Odvodnění organismu, co pomáhá? Poradíme co a jak!

Odvodnění organismu představuje problém, o který se donedávna zajímaly primárně ženy. Vzhledem k tomu, jak aktuální doba ale vyžaduje sedavý životní styl, nedostatek pohybu a pro mnohé častokrát i nezdravou stravu, trápí zavodnění těla i celou řadu mužů. A i když existují třeba nejrůznější léky na odvodnění, jde to i jinak. Dnešní článek vám představí problematiku zavodnění co možná nejdetailněji, abyste měli přehled o tom, proč se děje a jak ho eventuálně vyřešit.

Obsah článku:

Jak zadržování vody v organismu vypadá?

Projevy nadměrného zadržování vody nejspíše není není třeba dlouze rozebírat. Pokud je váš organismus zavodněný, projeví se to primárně otoky, nadměrným pocením, dýchavičností i přibíráním na váze. Primárním projevem jsou samozřejmě zmíněné otoky, které se mohou objevovat buď po celém těle (to pak značí většinou problém způsobený životním stylem), nebo jen v konkrétních částech těla, což může ukazovat na problém s lymfatickým systémem. Každopádně není dobré si myslet, že zavodnění představuje jen drobný kosmetický problém. Častokrát bývá spojováno s únavou, zhoršením výkonnosti a v dlouhodobějším horizontu také může signalizovat řadu zdravotních problémů spojených s vnitřními orgány.

Pitný režim

Hlavně si nesmíte myslet, že zavodnění je zapříčiněno příliš vysokým příjmem vody. Většinou je tomu naopak.

Čím může být zadržování vody způsobeno?

Ačkoliv nadměrná retence vody v organismu může signalizovat problémy s orgány, většinou je příčina podstatě banálnější a nazývá se nezdravý životní styl. Jakmile nemáte dostatek pohybu nebo tekutin, jíte nadměrné množství sacharidů, trpíte nadváhou nebo vám chybí některé důležité vitamíny, tělo se vůči tomu začne bránit nadměrnou retencí vody. Obvyklé je ale i výraznější zadržování vody a s ním spojené otoky i v těhotenství či při menstruaci, stejně jako při užívání některých léků, zejména pak antikoncepce, léků na hypertenzi (vysoký krevní tlak), různé druhy antidepresiv i kortikosteroidů.

Kdy navštívit lékaře?

Pokud zavodnění souvisí s přibíráním na váze a zásadní změnou životosprávy, ve většině případů naprosto postačí vrátit stravovací a pohybové návyky zpátky do normálu. V případě, že už zavodnění pozorujete déle (problém trvající méně než týden většinou není třeba řešit vůbec) a projevy se postupně zhoršují, je návštěva lékaře na místě. S největší pravděpodobností sice budete muset podstoupit vícero vyšetření (od rozboru krve a moči až po test na případné srdeční obtíže), ale budete mít naprostou jistotu, co za zadržováním vody stojí a vyhnete se babským radám a možná zbytečně užívaným lékům.

Bylinky

Na zavodnění existují léky, bylinky, kapky i jiné preparáty. Dokud ale neznáte příčinu, není dobré se pokoušet řešit důsledek.

Co pomáhá? Jak si se zavodněním poradit?

Jestli jste přesvědčeni, že návštěva lékaře je zbytečná, máme pro vás několik základních rad, jak se se zavodněním vypořádat sám – je nutné podotknout, že spíš než cestou různých léků a rádoby zázračných substancí je dobré se vydat cestou změny dosavadního životního stylu, což oceníte nejen při zavodnění, ale i v rámci prevence celé řady civilizačních chorob. Konkrétně doporučujeme dodržovat následující rady:

Hlídejte si příjem jednotlivých mikronutrientů

Pokud vás trápí zavodnění, problém bude v deficitu nebo naopak nadbytku některých mikronutrientů. Jak jsme popisovali v našem samostatném článku o nadměrné retenci vody, ideální je zvýšit dávky hořčíku, vitamínů skupiny B a draslíku (který se spíše než samostatně objevuje v různých multivitamínech). Naopak snížit byste měli množství konzumované soli, která se objevuje třeba v průmyslově zpracovaných potravinách, sýrech, chipsech či některých masných a pekařských výrobcích.

