Nejsilnější momenty rozloučení s Patejdlem: Dojemná slova hostů i kouzelné vystoupení Šporcla

Smuteční věnce na posledním rozloučení s Vašem Patejdlem od přátel i osobností

Celebrity vzpomínají na Vaša Patejdla

Skromnost. Slovo, které při vzpomínkách na Vaša Patejdla zaznívalo ze všech stran. A také neodmyslitelný talent, který spoluzakladatele skupiny Elán vyzdvihnul mezi nejlepší československé hudebníky. Rozloučit se s autorem hitů jako Voda, čo ma drží nad vodou či Ak nie si moja přišla řada osobností českého a slovenského showbyznysu. Nechyběli mezi nimi zpěvačka Heidi Janků, hudební virtuos Pavel Šporcl a ani kolegové z kapely Jožo Ráž a Ján Baláž.

Poslední rozloučení s Vašem Patejdlem proběhlo 30. srpna v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově. Dorazit mohli nejenom přátelé a blízcí, ale prostor na nádvoří Strahovského kláštera byl vyhrazen i pro fanoušky známého hudebníka.

Mezi prvními do baziliky dorazila Heidi Janků, návrhářka Beata Rajská i houslista Pavel Šporcl. Právě jemu se dostalo té cti a během obřadu zahrát píseň Voda, čo ma drží nad vodou. „S Vašem jsem byl vždycky na tenisové akademii a často jsme si povídali o hudbě. Měli jsme se moc rádi a mrzí mě, že odešel tak brzo,“ svěřil se CNN Prima NEWS hudební virtuos.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nečekaná smrt hudebního génia Patejdla rve srdce. Koncerty rušil dva dny před smrtí

Během obřadu pronesli krátkou řeč nad rakví i zbylí členové skupiny Elán Jožo Ráž a Ján Baláž: „S Vašem jsme prožili krásné a mnoholeté společenství. Vašo, to, co jsme si slíbili a dohodli, to my dodržíme,“ vzkázal Ján Baláž. „S Vašem odešel kus Elánu, ale velká část tu s námi navždy zůstane. Elán je věčný a ty jsi věčný s ním,“ dodal Jožo Ráž.

Patejdl byl podle slov přítomných vždy mimořádně skromný a frontman skupiny Olympic Petr Janda dokonce zmínil, že Vašo svou povahou nezapadal ani mezi ostatní hudebníky: „Byl to prima člověk, které jsem měl moc rád. Ani mezi nás moc nepatřil, byl totiž moc slušnej. Eláni teď mají strašnou smůlu, protože přijít o takového člověka je neštěstí.“

Poslední rozloučení skončilo mnohaminutovým potleskem.

Skupina v rámci akce Elán 70 plánovala na příští rok dva koncerty. Vzhledem k neočekávané smrti však není jasné, zda se koncerty uskuteční. To, že se jednalo o skutečně náhlý odchod, potvrdila i manželka hudebníka Miluše Patejdlová: „Věřte, že na tak rychlý odchod nebyl nikdo z nás připraven, a ráda bych tímto prohlášením uvedla na pravou míru několik nepravd a spekulací, které se objevily po úmrtí Vaša v médiích. Mého manžela zasáhla nečekaně, a především zcela skrytě, velmi zákeřná nemoc. Jeho odchod byl zapříčiněn důsledkem celkového vyčerpání organismu při progresi zákeřného zhoubného onemocnění slinivky břišní. Diagnózu mu lékaři oznámili 14 dní předtím, než nastal onen osudný den. Nejprve o své nemoci věděl jen sám Vašo a já, následně pak jeho tři synové,“ napsala na sociální síti.

SLEDUJTE: Před nedávnem nás opustil také frontman skupiny Sto zvířat Jan Kalina. Rozloučit se s ním přišla herečka Bára Štěpánová či režisér Jan Hřebejk

Tagy: