Nová sezona v Moravském divadle Olomouc

Moravské divadlo připravuje v nadcházející sezoně 2023/2024 celkem deset premiérových titulů, na nichž se budou podílet přední čeští tvůrci. Na repertoáru se objeví nestárnoucí klasické tituly spolu s českými a světovými premiérami. Ateliér MDO rozšíří vzdělávací aktivity pro děti a bude pokračovat v kurzech týkajících se specifických dovedností spojených s divadlem.

V sezoně 2023/2024 chystá Moravské divadlo celkem 10 nových titulů, z toho v české premiéře uvede činohru Jmenuji se Ašer Lev a operu Ad Matrem, a ve světové premiéře balet Želary a hudební komedii ELA! Diváky ale potěší rovněž fraška Brouk v hlavě nebo slavná Prodaná nevěsta.

Zásadní novinkou je rozšíření scény o další prostor. Divadlo navázalo spolupráci s Červeným kostelem, kde uvede soudní drama Teror a v budoucnu by se zde měly pořádat speciální koncerty. „Zároveň stále hledáme vhodnou scénu pro uvádění dnes již kultovních inscenací Královny a Když se zhasne,“ sdělil Gerneš. Novinkou v programu se stane pravidelná Talk show Davida Hrbka. Prvním hostem bude divadelní a filmový herec a držitel Českého lva Hynek Čermák.

Novou sezonu oficiálně odstartuje Slavnostní zahájení 10. září, kde budou oceněny umělecké výkony sezony předešlé, divácky oblíbené inscenace, bude vyhlášen nový emeritní člen a bude předána Cena primátora a Cena ředitele Moravského divadla. Část výtěžku z večera poputuje na podporu iniciativy Otevřeme zahradu pro vybudování odpočinkového místa pro klienty Hospice na Svatém Kopečku.

Činohra

Soubor činohry představí 5 nových titulů. První, a to rovnou českou, premiérou bude inscenace Jmenuji se Ašer Lev od amerického autora židovského původu Chaima Potoka odehrávající se v New Yorku v 50. letech 20. století. Situace klasického milostného trojúhelníku se bude řešit v komedii Donalda Churchilla Natěrač, jejíž režie se zhostí Jana Paulová. Po dvou letech nastuduje s olomouckou činohrou svou druhou inscenaci, Těsnohlídkovu Lišku Bystroušku, také režisér Miroslav Krobot, který pro ni se svým stálým tvůrčím partnerem Lubomírem Smékalem vytvořil vlastní dramatizaci.

Snad nejslavnější fraškou divadelní historie, jednou z nejhranějších francouzských komedií všech dob s divácky nejoblíbenější dvojrolí, je Brouk v hlavě z pera komediální legendy Georgese Feydeaua. Inscenace se režijně ujme, olomouckému publiku dobře známá, Janka Ryšánek Schmiedtová. V dvojroli Viktora Champsboisy a Boutona se představí Lukáš Červenka.

Hudební komedie ELA! inspirovaná životem a závodní kariérou první dámy automobilového sportu, jedné z nejslavnějších olomouckých rodaček Elišky Junkové, vznikala na míru přímo souboru činohry a bude se tak jednat o světovou divadelní premiéru. Zásadní body Eliščiny biografie zmapoval ve svém autorském textu Tomáš Syrovátka.

Balet

Hlavní, a světovou, premiérou baletního souboru bude v únoru 2024 taneční drama Želary. Příběh o zvláštním vztahu ze strachu, z obav a nedůvěry, ale i lásky tmelené společným úsilím přežít v zapadlé horské vesnici za 2. světové války. Hudbu zkomponuje Zuzana Lapčíková, která se postará také o zpěv a hru na cimbál. Choreografii vytvoří Hana Litterová.

Soubor baletu uvede během festivalu Divadelní Flora ještě další premiérový projekt. Pro komornější prostor právě rekonstruovaného Kina Central a pro zájezdovou variantu vytvoří choreograf Štěpán Pechař z DEKKADANCERS a italská choreografka Roberta Ferrara taneční inscenaci na téma svoboda.

Opera

Soubor opery a operety se od letošní sezony rozrostl o nové sólisty. Stávající sestavu doplnila mezzosopranistka Anna Moriová, barytonista Daniel Kfelíř a tenorista Raman Hasymau.

V listopadu představí soubor opery inscenaci Ad Matrem s podtitulem Opera o hledání malého chlapce v režii Borise Jedináka a Petra Erbese z Divadla Na zábradlí. Dvě nejslavnější a nejpůsobivější opery italského veristického období Sedlák kavalír a Komedianti se divákům představí před Vánoci. Milovníky muzikálů potěší uvedení světoznámého hitu Sugar, který se do Moravského divadla vrátí v režii Dominika Beneše po deseti letech.

V rámci Roku české hudby a na počest dvoustého výročí narození Bedřicha Smetany zakončí sezonu Prodaná nevěsta v režii Janky Ryšánek Schmiedtové. Režisérka dlouhodobě zkoumající českou klasiku odvypráví operu s úctou a láskou skrze vzpomínky legendární operní divy Emy Destinnové.

Ateliér MDO

Ateliér MDO, vzdělávací platforma, která se divadlo snaží přiblížit všem věkovým kategoriím, bude v nové sezoně pokračovat v pořádání kurzů týkajících se specifických dovedností spojených s divadlem. Zájemci se mohou těšit třeba na kurz rétoriky nebo kurz maskérský a vlásenkářský. Zařazeny budou znovu i workshopy, které měly úspěch loni. Ateliér bude nadále realizovat dramaturgické úvody, besedy s tvůrci, otevřené zkoušky apod. Poslední novinkou, kterou vypustil těsně před prázdninami, je audiowalk Po stopách divadla, který občanům Olomouce nebo turistům přiblíží město z jiné stránky, než jsou zvyklí.

Foto: Plakáty k premiérám nové sezony MDO, výřez (©Vladimír Kiva Novotný)

Podcast