Binec v německém muzeu: Klimaaktivistky osvobozeny, soud je politoval

31.08.2023 12:41 | Monitoring

V březnu se členové aktivistické skupiny Poslední generace pokusili přilepit plakát na jeden z obrazů v hamburské galerii. Jedna z pachatelek uvedla, že umění miluje, poničit obraz nebylo úmyslem. „Lidsky pochopitelné,“ zazněl ve středu verdikt soudkyně. Členové Poslední generace byli zproštěni viny.

Binec v německém muzeu: Klimaaktivistky osvobozeny, soud je politoval
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Poslední generace lepí plakát na obraz v hamburské galerii

Soudce hamburského okresního soudu ve středu zprostil dva členy aktivistické skupiny Poslední generace obvinění z pokusu o poškození majetku a nebezpečné ublížení na zdraví. O osvobozující rozsudek žádalo podle deníku Welt i státní zastupitelství.

Na obraz Der Wanderer über dem Nebelmeer (Poutník nad mořem mlhy) od německého romantického malíře Caspara Davida Friedricha z roku 1818, který se v současnosti nachází v hamburské galerii Hamburger Kunsthalle, se 19. března dvě ženy ve věku 43 a 57 let pokusily přilepit plakát.

Pracovník ochranky zasáhl a na policejní stanici následně vypověděl, že byl ženami zraněn. Video záznam, který akci dvou žen zachytil, však napadení neprokázal. Předsedající soudkyně Anja Bothienová ve svém rozsudku uvedla: „Obvinění z ublížení na zdraví se nepotvrdilo.“

Ženy nakonec svůj plakát zobrazující Wanderer im Flammenmeer (Poutník v moři plamenů) nalepily na podlahu, informoval deník Bild. „Přinášíme vám realitu!“ vykřikla jedna z žen. K tomu na zem rozsypaly popel, který měl být údajně nasbírán po lesních požárech v Saském Švýcarsku – v místě, kde byl obraz Caspara Davida Friedricha namalován. Samotný obraz ani jeho rám nakonec poškozen nebyl.

Ženy u soudu potvrdily, že poškodit obraz ani ublížit muži z ochranky nebylo jejich úmyslem. „Miluji umění a nikdy bych obraz nepoškodila,“ řekla jedna z žen s tím, že je jindy mírumilovná a k občanské neposlušnosti ji donutili politici, kteří se dostatečně neangažují v boji proti změně klimatu. „Chtěli jsme návštěvníkům ukázat, že se všichni musíme zasadit o větší ochranu klimatu,“ prohlásila.

„Obraz mohl být skutečně rozbit. Vaši motivaci považuji za lidsky pochopitelnou, ale takové jednání může mít jistě následky pro třetí osoby, například pro ochranku,“ uvedla soudkyně. Pochopení pro čin nakonec vyjádřilo i vedení galerie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Budeme se brzy omlouvat magorům za jejich výstřelky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 31.08.2023 13:53:22

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…