se občanství činil 4 tisíce korun.
  • ČSSR jim poskytla cestovní průkaz totožnosti, v němž bylo uvedeno, že jsou neurčené státní příslušnosti a v Československu se zdržují pouze na přechodnou dobu do uvedeného data vystěhování.
  • Za vysokoškolské studium museli státu zaplatit 10 tisíc korun. Středoškolsky vzdělaní a vyučení lidé hradili nižší částku (průměrný měsíční plat byl v té době asi 2 700 Kčs).

Zdroj: Ivanka Lefeuvre – Migrace 1982 (deníkové záznamy signatářky Charty 77 vystěhované v rámci akce „Asanace“ z Československa)

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...