Jak se stavěla elektrárna v Komořanech? Novou výstavu doplní i film Paměť teplárny
Teplárna Komořany
Co se chystá

Most – V úterý 12. září bude ve výstavních síních Oblastního muzea a galerie v Mostě slavnostně zahájena výstava, kterou pořádá společnost United Energy u příležitosti 80. výročí od zahájení výstavby elektrárny v Komořanech.

Výstava s názvem Když věk je jen číslo ukáže návštěvníkům prostřednictvím dobových obrazů, fotografií, kronik, archivních článků a nejrůznějších historických exponátů proměny komořanské elektrárny a teplárny v čase. „Příprava výstavy nám zabrala téměř tři čtvrtiny roku. Na rozdíl od výstavy, kterou jsme realizovaly před 15 lety v mostecké knihovně, jsme se rozhodly jít do větší hloubky, už kvůli tomu, že expozici bude hostit prestižní instituce, kterou je Oblastní muzeum a galerie v Mostě,“ říká Kateřina Táborská, jedna ze dvou organizátorek projektu a pokračuje: „Významně nám pomohl regionální historik Jan Setvák, který prošel řadu archívů a shromáždil stovky stran materiálu, kterými jsme se musely prokousat. Právě dobové noviny, zejména ty podnikové, pro nás byly největším zdrojem informací. Z tisku a kronik jsme se snažily vybrat to nejzajímavější, co vystihovalo danou historickou etapu, včetně nejrůznějších perliček ze života elektrárny a lidí v ní.“

Další část dobrodružství představovalo hledání historických artefaktů přímo v teplárně Komořany. „Teplárnu jsme prolezly doslova skrz na skrz, nahlédly do každých zamčených dveří i nepoužívaných budov, abychom rozšířily sbírku o exponáty, které návštěvníci ještě neviděli. Některé exponáty už sice vystavené před 15 lety byly, ale za pomoci zaměstnanců firmy se nám přeci jen podařilo najít nové poklady, které hosté uvidí poprvé. Řada přístrojů je dosud funkční a některé z nich dosloužily teprve nedávno,“ doplňuje Miloslava Kučerová, tisková mluvčí teplárny.

Výstava veřejnosti představí nejen historická data a technologie, ale ukáže elektrárnu i jako pestré a živé společenství lidí, kteří v ní pracovali a pracují. Proto je její součástí i film Paměť teplárny - vzpomínky, natočené s devíti pamětníky, bývalými zaměstnanci. K vidění bude také obrazárna, 3D snímky technologie a tematický dětský koutek. Představen bude i nový dřevěný kuřáček – panáček Energetik, který u příležitosti kulatých narozenin elektrárny na zakázku vyrobila tradiční česká hračkářská firma z Krušných hor.

Na slavnostní zahájení výstavy 12. září od 17 hodin zve srdečně teplárenská společnost své současné i bývalé zaměstnance a všechny, kteří se chtějí seznámit s historií jedné z významných částí průmyslu na severu Čech. Výstava je v mosteckém muzeu otevřena od 13. září do 29. listopadu 2023, v úterý až pátek od 12 do 18 hodin a v sobotu a neděli od 10 do 18 hodin.

 

Pozvánka 12 9

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru