Česko-kanadská softwarová firma Ataccama loni zvýšila příjmy o sedmdesát procent na 1,45 miliardy korun. Letos očekává růst o padesát až šedesát procent. Uvedla to v tiskové zprávě. Výši zisku firma nesdělila.

Do konce příštího roku chce firma, která vyvíjí platformu pro správu a řízení dat, dosáhnout statusu jednorožce, tedy firmy s hodnotou minimálně jedné miliardy dolarů. Její přesná valuace v současné době není známa, podle odhadů se pohybuje na úrovni vyšších stovek milionů dolarů.

„Od naší loňské investice do společnosti jsme zaznamenali, že poptávka po platformě stále roste neuvěřitelným tempem,“ uvedl Dewey Awad ze společnosti Bain Capital Tech Opportunities, která loni v Ataccamě získala minoritní podíl za 3,6 miliardy korun (150 milionů kanadských dolarů).

Od října Ataccamu místo Michala Klause povede Mike McKee, který dříve působil v technologických firmách PTC, Rapid7, ObserveIT, Proofpoint nebo Dotmatics. Klaus řídil rozvoj společnosti od jejího založení v roce 2008.

„Vzestup umělé inteligence se propisuje do všech technologických odvětví, a také správy dat, se kterými tak firmy mohou pracovat snáze a efektivněji. Kvalitní data jsou zároveň nezbytná pro správné fungování AI modelů. Podle nás je to však pouze malá část skutečného potenciálu generativní AI. V příštích letech se hodláme zaměřit na převratné produktové inovace, využít současné dynamiky společnosti i trhu a urychlit trajektorii úspěchu platformy Ataccama ONE,“ uvedl McKee.

Ataccama je česko-kanadská softwarová společnost, která vyvíjí platformu Ataccama ONE pro pokročilou správu a řízení podnikových dat. Ataccama má pobočky v deseti zemích světa, přičemž české vývojové centrum je největší, hlavní centrála je v kanadském Torontu. Mezi její klienty patří například Starbucks, American Airlines, Avast, Raiffeisenbank nebo Heineken.