Zdravé potraviny

Když budete dbát na pestrost jídelníčku, zvládnete většinu potřebných vitamínů a minerálů bez problémů pokrýt. Suplementy jsou na místě primárně pro sportovce.

Vyměňte sacharidy za tuky

Když sníte určité množství sacharidů, zvýší se vám hladina inzulínu, hormonu zodpovědného mimo jiné za reabsorbování sodíku z ledvin. Dá se tedy říct, že sacharidy mají na množství zadržované vody přímý vliv a pokud se chcete zbavit nadbytečné vody, je dobré omezit i příjem sacharidů. Nikdo samozřejmě nečeká, že budete držet nějakou náročnou dietu, ale po vzoru třeba ketogenní diety, o které máme samostatný článek, možná není na škodu omezit konzumaci sacharidů a naopak zvýšit množství tuků.

Sportujte každý den

Pohyb je nutný naprosto pro každého a prospěje vám bez ohledu na příčinu, která za vznikem otoků a zavodnění stojí. Dokonce i u lymfatických problémů, které jsou v populaci vcelku málo frekventované, pohyb napomáhá správné regulaci vody v organismu. Pokud chcete odtok vody podpořit, doporučujeme sáhnout i po diuretikách – ne po zakázaných látkách, nýbrž po legálních a zcela bezpečných doplňcích stravy, které jsou kombinací kofeinu a celé řady bylinek.

Žena sportuje doma

Nezáleží na tom, jestli budete posilovat, běhat, chodit nebo jezdit na kole. Hlavní je se hýbat.

Vypijte denně alespoň tři litry vody

Nenechte se zmást – to, že máte nadbytečné množství vody v těle v žádném případě neznamená, že pijete dostatečně. Většinou je to právě naopak. Tělo má vody málo, a proto se rozhodne ji zadržovat pro případ, že by jí dostávalo ještě méně. Zkuste tedy vypít každý den alespoň tři litry tekutin, ideálně neslazených a nesycených. Pitný režim byste měli dodržovat v průběhu celého dne rovnoměrně, jen ve večerních hodinách je lepší ubrat, abyste nijak nenarušovali spánek.

Vyzkoušejte močopudné bylinky

Močopudných bylin existuje spousta a přiznejme si to narovinu, jsou mnohem lepším řešením než nějaké léky na odvodnění. Tím spíš v případech, kdy jste nebyli na žádném lékařském vyšetření. Bylinkami totiž nemáte co zkazit a pokud jde o diuretický účinek, mohou se jím pochlubit i běžně dostupné rostliny jako kopřiva, pampeliška, černý bez nebo maliník. Můžete je koupit buď sušené a připravovat si z nich čaje, nebo třeba ve formě různých suplementů. My můžeme doporučit třeba Diuretic Complex od společnosti Amix.

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního byste si měli odnést především to, že tělo s vodou sice hospodaří tak nějak nezávisle na nás, ale pokud zkrátka a dobře nemáte dostatek pohybu a váš jídelníček je špatný, může se to projevit zavodněním – to naznačuje například otok, dlouhodobá únava nebo zhoršení výkonnosti při sportu. Většinou je sice problém v životním stylu, ale občas může dlouhodobé zavodnění signalizovat i vážné zdravotní problémy, a tak je na místě návštěva lékaře. Mezi rady, které za všech okolností doporučujeme dodržovat, patří vyvážený a pestrý jídelníček, pravidelný sport a dostatečný pitný režim. Podpořit můžete vylučování nadbytečné vody různými bylinkami nebo suplementy s diuretickými účinky

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.