Britten a Šostakovič: SOČR nově vystoupí v Betlémské kapli

Novou sezonu rozhlasových symfoniků obohatí řada B, tedy čtyři večery v prostředí národní kulturní památky. První koncert cyklu je zadán pro klasiky hudby 20. století Benjamina Brittena a Dmitrije Šostakoviče, které pojil vzájemný obdiv, později i přátelství. V jejich dílech se představí trojice hvězdných zpěváků, sopranistka Maida Hundeling, tenorista Pavol Breslik  a basista Peter Mikuláš. Orchestr zahraje pod taktovkou svého hlavního hostujícího dirigenta Roberta Jindry.

Robert Jindra, foto Zdenek Sokol

Brittenův cyklus Les Illuminations vznikl původně pro soprán a v této podobě měl také v Londýně za války premiéru. Dnes je ovšem automaticky vnímán v jedné řadě s písňovými cykly psanými s představou umění a barvy hlasu tenoristy Petera Pearse, skladatelova intimního přítele a životního i uměleckého partnera. Předlohou jsou básně v próze od Arthura Rimbauda. Písně mají už mnohé z toho, co činí Brittenovu hudbu atraktivní – nejednoduchou, ale chytlavou melodiku, vynalézavé harmonie, nezaměnitelné zvukové kouzlo a jedinečnou atmosféru. Dílo, které mistrovsky propojuje slovo a hudbu, umocní interpretace renomovaného slovenského tenoristy Pavla Breslika.

Do jedenácti částí své předposlední symfonie, čtrnácté v pořadí, velmi nekonvenčně koncipované pro sólové hlasy, smyčcový orchestr a nejrůznější bicí nástroje, propojil Dmitrij Šostakovič básně několika světových autorů (Federico García Lorca, Guillaume Apollinaire, Wilhelm Küchelbecker, Rainer Maria Rilke) zabývající se smrtí. Skladbu věnoval Brittenovi, který ji hned následujícího roku uvedl v britské premiéře na svém festivalu v Aldeburghu. I tady nás čeká požitek z projevu zkušených, oduševnělých umělců – sopranistky Magdy Hundeling a basisty Petera Mikuláše. 

PROGRAM:

Benjamin Britten (1913–1976)
Les Illuminations. Cyklus písní na texty Arthura Rimbauda, op. 18
Dmitrij Šostakovič (1906–1975)
Symfonie č. 14 g moll, op. 135

Robert Jindra dirigent, Pavol Breslik tenor, Maida Hundeling soprán, Peter Mikuláš bas

Betlémská kaple, čtvrtek 7. září 2023 od 19.30 hodin. Záznam koncertu nabízí ČRo Vltava 17. září ve 20.00 hodin.

Robert Jindra, dirigent

Hlavní hostující dirigent SOČRu se narodil v roce 1977 v Praze. Absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klasický zpěv a dirigování. Od roku 2001 působí v Národním divadle v Praze, kde dosud nastudoval například Mozartovu operu Così fan tutte, Smetanovy Dvě vdovy nebo Janáčkovy opery Příhody lišky Bystroušky a Z mrtvého domu. Dále zde dirigoval řadu děl českého i světového operního repertoáru nebo mimořádné koncerty Mozartovy narozeniny a České operní gala. V sezoně 2013/2014 působil v ND rovněž na pozici hudebního ředitele opery.

Pavol Breslik, tenor

Pavol Breslik, foto Pascal Albandopulos

Kariéra Pavola Breslika začala v roce 2005, kdy byl v anketě kritiků časopisu Opernwelt vyhlášen „Mladým zpěvákem roku“. Po třech letech v souboru Berlínské státní opery od roku 2006 působí na volné noze a pravidelně zpívá na významných evropských operních scénách a festivalech, jakož i v Metropolitní opeře v New Yorku.

Maida Hundeling, soprán

Maida Hundeling, foto Simon Pauly

Maida Hundeling ztvárnila ve své pěvecké dráze řadu výrazných rolí – Ellen Orford (Peter Grimes) ve Staatsoper v Hannoveru; v Itálii debutovala jako Chrysothemis (Elektra) v koprodukci s operními domy v Bolzanu, Modeně, Piacenze a Ferraře; zpívala Ariadnu ve Staatstheater Nürnberg a Theater Freiburg; také Giuliettu (Offenbachovy Les contes d’Hoffmann) v Národním divadle v Mannheimu; a rovněž debutovala ve Volksoper Wien jako Tosca. Mezi další představení ve, kterých se objevila, patřila Giorgetta v nové inscenaci Pucciniho Il tabarro a titulní role ve Straussově Salome. Ztvárnila také Reziu (von Weberův Oberon) v Theater Münster.

Peter Mikuláš, bas

Peter Mikuláš

Peter Mikuláš, narodený v  roku 1954 v Nitre. Študoval na gymnáziu v Nitre a  operný spev na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u  prof. Stracenskej. Je laureátom troch medzinárodných speváckych súťaží: Karlovy Vary 1977, Moskva 1982  a Helsinky 1984. Bol 43 rokov sólistom Opery  Slovenského národného divadla v Bratislave, kde vytvoril okolo šesťdesiat operných rolí. (Mefisto, Filip II., Leporello, Falstaff, Kecal, Fiesco, Svätopluk, Vodník, Ramfis a iné.) Účinkoval v Teatro dell´Opera Roma, National Opera Amsterdam, Metropolitan opera  New York a okrem toho pravidelne hosťuje v  Národnom divadle v Prahe.

You may also like...