Moravské divadlo v nové sezoně uvede deset premiérových titulů. Podíl na nich budou mít přední čeští tvůrci

31. srpen 2023 09:36

Umělci olomouckého Moravského divadla nabídnou v nacházející sezoně svému publiku deset premiérových titulů. Podílet se na nich budou přední čeští tvůrci, například Miroslav Krobot, herečka Jana Paulová nebo hudebnice Zuzana Lapčíková. Divadlo taky rozšíří aktivity pro děti.

„Mimo nového webu nás čeká i hraní v Červeném kostele, jelikož Divadlo na Šantovce je mimo provoz,“ připomněl některé novinky ředitel divadla David Gerneš. Spokojený je s dosavadní návštěvností. „Jsme vděčni divákům, že jsme se v minulé sezoně dostali na číslo 100 tisíc. Z pohledu toho, že hrajeme pro 420 diváků v jednom sále, to vnímám jako velký úspěch,“ zmínil a dodal i informace o ceně vstupenek. „Lehce jsme zdražili, v průměru asi o pět procent.“

Čtěte také

Soubor činohry představí pět nových titulů, mezi kterými bude inscenace Jmenuji se Ašer Lev od amerického autora židovského původu Chaima Potoka. „Ašer Lev je mladý umělec nebo talentovaný malíř z ortodoxní židovské komunity v Americe, který se rozhodne kreslit křesťanské motivy, což mu samozřejmě jeho víra nedovoluje. Na tom je postavený ten konflikt,“ uvedl šéf činohry Roman Vencl. „Na podzim to potom trošku odlehčíme komedií Natěrač v režii Jany Paulové,“ dodal.

Po dvou letech nastuduje s olomouckou činohrou Těsnohlídkovu Lišku Bystroušku také režisér Miroslav Krobot, který pro ni se svým tvůrčím partnerem Lubomírem Smékalem vytvořil vlastní dramatizaci. Světovou divadelní premiérou je hudební komedie ELA!, která je inspirovaná životem a závodní kariérou olomoucké rodačky Elišky Junkové.

Želary, světová premiéra baletního souboru

Hlavní a světovou premiérou baletního souboru bude příští rok v únoru taneční drama Želary, které pojednává o zvláštním vztahu v zapadlé horské vesnici za druhé světové války. Balet je volně inspirovaný stejnojmenným povídkovým souborem Květy Legátové.

Na Divadelní Floře pak soubor baletu uvede i další premiérový projekt, kterým bude taneční inscenace na téma svoboda. Soubor opery a operety například v listopadu představí inscenaci Ad Matrem s podtitulem Opera o hledání malého chlapce, kterou budou režírovat Boris Jedinák a Petr Erbes z Divadla Na zábradlí.

Slavnostní zahájení 10. září

V rámci Roku české hudby a na počest 200. výročí narození Bedřicha Smetany zakončí divadelní sezonu Prodaná nevěsta v režii Janky Ryšánek Schmiedtové.

Novou sezonu Moravského divadla Olomouc oficiálně odstartuje Slavnostní zahájení 10. září. Na něm bude předána také Cena posluchačů Českého rozhlasu Olomouc. Kdo ji získá? O tom můžete (spolu)rozhodnout i vy ZDE.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související