Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chuť čerstvě nakrájeného sýra z jednoty. Znáte ji ještě?

Při každém výletě na Šumavu zažívám kulinářské orgie. V místní jednotě mi totiž přímo přede mnou nakrájí sýr na tenounké plátky. I ten nejlevnější eidam rázem chutná jako delikatesa. A tak se ptám, proč to nemáme všichni a všude?

Zpátky ve velkém městě zklamaně bloudím supermarkety. Postupně navštěvuji Lidl, Albert, Penny a Normu. V žádném z těchto supermarketů jsem nenašel pult se sýry, kde by mi prodavačka nakrájela sýr na přání. Kde by se mě zeptala, kolik sýra a v jaké tloušťce. Nemusela by se na mne ani usmát, stačilo by pouze nakrájet sýr. Samozřejmě si můžu sám vytáhnout z chladicího boxu předražené balení silně nakrájených plátků z mlékárny. 100 gramů v masivní plastové vaničce uzavřené robustní fólií. Lépe zabalené než křehké vánoční ozdoby. Je to ekologické? Těžko. Co když chci 150 gramů? Tak si kupte dvě balení a polovinu jednoho pak vyhoďte.

Nejmarkantnější rozdíl je ale v té chuti. Kdo ten rozdíl neochutná, ten neuvěří. Tentýž druh sýra, tentýž výrobce. Tenounký plátek čerstvě nakrájeného sýra z krámu mi chutná mnohem více než plátek identického sýru, který jsem vyndal z plastové vaničky zakoupené v supermarketu. A nejen mně. Lidé najednou mlaskají nad tenounkými plátky nejlevnějšího eidamu a ještě se mne ptají, co je to za výborný sýr.  

Vzpomínám na časy před třiceti lety, když byl v každé vesnici malý krámek se sýrovými cihlami, které vám na přání nakrájeli. Časem tyto krámky vytlačily velké supermarkety, kde se veškerá komunikace redukuje na větu: „Máte naši aplikaci?“ Možná si vše idealizuji, ale neprohráli jsme my spotřebitelé boj o krájený sýr? Neprohrály naše chuťové pohárky? Samozřejmě je pro supermarkety jednodušší plnit chladicí boxy trvanlivými baleními sýra než zaměstnávat někoho, kdo vám ten sýr nakrájí. Ale nejednají tak na úkor kvality života nás spotřebitelů?

Neprohrály i naše peněženky? Právě listuji reklamním letákem jednoho nejmenovaného řetězce a nacházím v něm na straně 2 přesně tentýž sýr, co jsem zakoupil v jednotě. Liší se pouze obalem. V nabídce mají plastové balení 100 gramů eidamu 30 % od Madety za 19,90 Kč. Označeno jako „neporazitelná akce týdne“. Směji se, v jednotě jsem tentýž sýr kupoval v čerstvě nakrájeném stavu za 13,90 Kč za 100 gramů. Ušetřil jsem přes 30 % oproti neporazitelné akci v supermarketu s platností 30. srpna až 5. září 2023!

Ano, v malém krámku šumavské jednoty rád nakupuji. Dříve jsem trpěl předsudkem, že místní jednota musí být mnohem dražší než efektivní supermarkety s velkým obratem. Realita mě bohužel vyléčila. Malá jednota je častokrát levnější než supermarkety ve velkých městech, což mě velmi šokuje. Chcete další příklad? Koupili jste v srpnu levněji slunečnicový nebo řepkový olej než já v jednotě? Cena ze soboty 19. srpna 2023 je proklatě nízko: 24,90 Kč. Kdo dá méně? Nic samozřejmě není černobílé. Malé krámky nabízejí na mnohem skromnější ploše menší výběr než supermarkety. Některé zboží mají určitě i dražší než jinde, ale jsem rád, že můj nákup pomáhá zaplatit místní prodavačky, které mi ochotně nakrájí sýr. Rád přispívám k udržení lidí v regionech, aby se například ze Šumavy nestala chatová oblast bez místního obyvatelstva.

Autor: Tomáš Chmelík | čtvrtek 31.8.2023 10:13 | karma článku: 42,01 | přečteno: 5225x
  • Další články autora

Tomáš Chmelík

Vstoupil jsem do strany: jaké to je?

Volby klepají na dveře, a tak se s vámi rád podělím o čerstvé zkušenosti, jak jsem vstoupil do jedné politické strany. Jaké to je? Splnila se má očekávání? Měli bychom při volbách rozlišovat mezi politickými stranami a hnutími?

8.10.2021 v 8:18 | Karma: 10,58 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Tomáš Chmelík

Babiš jak kůl v plotě?

Jednoho dne tehdejší komunistický vůdce Milouš Jakeš přiznal, že je sám jak kůl v plotě. Nedlouho poté jeho režim zkolaboval. Možná se smějete, ale neopakuje se historie? Nejsou Andrej Babiš a jeho režim sami jak kůl v plotě?

7.10.2021 v 10:13 | Karma: 18,51 | Přečteno: 386x | Diskuse| Politika

Tomáš Chmelík

Vstávat a běhat! Nic jiného už nám nezbývá

Je zima a občas i sníh. Venku běhají jenom magoři, říkal jsem si ještě před Vánocemi. A pak mi mé tělo dalo na výběr: Buď si nazuješ běžecké boty, nebo ten stres z chaotických vládních opatření a nedostatek pohybu už nerozchodíš.

28.1.2021 v 9:31 | Karma: 15,36 | Přečteno: 312x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Jak zvítězím nad koronavirem, až se nakazím? Návod pro vás!

Víte, jak se vyzbrojit pro váš osobní boj s koronavirem, až se nakazíte? Nebo ještě nejste informováni, protože všichni pouze straší, místo aby nám konstruktivně radili? Přečtěte si můj příspěvek a vyhrajte váš boj s koronavirem!

14.10.2020 v 10:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Snížení daní? Konec budoucnosti pro nejslabší

Lidé jásají, jak štědře vláda snižuje daně. Jak mávnutím proutku mnohým přibudou tisíce na účtu a to každý měsíc. A já se ptám: Co se změní kromě daní? Proč nám vláda nepoví, že tímto ruší sociální stát a solidaritu s nejslabšími?

2.9.2020 v 10:13 | Karma: 11,76 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1716x
Člověk, jemuž život nestačil vzít ideály. Velmi by mě potěšilo, kdyby zde prezentované názory přispěly k obohacení naší společnosti a posunuly nás do lepší budoucnosti.

 

Advokát specializující se na německé právo, e-commerce, ochranu spotřebitele a duševní vlastnictví.

 

Jsem členem TOP 09.