Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Ctibor Bachratý

    Ctibor Bachratý

    5. 6. 1955 Cífer, Československo – 27. 8. 2023 Bratislava, Slovensko

    Slovenský fotograf, od devadesátých let dokumentoval divadelní, taneční a hudební scénu na Slovensku i u nás. Specializoval se na tanec a nezávislou tvorbu.

    Vyrůstal v Trenčíně, kde vystudoval gymnázium. Tehdy jako dorostenec hrál za místní tým basketbal a stal se tanečníkem folklórního souboru Trenčan. A začal fotografovat, zprvu pochopitelně tanec. Další jeho láskou byla rocková hudba. Své první veřejně publikované fotografie pořídil na koncertech skupiny Collegium Musicum, když mu bylo šestnáct.

    S baskytaristou Fedorem Frešem po koncertu skupiny Collegium Musicum v Novém Městě nad Váhem (1972). Foto aoukromý archiv CB

    V roce 1974, kdy začal studovat vysokou školu technickou v Bratislavě, se stal tanečníkem folklórního souboru Lúčnice. V roce 1976 s ním absolvoval turné po USA a navštívil s ním i další země. /Více zde./

    Tanečníkem folklórního souboru Lúčnica (vpravo) /1976/. Foto Karol Kallay

    Profesionálně fotografoval divadlo a tanec od roku 1990. Pravidelně zaznamenával inscenace profesionálních divadel na Slovensku, u nás i jinde v zahraničí, přičemž měl speciální vztah k současnému tanci, pohybovému divadlu, ke komorním divadelním uskupením a nezávislé divadelní scéně. Byl také fotografem filmových, hudebních a divadelních festivalů – Art Film Fest Trenčianske Teplice a Košice, Pohoda Trenčín (tam měl vždy vlastní galerii na fotostěně uprostřed areálu), Bratislava v pohybe, Mezinárodní festival Divadelná Nitra. Systematicky a rád fotografoval Divadlo Stoka, Divadla SkRAT, Divadlo DISK Trnava a jiné. /Více zde./

    Foto Ivan Majerský

    Pravidelně fotografoval inscenace významných profesionálních divadelních scén na Slovensku – vedle zmíněných také Slovenské národné divadlo, Nová scéna, Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, GuNaGu, Divadlo Andreja Bagara v Nitre, Divadlo Astorka Korzo ’90, Teátro Tatro… Mezi jinými nafotografoval i poslední koncert Milana Lasicy, během něhož Lasica umřel /zde/. Jako fotograf často pracoval i v Česku. Byl například stálým spolupracovníkem Baletu Národního divadla Brno. Na jeho úmrtí reagovalo na svém FB i SND v Bratislave: Ctibor Bachratý zaznamenal desítky našich cinoaktových, operních a baletních inscenací pro dějiny. Moc nás mrzí, že jeho fotoaparát již nezachytí žádný moment, gesto ani situaci v našem SND /zde/. Jeho snímky často publikovaly i Divadelní noviny a další česká divadelní, taneční a hudební veřejná média.

    Milan Lasica na svém posledním koncertě 18. července 2021 s jazzovým orchestrem Bratislava Hot Serenaders ve Štúdiu L+S v Bratislavě. Foto Ctibor Bachratý

    Pojilo jej dlouloeté přátelství se Silvií Hroncovou, současnou slovesnkou ministryní kultury. Ctibor patril medzi naše výnimočné a osvietené umelecké osobnosti. Miloval kultúru, umenie, divadlo, tanec… Vo svojich fotografických prácach dokázal zachytiť výnimočné okamihy divadelných predstavení, koncertov či vernisáží. S Ctiborom sme sa poznali desiatky rokov a spolupracovali sme na mnohých výstavných projektoch. Bola radosť byť v jeho prítomnosti a pracovať s ním. Odchádza výnimočný profesionál s veľkým srdcom. Bude nám veľmi chýbať. Drahý Ctibor, veľmi ďakujeme, napsala na stránkách slovenského ministerstva kultury Hroncová /zde/.

    Jeho fotografie jsou v řadě knih věnovaných jeho oblíbenému regionu Trnava, ale také – a nejvíc – samozřejmě divadlu, hudbě, tanci a jejich osobnostem /zde/.

    V roce 2007 vyšla monografie skupiny Collegium Musicum z pera Mariana Jaslovského, která obsahuje jeho snímky skupiny z celé její kariéry. Loni vyšla monografie Romany Štorkovej Maliti s názvem Divadlo SkRAT. Ctibor Bachratý. Fotografie (křest v Divadle SkRAT se konal 4. listopadu 2022 – zde) dokumentující dvacet let činnosti bratislavského divadelního souboru SkRAT. Fotografie z ní vystavoval v březnu a dubnu 2022 v Bratislavě /zde/ a v říjnu téhož roku v pražském Divadle Archa v rámci festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu /zde/.

    Na svém oblíbeném festivalu Pohoda Trenčín. Foto Naďa Koščiková

    V červenci utrpěl mozkovou příhodu, na jejíž následky o tomto víkendu zemřel. O jeho úmrtí informovalo slovenské Ministerstvo kultury /zde/ a Divadelní ústav Bratislava /zde/.

    /Pro iDN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 30. srpna 2023

    Komentáře k článku: Zemřel Ctibor Bachratý

    1. Vladimír Hulec

      Vladimír Hulec

      Ctibore,
      vídávali jsme se na představeních a akcích Stoky, GUnaGU, SkRATu a dalších nezávislých slovenských i českých divadel. Bylo s Tebou fajn, názorově jsme si byli – jak pohledem na divadlo, tak hudbu (oba jsme měli rádi a s gustem poslouchali Mariana Vargu ve všech jeho hudebních uskupeních, Hammela /byls v květnu na jeho koncertu v Divadle Archa/, Hladíka, Mišíka…) – velmi blízcí. Když jsi mluvil, vždy ses usmíval, na to nikdy nezapomenu. Nemluvils o svém fotografování, ale o divadle, které jsme zhlédli, o hudbě, kterou jsme poslouchali, o jejich osobnostech a tvorbě, kterou jsme měli rádi a programově sledovali.
      Před rokem jsme se v novém sídle Divadla Stoka v Bratislavě a pak v Divadle X10, které jsi rád a často v Praze navštěvoval, domlouvali na Tvém fotografickém profilu do revue Taneční zóna. Jak jej nyní připravím?
      R.I.P.

      30.08.2023 (13.13), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,