Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Samsung na veletrhu IFA ukázal co umí spojení dvou projektorů

  0:30
Berlín (od zpravodaje Technet.iDNES.cz) - Na veletrhu IFA si odbyla svou premiéru nová generace projektorů Samsung. Nový Freestyle dostal nový procesor, ale jinak zůstává stejný. Na druhou stranu se díky nové aplikaci dokážou spojit dva projektory, aby stvořily dvojnásobně větší obraz. Spojení bude také možné mezi konkurenčními chytrými protokoly.

Veletrh IFA je sice skromnější, ale i tak se mu nevyhýbá řada premiér, některé jsou světové. Patří sem i představení nové generace DLP projektoru The Freestyle. Jeho první generaci jsme měli možnost otestovat a designově se od té nové v ničem neslyší. Stejná zůstává i zaváděcí cena, která je necelých 24 tisíc korun.

Na stěnu, strop i stan. Přenosné projektory vytvoří kino skoro kdekoli

Vnitřek už je ovšem trochu jiný. Podle výrobce je přístroj vybaven novým procesorem Crystal Engine, který nabízí vyšší výkon než starší Hyper Real. Na druhou stranu zůstává stejné Full HD rozlišení a také jas odpovídající 230 ANSI lumenů (jak jsme uváděli již ve zmíněné recenzi, ve specifikaci Samsungu najdete údaj 550 LED lumen, což je výkon světelného zdroje, nikoli světelný výkon naměřený v promítaném obrazu; jako převodní koeficient se používá 2,4).

Životnost světelného zdroje je 30 tisíc hodin, pokud používáte eco režim. Nově je podporován formát HDR 10+, předchozí model se musel spokojit s HDR10. Hlasitost vestavěného 5W reproduktoru je 30 dB. Nově je možné komunikaci s vestavěnou chatbotkou Alexou od Amazonu.

Hlavním tahákem ale je funkce Smart Edge Blending. Díky ní lze obraz z projektorů propojit vytvořit 2K obraz (až 160") na výšku nebo na šířku (až 120"). V kombinaci s podporou cloudového hraní, kde není potřeba žádný další přístroj mimo nějakého ovladače a kvalitního připojení, je užitečnost tohoto přístroje zase o něco vyšší.

Zájemce tak může využít předplatné služby Xbox Game Pass, aniž by měl Xbox. Kromě nabídky Microsoftu využívá Samsung Gaming Hub také hry přístupné přes GeForce NOW nebo Amazon Luna a další. Nabídka se je rozdílná v různých regionech.

Samsung, který má tradičně jednu z největších expozic na veletrhu, se však neomezil jen na tuto novinku. Mezi asi dvěma stovkami dalších produktů firma ukázala i limitovanou edici televizoru The Frame, který jen upraven pro 100leté výročí společnosti Walta Disneyho. Televize, která je dodávána s rámečkem, aby se mohla tvářit jako obraz, na něm bude vyraženo logo Disney100, a dálkové ovládání, které má připomínat Mickey Mouse. Ve funkci Art Mode, který slouží ke zobrazování uměleckých děl, se pak objevuje řada obrázků známých z děl této společnosti.

Vaření s umělou inteligencí

Samsung také ukázal, jak funguje jeho projekt Smart Food, který vychází z programu Whist. Vedle toho, že umožní ukládat a sdílet recepty a pomáhat s tím souvisejícími nákupy, zvládne i kontrolovat správné nastavení spotřebičů při vaření. Recepty tak uživatele provedou krok za krokem přípravou pokrmu a ještě nastaví potřebný čas a teplotu. Funkce bude postupně podporována řadou různých výrobků.

Firma zapojuje do celého procesu strojové učení a díky tomu má „Food AI nabídnout na míru šité recepty podle stravovacích návyků a požadavků jednotlivých uživatelů“. Prý tak může zvládnout i převést některé z více než 150 tisíc uložených receptů na veganské a také pomáhá uživatelům objevovat nová jídla. Plánuje se i napojení na zdravotní aplikaci Samsung Health, která by měla pomoci navrhnout jídelníček na míru.

Do budoucna se počítá také s tím, že by díky pokročilému rozpoznávaní obrazu mohl systém pomocí funkce Food Lens propojené s technologií Vision AI ověřit nutriční hodnoty jednotlivých potravin na základě jejich fotografií a doporučí, co z nich nejlépe uvařit. U vyfotografovaných jídel se zase pokusí o jejich rozpoznání a odhad nutričních hodnot. Je jasné, že lépe to Food Lens půjde u řízku s bramborami než třeba u zelňačky.

Chytrá energie pro chytrou domácnost

Firma se také pochlubila, že její systém chytré domácnosti SmartThings má už 283 milionů uživatelů. Její rozšíření SmartThings Energy nyní budou podporovat ABB Smart Buildings a Sigma. To mimo jiné umožní spolupracovat s fotovoltaikou a bateriovými úložišti. „Systém může sledovat spotřebu energie na základě cen a obvyklého způsobu použití, a optimalizovat tuto spotřebu podle aktuálního slunečního světla,“ uvedla firma.

Letos by se také měly objevit první modely přístrojů podporující formát Home Connectivity Alliance (HCA). Je to taková konkurence systému Matter, do které jsou vedle Samsungu zapojeny firmy jako Vestel nebo LG.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

v diskusi je 140 příspěvků

10. května 2024  11:54

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky,...

KVÍZ: Zapomenuté funkce domácí techniky, po kterých se už nikomu nestýská

v diskusi je 19 příspěvků

13. května 2024

Byly běžnou součástí životů vás, vašich rodičů nebo prarodičů. Většinu z nich dnes však nikdo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřešený tank z Cesty do pravěku konečně odhaluje své evoluční tajemství

v diskusi jsou 3 příspěvky

11. května 2024

Dramatický boj stegosaura s ceratosaurem byl ve filmu Cesta do pravěku jednou z nejznámějších scén....

Pět věcí, které byste s Windows měli dělat, ale možná neděláte, a naopak

v diskusi je 9 příspěvků

15. května 2024

Možná prakticky ihned po instalaci, při prvním spuštění nového PC nebo později deaktivujete některé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hoover celý život skrýval homosexualitu. Nechal sledovat Lennona či Chaplina

v diskusi je 11 příspěvků

10. května 2024

10. května 1924 se do čela americké FBI dostal John Edgar Hoover. Kontroverzní osobnost vydržela ve...

Panasonic překvapil, jeden opuštěný operační systém nahradily dva nové

v diskusi jsou 4 příspěvky

17. května 2024

Düsseldorf (Od zpravodaje Technet.cz) Když odhlédneme od kvality zobrazovacího panelu a obvodů zpracovávajících obraz, je operační systém...

Proklatě krátkou lanovku v Záhřebu museli zpočátku cestující občas i tlačit

v diskusi jsou 4 příspěvky

16. května 2024

V Záhřebu najdeme pozemní lanovku, která patří mezi nejkratší zařízení svého druhu na světě. Délka...

Google chce měnit vyhledávání a také ukázal asistenta, který slyší a vidí

v diskusi je 12 příspěvků

15. května 2024  7:53

Společnost Google na výroční konferenci tradičně nazvané I/O, představila řadu novinek. Všechny se...

Pět věcí, které byste s Windows měli dělat, ale možná neděláte, a naopak

v diskusi je 9 příspěvků

15. května 2024

Možná prakticky ihned po instalaci, při prvním spuštění nového PC nebo později deaktivujete některé...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...