Urban art festival Město=Galerie se vrací do Mladé Boleslavi

Město=Galerie, Nymburk 2023, Michal Skapa

Město=Galerie, Nymburk 2023, Michal Skapa

Umění, streetart, graffiti, workshopy pro seniory i mládež, setkání umělců nejen z Čech – to všechno přinese čtvrtá a poslední zastávka sedmého ročníku streetart festivalu Město=Galerie, která se uskuteční od 30. 8. do 10. 9. v Mladé Boleslavi.

Akce odstartuje ve středu 30. srpna, kdy z Lipska dorazí světová třída v oboru, umělec Bond Truluv, a začne malovat svou velkoplošnou malbu. Ve finále pak propojí její elementy s rozšířenou realitou. Tímto jeho uměleckým počinem vznikne malba takového formátu poprvé v České republice. S příjezdem dalších umělců od 4. září se pak festival rozjede na plné obrátky. Ženský element zastoupí malbou ilustrátorka Toybox, a dále dorazí umělci známí pod uměleckými jmény Im Tattoo, Jakub Štark, Prorok, Iamrushdog. Jako třešničku na dortu organizátoři pozvali skupinu pěti umělců z Berlína, kteří vytvoří společné dílo na vybranou stěnu. Festival se zároveň decentně vrátí ke svým kořenům tvorbou re-use sochy, tedy skulptury z odpadových materiálů, které najdou znovu své využití. Toho se ujme zástupce starší generace umělců, multidisciplinární Kuntohorák Andrej Németh Endre. Socha bude odhalena v pátek 8.9. na ploše před OC Bondy Centrum.

Unikátní celodenní event rozhýbe OC Bondy

V pátek 8. 9. festival vyvrcholí u OC Bondy celodenním eventem zdarma plným hudby, barev a umění. Na návštěvníky čekají workshopy, graffiti performance, malování na auta, pojízdný tetovací salón a nebude chybět občerstvení. K tomu se přidá hudební program moderovaný Jaro Cossigou. V podvečer pak proběhnou tři koncerty. První odehraje místní kapela Švihadlo, následovat bude MC Gey, rapper, básník a ilustrátor. Sérii koncertů uzavře mladý český hudebník 7krát3 společně s kytaristou Igorem Ochepovským a DJ Ramelem. Po setmění celou akci završí unikátní Tag-tool projekce na Bondy Centrum, kterou budou mít pod taktovkou umělci Michal Škapa a Ondřej Vyhnánek.

V sobotu 9.9. pak ještě proběhne graffiti jam na zóně Tangenta, kde se sejdou umělci a vytvoří svoje díla na šedou betonovou stěnu podél ulice. V rámci festivalu se také uskuteční 3 workshopy pro veřejnost a jeden křídový happening pro děti místní základní školy, kde lektoři seznámí různé věkové kategorie s prací se sprejem, graffiti kulturou a další tvorbou.

Festival s podporou nadačního fondu i kraje

V Mladé Boleslavi je festival již podruhé a to díky podpoře generálního partnera - Nadačního fondu Škoda Auto, který dlouhodobě podporuje v regionu rozvoj veřejného prostoru, ale také kvalitní kulturu. „Inspirací jsou nám mimo jiné aktivity Bloomberg Philantropy a jejich snaha o proměnu tváře amerických průmyslových měst,” říká k tomu ředitel NFŠA, Ladislav Kučera. Akci dlouhodobě podporuje i Středočeský kraj, osobní záštitu udělila přímo hejtmanka Petra Pecková. Ta k tomu dodává: „Street art je úžasné umění, nejsou to primitivní tagy na fasádách historických domů. To dělají vandalové. Streetartoví umělci proměňují veřejný prostor, který je zanedbaný, omšelý a pravděpodobně dlouho nedojde k jeho opravě. Takovým plochám se věnuje parta nadšenců v projektu Město=Galerie. Organizátoři navíc dokáží oslovit a do středních Čech přivést nejlepší české a přední evropské streetartové umělce a měnit tak postupně ve spolupráci s městy jejich tvář. Moc ráda jsem proto udělila záštitu i dalšímu ročníku tohoto skvělého festivalu.“

Kontakt pro média:

Lukáš Kladívko - ředitel a kurátor 776 227 698

Jakub Jandora - produkce 775 669 006

e-mail: mestogalerie@gmail.com

Web: www.mestogalerie.cz

Klíčová slova ČR-výtvarné-hudba-správa-festival-Mladá Boleslav-Jakub Jandora-Město=Galerie

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.