Čtvrtek , 16. 05. 2024

Přemysl

BIO jako dobrý marketingový tah?

Už několik posledních let je módním trendem označovat výrobky přízviskem bio, farmářský nebo lokální. My se dnes podíváme na kloub především slovíčku 'bio', které v nás sice může evokovat něco, co je velmi kvalitní, ale ve skutečnosti tomu tak být rozhodně nemusí.
BIO
Čím víc bio, tím lépe? Ale kdepak. Bio už není, co bývávalo.

01. 09. 2023

Produkt s označením bio musí splňovat přísná kritéria

Čím víc bio, tím lépe? Ale kdepak. Bio už není, co bývávalo. Dnes ho jako marketingový tah používá nemálo firem jenom proto, aby prodaly víc svých produktů. Bio může být zelenina, ovoce, jogurty… Ale to neznamená, že je lepší než jiné produkty, které označení bio nemají. Za bio si navíc často také připlatíte.

Potraviny

Aby nějaký produkt mohl nést označení bio, nesmí být při jeho produkci používána žádná chemie, která by mohla zničit cenné vitaminy. Dále musejí mít tyto výrobky platný certifikát, který je za bio potravinu bez umělých látek a hnojiv označuje. Ne všechny výrobky s označením bio ale takový certifikát mají, neboť výrobci už vědí, jak systém obejít, aby mohli své zboží pod názvem bio prodávat, ačkoliv se o bio vůbec nejedná. V ideálním světě by tomu ale bylo tak, že všechny výrobky, které mají označení bio, jsou zdravější a kvalitnější.

Kosmetika

Ovšem bio se netýká jenom potravin. O přírodní a bio kosmetice jste dozajista už také slyšeli. I ta je totiž stále oblíbenější, ale bohužel nemá lepší účinky než klasická kosmetika. Tedy ve většině případů. Možná uděláte mnohem lépe, když si vyrobíte kosmetiku sami doma a třeba jen z koření a bylinek. Aby bylo možné kosmetiku označovat za bio a přírodní, musí být vyrobena ze 100% přírodních složek, také by měla obsahovat antioxidanty, vitamíny a hydratační látky. V žádném případě neobsahuje silikony ani jiné ropné látky. Neobsahuje ani konzervační nebo chemické barvicí látky. Vonnou složkou jsou pouze éterické oleje. Navíc taková kosmetika nesmí být testována na zvířatech.

Co je to greenwashing?

Dobré je také dávat si pozor na takzvaný greenwashing. O co jde? Jde o manipulaci některých firem a značek, které se zákazníka snaží přesvědčit o tom, že právě jejich produkt je ten nejvíc eko a bio na trhu. Jenže to ve většině případů vůbec není pravda. Produkt například obsahuje jenom zlomek látek přírodního původu, zbytek může být čistá chemie.

K TÉMATU  Jak by hrdinové minulosti komunikovali v době dnešních technologií? Klasické příběhy jako Romeo a Julie by dnes možná skončily úplně jinak!

Pozor na škodlivé látky v potravinách

Proto než příště sáhněte po nějakém eko bio a zaručeně přírodním produktu, si raději přečtěte jeho složení. To vám mnohdy napoví víc než cokoliv jiného. V potravinách se vyhýbejte zejména umělým barvivům, která se nejčastěji nachází v jogurtech, pečivu nebo marmeládách. Ani aspartam čili umělé sladidlo není vůbec nic zdravého, natož zdraví prospěšného. Aspartam se nezřídka přidává do nealkoholických nápojů, nakládané zeleniny, cukrovinek nebo vitamínových doplňků. Pozor si dejte i na glutamát sodný (E621). Může způsobovat nevolnost nebo  nejrůznější typy alergií.  Benzoan sodný (E211) také není nic pro lidský organismus. U dětí způsobuje hyperaktivitu nebo ji také zhoršuje. Také reaguje s vitamínem C a to za vzniku benzenu. Jde o karcinogenní látku, která může v těch nejzávažnějších případech způsobit rakovinu žaludku.

Škodlivé látky v kosmetice

U kosmetiky si dejte pozor na látky jako parabeny, ftaláty (DBP, DMP, DEP), ty jsou škodlivé zejména pro kojící ženy nebo umělá barviva, která jsou v České republice sice zakázaná, přesto se sem tam v některém z kosmetických produktů objeví. Také se říká, že i silikony v kosmetice jsou nebezpečné, ale není to tak úplně pravda. Se silikony je to mnohem složitější. Škodlivé jsou zejména ty, které nejsou rozpustné ve vodě. Mezi ně patří například Dimethicone.

Nenechte se příště zmást a nedejte na první bio, které uvidíte. Mnohdy výrazně ušetříte, když se potravinám a kosmetice, které ve svém názvu mají bio, obloukem vyhnete. Neplatí to ale samozřejmě vždycky. Chce to jen hledat a načerpávat informace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Biohacking aneb hackněte se k lepšímu životu

Gastro trendy v roce 2023: Převládá rostlinná strava, maso ze zkumavky nebo fermentace

9 potravin, které mají omlazující účinky

Zdroje článku:
www.albert.cz, www.ladybio.cz, www.masodomov.sk
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.
Patříte k těm ženám, co o své ruce pečují se železnou pravidelností, a přesto ne a ne docílit toho, aby byly dokonele pevné? Možná někde přeci jen děláte chybu.
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.
Byla jsem vychovávaná v tom, že člověk může mít jen to, na co si sám vydělá. Držím se toho a nikdy jsem si nechtěla život zjednodušovat. Mám jen to, co si sama koupím za vlastní vydělané peníze, a když chci něco víc, než na co mi nestačí plat, jdu na brigádu.
Rozchod dvou lidí, kteří se milovali, přátelili a byli spolu rádi, je vždy bolestivý. Často lidé setrvávají v partnerství jen proto, že se bojí kritické situace, kdy druhému řeknou, že chtějí jít dál. