Na české banky a pražskou burzu zaútočili ruští hacktivisté

Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies upozornila, že ruská hacktivistická skupina NoName057(16), která je aktivní od března 2022 a jejíž vznik může souviset s válečným konfliktem, znovu útočila v České republice. Tentokrát byly terčem české banky a Burza cenných papírů Praha, informoval redakci FAEI.cz mediální zástupce firmy Petr Cícha.
Cílem útoků ruských hackerů se ve středu staly Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB Fio Banka a Komerční banka, které hlásily „technické problémy“ už ráno. Jejich klienti se nemohli přihlásit do internetového ani mobilního bankovnictví. Ilustrační foto: FAEI.cz

„Proruská skupina NoName057(16) útočila na Českou republiku už mnohokrát. Snažila se například ovlivnit české prezidentské volby a napadala i společnosti z výrobního sektoru nebo banky. Nová vlna útoků se zaměřila znovu právě na banky a také na pražskou Burzu cenných papírů,“ uvedl Cícha.

Podle Cíchy nešlo o klasické hackerské útoky, kdy by došlo k prolomení do systémů nebo ohrožení zákaznických dat. Při tzv. DDoS útocích (denial of service, pozn. red.) hackeři zaplaví webovou stránku různými komunikačními požadavky a při dosažení kritického množství jinak legitimních požadavků se webová stránka nebo služba zhroutí a je nedostupná. Někdy minuty, někdy hodiny.

Cílem útoků ruských hackerů se staly Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB Fio Banka a Komerční banka, které hlásily „technické problémy“ už ve středu ráno. Jejich klienti se nemohli přihlásit do internetového ani mobilního bankovnictví. V průběhu dne banky i burza problém vyřešily.

PSALI JSME:
Rusko zkouší kompenzovat dopady sankcí kybernetickými útoky, zhlédlo se v severokorejských hackerech

„DDoS útoky mají sice dopad na uživatele, kteří se na stránku nebo službu nemohou dostat, ale nejedná se o sofistikovaný útok. Může jej provést kdokoli s dostatečnou výpočetní silou. K podobným útoků si lze často pronajmout nějaký výkonný botnet.

Například ruská hackerská skupina Killnet ovládá jeden z největších aktivních botnetů složený ze 4,5 milionu infikovaných zařízení,“ uvedl Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies.

Podobné útoky se ovšem netýkají zdaleka jen České republiky. Ruské hackerské skupiny pravidelně útočí na země a organizace po celém světě, které z jejich pohledu nějak podporují Ukrajinu. Jde o masivní kampaň, jejímž cílem je šířit strach a dezinformace.

PSALI JSME:
Počet kyberútoků na východoevropské země roste

Před několika dny skupina útočila například v Polsku, kde se jí podařilo shodit stránky varšavské burzy cenných papírů a také stránky několika bank. Skupina se zároveň chlubí svými úspěchy a raduje se ze článků o útocích. Ostatně to je právě jeden z důvod těchto demonstrativních DDoS útoků.

„NoName057(16) komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20 000 členy, dále kanál v angličtině, a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektu DDosia Projects, v rámci kterého se mohou dobrovolníci zapojit do plánovaných útoků. Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny ve výši až 25 000 korun,“ sdělil Miloslav Lujka.

Ruským hackerům v čele s hacktivistickou skupinou NoName057(16) se letos v lednu opakovaně podařilo shodit např. webové stránky prezidentského kandidáta Petra Pavla, stránky Hlídač státu nebo stránky ministerstva zahraničí.

PSALI JSME:
Ruští hackeři se chlubí dalšími kyberútoky na české prezidentské volby

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Technologie

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Na vlastní oči: Jak fungují americké armádní „brýle“ nočního vidění

Reportáž
Vidět lépe než nepřítel a mít možnost vést plnohodnotné boje i v temné noci bylo snem všech vojevůdců v historii. Toto přání se dočkalo svého naplnění až ve 20. století. Dnes používají přístroje nočního vidění, takzvané noktovizory, všechny moderní armády včetně jednotek bojujících na Ukrajině. Jak fungují nejmodernější typy „brýlí“ nočního vidění? A jsou skutečně tak zdatným pomocníkem? Reportér Finančních a …