Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslanci tři hodiny řešili drogy: Dnešní THC je mnohem silnější, odborníci varují i před kratomem

    Legalizace marihuany prozatím nenastane. | foto: Profimedia.cz

    V pondělí se v Poslanecké sněmovně konal kulatý stůl na téma „Marihuana a budoucnost této drogy v ČR“. Debaty se zúčastnilo mnoho odborníků a politiků. Odpůrci nápadu regulované legalizace psychoaktivního konopí se sešli s několika podporovateli, aby diskutovali sporná místa této iniciativy. Setkání pořádali zástupci KDU-ČSL, místopředseda dolní komory parlamentu Jan Bartošek a poslanec Tom Philipp.

    Mělo by pozitivní dopady zlegalizovat marihuanu, nebo by to mělo pro Českou republiku negativní dopady? Za legalizaci marihuany dlouhodobě bojuje Česká pirátská strana, nicméně zatím to vypadá, že k ní v nejbližší době nedojde.

    V pondělí se v Poslanecké sněmovně uskutečnil kulatý stůl na téma „Marihuana a budoucnost drog v ČR“. Debaty se zúčastnilo mnoho odborníků z řád lékařů, včetně primáře Kliniky adiktologie VFN v Praze, ředitele Národní protidrogové centrály Policie ČR, přednosty Psychiatrické kliniky VFN v Praze a vědeckého poradce Národního protidrogového koordinátora.

    Debata trvala tři hodiny a bylo předloženo několik návrhů v oblasti regulace a politiky v ČR. Poté následovala diskuze, jíž se zúčastnil i Robert Veverka z České pirátské strany, který je zároveň aktivistou za legalizaci konopí. Odborníci a politici se na jednotném názoru neshodovali. Nutno podotknout, že více bylo proti než pro. Ovlivněno je to také negativními dopady marihuany, která může při nadměrném užívání způsobit schizofrenii a další psychické problémy.

    Pokud by byla marihuana zlegalizovala, zvýšil by se počet hospitalizovaných lidí, o něž by se neměl při momentálním nedostatku psychiatrů kdo starat.

    Při rozhodování o případné legalizaci nelékařského používání konopí v České republice je tak nutné přihlédnout k možným negativním zdravotním dopadům, včetně negativních vlivů na duševní zdraví.

    „Jako lékař jsem zvyklý nedat na dojmy, ale na fakta. Například v Kanadě se ukázalo, že nezvládnutá legalizace konopí s sebou nese negativní vedlejší účinky,“ řekl místopředseda výboru pro zdravotnictví Tom Philipp.

    „Zvýšení dostupnosti konopí a současně zvyšování koncentrace THC v marihuaně vede prokazatelně vede i k zvýšení frekvence závažných duševních poruch. Dnešní marihuana je mnohem silnější drogou než třeba před třiceti lety. Pokud ji konzumují mladiství, jsou rizika ještě výrazně závažnější. Marihuana je zkrátka návyková droga s nemalými riziky,“ upozornil primář Kliniky adiktologie VFN Petr Popov.

    Předchozí názory odborných lékařů nesdílel aktivista za legalizaci konopí Robert Veverka (Piráti), který tvrdil, že jejich statistiky jsou odlišné.

    „My jsme zde dnes slyšeli celou řadu rozdílných statistik, nicméně taková je realita odborných informací.. V USA studie na šedesáti milionech jedinců nepotvrzuje vztah legalizace konopí se zvýšeným počtem psychických nemocí,“ řekl Veverka.

    Celou debatu zakončil místopředseda Poslanecké sněmovny Bartošek, který by se spíše než legalizací konopí radši zabýval kouřením a nadužíváním alkoholu v České republice.

    „Pokud nebude legislativa stejná ve všech zemích EU, minimálně sousedních, rozvolnění by pravidel pro drogy znamenalo, že k nám nalákáme drogové gangy ze zahraničí, které si z Česka udělají bezpečnou základnu pro celou Evropu. S protidrogovým koordinátorem bychom chtěli řešit prevenci nadužívání alkoholu, kdy jsme na předních příčkách v rámci EU. Řešit chceme i kouření a další drogové závislosti,“ zakončil Bartošek.

    Vedle toho kabinet Petra Fialy projedná návrh, který obsahuje pravidla pro nakládání s psychoaktivními látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC. Předložili ho poslanci zdravotního výboru. Vládu v této souvislosti právní experti varovali před možnou drogovou turistikou.

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podpořil iniciativu poslanců, aby se psychomodulační látky, třeba kratom, nesměly legálně prodávat jen dětem do 18 let. „Nejsou data, která by svědčila, že by užívání kratomu vedlo k přechodu na nějaké tvrdší, závažnější návykové látky,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:08 čtvrtek 28. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      6
    • Super
      5
    • Haha
      4
    • Trapas
      4
    • Cože
      2
    • Sladký
      2