metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Žonglérům jsme razili cestu. Jde o cit v nohách, říká držitel světového rekordu Josef Lochman

  6:00
Jako první na světě začal žonglovat nohama s kuličkami a pingpongovým míčkem. Josef Lochman je držitelem světového rekordu v této disciplíně a dosud ho nikdo nepřekonal. A to i přes fakt, že se v současnosti spousta sportovců žonglování věnuje na vysoké úrovni. Podle Lochmana mají značnou výhodu. „Nechci říkat, že to mají lehčí, ale mohou se něčeho chytit. Razili jsme jim cestu. Žonglování jde stále kupředu a zdokonaluje se. A to je jenom dobře. Přispívá to k vylepšení a vytříbení kopací techniky,“ líčí rekordman.

Další 3 fotografie v galerii
Josef Lochman při své cestě v žonglování | foto: J. LOCHMAN

Jeho cesta ale nezačala přímo u žonglování, v mládí se věnoval fotbalu. Kvůli zranění byl však nucen skončit. „Hrával jsem fotbal na vesnických hřištích, dokonce i na škváře. Měl jsem z těchto terénů rozdrcená kolena. Proto jsem musel opustit myšlenku na vrcholový sport, který jsem chtěl hrát,“ přiznává Lochman.

Lochman se narodil v roce 1950 v okrese Ústí nad Orlicí. Žonglovat začal ve svých dvaceti letech.

Tím, že ho práce s míčem bavila, začal žonglovat nohama i hlavou. „Je to v podstatě fotbalové žonglování, v té době jsem neměl nikde žádný vzor. Byl jsem oficiálně prvním československým žonglérem, který vytvářel a zdokonaloval postupně svoje rekordy,“ říká sportovec.

Obdiv u brazilských hráčů
Žonglování se začal věnovat naplno ve dvaceti letech. V té době si vytvářel v nohách cit pro míč, který je velmi důležitý pro první dotek ve hře. „Proto jsem se ho snažil fotbalovým způsobem co nejdéle udržet ve vzduchu, bez doteku země i ruky, i při pohybu. Postupně jsem tak přecházel i na menší míčky a dokonce i kuličky do průměru pěti milimetrů,“ líčí Lochman.

K aktivnímu pohybu Lochmana přivedlo sledování sportovních přenosů, rád zkoušel nové věci.

Velmi obdivoval techniku brazilských fotbalistů. Ti totiž trénovali s tenisovými míčky. To ho zaujalo a začal se této disciplíně sám věnovat. Podle něj je totiž právě práce nohou s malým míčkem jiná než u klasického fotbalového balonu. Žonglování s kuličkami a míčkem na stolní tenis vyžaduje odlišnou kopací techniku. „Musíte míčky a kuličky odkopávat, udílet jim rotaci, čímž se snadněji udrží ve vzduchu. Se zmenšujícími se míčky se sice snižují nároky na fyzickou kondici, ale podstatně se zvyšuje náročnost na kopací techniku a cit v nohách,“ vysvětluje rekordman Lochman.

Několik rekordů
Měl dokonce také několik vystoupení v televizi, například účinkoval v pořadu Rekordy pro každého. S fotbalovým míčem dokázal žonglovat vsedě po dobu jedné hodiny, 43 minut a dvou sekund. Ve vzduchu na místě pak žongloval po dobu deseti hodin. Za jednu hodinu uběhl 8680 metrů s takzvaným soccer balonem, kdy je míč držen stále ve vzduchu nohama a hlavou.

FREESTYLE FOTBAL A DALŠÍ OSOBNOSTI

  • Podobným fotbalovým dovednostem jako Lochman se už od 80. let věnoval také Jan Skorkovský.
  • Za svou kariéru vytvořil více než dva tisíce různých rekordních a neobvyklých výkonů.
  • Mezi jejich následovníky patří Jan Weber, který je mistr světa a Evropy ve freestyle footbagu. Žongluje ale se vším možným.
  • Podobným fotbalovým dovednostem jako Lochman se už od 80. let věnoval také Jan Skorkovský.
  • Za svou kariéru vytvořil více než dva tisíce různých rekordních a neobvyklých výkonů.
  • Mezi jejich následovníky patří Jan Weber, který je mistr světa a Evropy ve freestyle footbagu. Žongluje ale se vším možným.
  • Neuvěřitelných deset hodin dokázal Josef Lochman žonglovat s fotbalovým míčem vsedě. Celkový čas činil 1o hodin, šest minut a 43 sekund.
Autor: Tereza Šimurdová Metro.cz
Témata: rekord, žonglování

Hlavní zprávy

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek