Best of SHF: 20. ročník Svatováclavského hudebního festivalu nabídne projekty napříč jeho historií

Jubilejní ročník největšího mezinárodního festivalu duchovní a staré hudby nese podtitul „best of SHF“ a bude přehlídkou jedinečných projektů i osobností napříč festivalovou historií. Letošní SHF proběhne ve dnech 5.–28. září 2023 a nabídne 23 projektů, mezi nimiž bude i balet v kostele, barokní opera s loutkami, a především koncerty světově uznávaných interpretů v chrámech celého Moravskoslezského kraje.

SHF od svého vzniku v roce 2004 probíhá každoročně nejen v Ostravě, ale přiváží své projekty do chrámů i těch nejmenších obcí celého Moravskoslezského kraje v průběhu měsíce září. Společně s celoročním koncertním cyklem Hudební výlety zrealizoval SHF v letech 2004–2023 více než 1200 koncertů, čímž se stal jedním z nejrozsáhlejších tuzemských festivalů. Vysoce kvalitní festivalová dramaturgie je vždy vedena třemi stěžejními liniemi: monumentální vokálně-instrumentální koncerty, programy zaměřené na tzv. autentickou interpretaci staré hudby a komorní a sólové projekty, které jsou každoročně doplňovány netradičními a crossoverovými projekty.

Terra Nova Collective, foto archiv ansámblu

Svatováclavský hudební festival tradičně lemují velká duchovní díla hudební historie, která jsou v posledních letech zasazena do prostor katedrály Božského Spasitele v srdci Ostravy. Letos bude festival zahájen Německým requiem Johannesa Brahmse, v rámci výročí 190 let od autorova narození. Dirigovat bude Roland Kluttig a sopránového partu se zhostí ostravská rodačka Marie Smolka, která je čerstvou držitelkou prestižního ocenění časopisu Opernwelt. Závěrečný koncert pak bude věnován významnému životnímu jubileu profesora Petra Fialy, uměleckého vedoucího rezidenčního tělesa SHF, Českého filharmonického sboru Brno. Zazní jeho Stabat mater a také Janáčkova Glagolská mše, kdy domácí Janáčkovu filharmonii Ostrava bude dirigovat Robert Kružík.

Velkolepé duchovní koncerty se budou konat i během festivalových dní: Beethovenova Mše C dur v novogotickém skvostu v Ludgeřovicích (Karlovarský symfonický orchestr, dirigent Ondřej Vrabec, Český filharmonický sbor Brno, Jana Sibera – soprán, Václava Krejčí Housková – mezzosoprán, Tomáš Černý – tenor, František Zahradníček – bas), ale také Zelenkova Missa Omnium Sanctorum a Vivaldiho Stabat materNisi Dominus díky rezidenčnímu Collegiu 1704 (Ostrava, Frýdek-Místek). Mimořádným počinem se stane vystoupení studentského Ostrava Youth Orchestra, který provede Vaňhalovo Stabat mater pod taktovkou Vojtěcha SpurnéhoVeronikou Holbovou a Markétou Cukrovou.

Isabelle Druet, foto Marc Larcher

Festivalovými událostmi se pak jistě stanou koncerty „Barvy Francie“ a „Sitkoveckij & Bartoš hrají Mendelssohna“. Ohnisky prvního projektu se stanou dva písňové cykly v podání temperamentní francouzské mezzosopranistky Isabelle Druet (laureátka prestižní soutěže královny Alžběty v Bruselu), která provede Berliozovy Letní noci i Ravelovu Šeherezádu s PKF – Prague Philharmonia pod vedením Philippa Bernolda. Druhý projekt bude exhibicí dvou osobností klasické hudby v Mendelssohnově Dvojkoncertu – dirigenta a houslisty Dmitrije Sitkoveckého a pianisty Jana Bartoše v doprovodu New European Strings Chamber Orchestra.

Specializací SHF je pak tzv. autentická interpretace staré hudby. Letos mimo Collegia 1704 vystoupí také rezidenční Collegium Marianum, a to s Händelovou operou Acis a Galatea se sólisty a souborem Buchty a loutky (Opava). Na SHF letos zavítá i legenda barokního violoncella Christophe Coin, díky němuž vznikl i nový Festivalový barokní orchestr AD HOD vedený Helenou Zemanovou (Hlučín, Ostrava – Stará Bělá). Dále se představí Accademia Ottoboni (Nová Horka), Schola Gregoriana Pragensis (Kopřivnice) nebo vlámský soubor Terra Nova Collective vedený exkluzivním sólistou na historický basetový klarinet Vladem Weverberghem (Ostrava-Pustkovec).

Pražští komorní sólisté, foto archiv ansámblu

Prvotřídní komorní projekty SHF jsou mnohdy záměrně situovány do regionálních kostelů. Nyní bude v Dolním Benešově debutovat na SHF altistka Bella Adamova společně s Wihanovým kvartetem s úpravou Schubertovy Zimní cesty, v Orlové vystoupí Josef ŠpačekTomášem Jamníkem, v sousedních Dětmarovicích pak uznávané saxofonové kvarteto The WHOOP Group. Na Slezské Ostravě pak houslový virtuóz Jiří Vodička provede druhou část „italských barokních koncertů“ s Barocco sempre giovane, a úplným unikem pak bude koncert téměř nedostupného Pavel Haas Quartet v malé vesničce jménem Albrechtice u Českého Těšína. Do Ostravy-Pustkovce pak zavítá Radek BaborákPražskými komorními sólisty, kdy se předvede také jako sólista na přirozený lesní roh. Houslista Ewald Danel se Slovenským komorním orchestrem pak povýší evangelický den v Bystřici výběrem z děl skladatelů V4.

Bella Adamova, foto Ksana Fedorova

Festival uskutečnil za dobu své existence nádherné přesahové projekty – jmenujme hudebně-divadelní představení, moderní tanec v kostele, videoart, promítání němého filmu s filharmonií a crossoverové projekty (bigband, folklor, jazz aj.). Letošní lahůdkou bude „Balet v kostele“, kdy se uskuteční festivalové setkání Zemlinského kvarteta a klarinetisty Igora FrantišákaPražským komorním baletem, které bude v nejstarším ostravském kostele akcentovat půvabnou poetiku „pozdního divocha“ z Hukvald, Leoše Janáčka. Jubilejní ročník pak bude korunovat crossoverový projekt Dana Bárty s Robert Balzar Triem a Filharmonií Brno, který byl vytvořen výhradně pro letošní SHF.

Doprovodný program

Jubilejní ročník SHF předznamenala putovní venkovní výstava fotografií Ivana Korče „Koncert v kostele je zážitek“ (červen–září 2023) realizovaná jako GalerieVENKU. V jeho hledáčku se po dvě festivalové dekády objevily stovky světových interpretů. Korčovo zachycení chrámové atmosféry i strhujících emocí tvořených hudbou koloruje festivalové motto „Koncert v kostele je zážitek“.

Sobota před zahájením festivalu je věnována open-air festivalovému preview „Festivalový den MOaP“, který proběhne v centru Ostravy – Komenského sadech a Jiráskově náměstí (Kuřím rynku) dne 2. září 2023. Přichystána jsou „Tři hudební zastaveníčka“ se Stadlerovým klarinetovým kvartetem, dále „Folklórní piknik“ s Cimbálovou muzikou a folklórním souborem Jagár a „Podvečerní nocturno“ s koncertním mistrem Janáčkovy filharmonie Ostrava Jakubem Černohorským a jeho hosty.

Sdílet článek: