Vzniká ženská NHL. Hrát se bude v šesti městech

30. srpna 2023, 15:45

Marek Hedbávný

Tohle je zásadní milník pro ženský hokej: v ledna odstartuje Profesionální ženská hokejová liga (PWHL). Prvního ročníku se zúčastní tři týmy z Kanady a tři ze Spojených států amerických.

Kluby vzniknou ve vyhlášených hokejových destinacích: v Montréalu, Torontu, Ottawě, New Yorku, Minneapolis a Bostonu. Vedení soutěže navíc avizuje, že kvůli propagaci budou některé ze zápasů hostit i jiná města.

„Snažili jsme se najít správné trhy: se spolehlivými partnery nebo dobrým zázemím. Šlo o skládání dílků do jednoho puzzle," vysvětluje Jayna Heffordová, viceprezidentka PWHL.

Stabilitu vznikající soutěži dodá finanční podpora od zámořského magnáta Marka Waltera, jenž je spoluvlastníkem fotbalové Chelsea či baseballového týmu Los Angeles Dodgers. „Víme, že to bude nákladné, zvláště v prvních letech. Jsme na to připravení. Nebudeme na to koukat jako na finanční ztráty, ale jako na investici do něčeho, co budujeme," líčí Walterův obchodní partner Stan Kasten.

V rozjezdu pomůže PWHL také uznávaný trenér Brian Burke, jenž bude v čele ženské hráčské asociace. „Je to nejvzrušující den v historii ženského hokeje," tvrdí.

„Je to nejvzrušující den v historii ženského hokeje."

PWHL se netají přímou inspirací od NHL: také v této soutěži se uskuteční draft, chybět nebude ani trh s volnými hráčkami. Formálně a obchodně však obě ligy propojené nebudou. „Od NHL se nám nicméně dostává podpory, rad a pomoci – s čímkoli, o co jsme požádali," těší Kastena.

První ročník PWHL potrvá od ledna do června, počítá se s dubnovou přestávkou kvůli mistrovství světa. V základní části se stihne 24 kol. Další sezony už budou delší, odstartují v listopadu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz