Dieta pro ženy: Objev roku nebo marketingový tah?

V dnešní době je snad těžší najít ženu bez toho aniž by střídala dietu za dietou než najít televizi bez dálkového ovladače. Žádná jiná témata než redukce váhy, detoxikace a dosažení dokonalého tvaru zadečku se snad na internetu nevyhledávají tolik jako tato. Ale počkejte! Co když jsme všichni jen nasedli na takzvaný vlak "Speciální diety pro ženy," který vede přímo do země zvané "Marketingový podvod"?

Věřte, že tento článek není jen dalším nezkrotným výlevem skepticismu. Rozhodli jsme se si zahrát na detektivy a přijdeme na to, co se skrývá za tímto slibným názvem "speciální dieta pro ženy." Byla to obtížná cesta plná zkoumání, výzkumu a přiznejme si to, prokrastinace na internetu. Ale nakonec jsme dospěli k závěru – že neexistuje jediná dietní strategie, která by byla určena pouze pro něžnější pohlaví.

Odborníci na výživu se shodují:

Tělo je tělo, ať už se nachází pod sukní nebo kalhotami. Skvělá zpráva pro všechny skeptiky a stoupence rovnosti – ženský žaludek nerozlišuje mezi růžovou a modrou potravou. Náš metabolismus rozhodně nezačíná tancovat flamenco jen proto, že si někdo řekl, že by to měl dělat právě v úterý. Jakákoli dieta, ať už jde o ketogenní, vegetariánskou nebo jídelníček založený na konzumaci výhradně masa, by měla být sestavena na míru konkrétní osobě a jejím cílům.

Tak proč na trhu koluje tolik "speciálních diet pro ženy"?

Důvodů může být několik: od zájmu o osobní výdělek, přes zavedený stereotyp až po společenský tlak na dosažení nereálných standardů krásy. Odborníci ale radí – při volbě stravovacího režimu si nejprve nechte vypracovat kvalitní výživový plán, který je založený na vašem zdraví, cílech a preferencích a nikoliv na tom, jestli máte zrovna na sobě šaty nebo kalhoty.

Ženy i muži mohou mířit ke stejným cílům – zhubnout, nabrat svalovou hmotu nebo zlepšit celkový zdravotní stav. To, co funguje na jedno pohlaví, bude s odpovídajícími úpravami fungovat i na druhé. Žádný jedinečný druhý žaludek či tajemný pohlavní hormon nejsou potřeba k dosažení úspěchu. Stačí trocha motivace, několik porcí trpělivosti a pokud možno nějaké ty zdravé potraviny. Avšak stále se ale bavíme o stravování, hubnutí jako takové je už trochu něco jiného a tam se to liší.

Chceš se dostat do formy nebo změnit svůj životní styl? Objednej si jídelníček nebo trénink na míru od Supertrener.cz!

hubnutí žen a mužů

Hubnutí mužů a žen se však může lišit

  • Tělesné složení: Muži mají obecně vyšší podíl svalové hmoty a nižší podíl tukové hmoty než ženy. To znamená, že muži mohou zhubnout rychleji než ženy, aniž by přišli o svalovou hmotu.
  • Hormonální hladiny: Hormony hrají důležitou roli v regulaci metabolismu a chuti k jídlu. Ženy mají vyšší hladiny estrogenu a progesteronu, které mohou podporovat ukládání tuku. Muži mají vyšší hladiny testosteronu, který může podporovat spalování tuků.
  • Metabolismus: Metabolismus je rychlost, kterou tělo spaluje kalorie. Metabolismus mužů je obecně rychlejší než metabolismus žen.
  • Hormonální změny: Ženy zažívají během svého života několik hormonálních změn, které mohou ovlivnit jejich hmotnost. Například menopauza je spojena s úbytkem svalové hmoty a zvýšením rizika přibírání na váze.

Z těchto rozdílů vyplývají následující doporučení pro hubnutí mužů a žen:

  • Muži: Muži by se měli zaměřit na budování svalové hmoty, protože to jim pomůže zhubnout a udržet si nízkou hmotnost. Měli by také dbát na dostatečný příjem bílkovin.
  • Ženy: Ženy by se měly zaměřit na zdravou stravu a pravidelné cvičení. Měly by také dbát na to, aby neužívaly žádné léky, které by mohly narušit jejich metabolismus.

Je důležité si uvědomit, že hubnutí je individuální proces a to, co funguje pro jednoho člověka, nemusí fungovat pro jiného. Pokud máte potíže s hubnutím, poraďte se s lékařem nebo dietologem.

Co si z toho vzít?

Takže co jsme se tedy dozvěděli? Že vědecky potvrzená speciální dieta pro ženy je zhruba tak reálná jako jednorožci hrající karty s vílami. Každý z nás je jedinečný a to platí i pro náš přístup k výživě. Nenaleťte do pastí módních výživových trendů – raději si nechte vypracovat plán s výživovým odborníkem, který bude odrážet vaše potřeby, cíle a váš nejnovější oblíbený Instagramový filtr.

A pamatujte, že na konci každého dobrého detektivního příběhu zůstává pravda – a tady je pravda jasná: Dieta nemá žádnou zvláštní přednost na základě vašeho pohlaví.

Doporučujeme

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.