Američan Paul Whelan, vězněný v Rusku, se objevil na videu z pracovního tábora

foto Ilustrační foto - Bývalý americký voják Paul Whelan v soudní místnosti v Moskvě na snímku z 15. června 2020.

Washington/Moskva - Paul Whelan, Američan odsouzený v Rusku k 16 letům vězení za údajné zapojení do špionáže, byl poprvé po třech letech spatřen na videozáznamu, který zveřejnila ruská státní televize RT. Bývalý voják Whelan je v Rusku vězněn od konce roku 2018. Zadržen byl v Moskvě, kam tehdy dorazil na svatbu svého známého.

Video bylo natočeno v pracovním táboře a Whelan se na něm baví se spoluvězni, jí v jídelně či pracuje, popsala BBC. Rozhovor nicméně stanici RT neposkytl. Pro Whelanovu rodinu jde o první záběry jejich blízkého od června 2020, kdy se BBC podařilo natočit zadrženého muže u moskevského soudu.

"Bylo dobré ho znovu vidět a vidět, že jeho oči stále zůstávají bojovné. Je dobré vědět, že Paul zůstává nezlomený," okomentoval záběry David Whelan, který je dvojčetem uvězněného Američana.

Video bylo natočeno už v květnu, zveřejněno ale bylo až nyní. Štáb televize RT byl v odlehlém pracovním táboře IK-17 v západoruské Mordvinské autonomní republice nedlouho po zadržení amerického novináře Evana Gershkoviche, jehož v březnu zatkli rovněž pro podezření ze špionáže. Američtí představitelé opakovaně vyzývají k propuštění obou mužů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 14:00 17°C

Celá předpověď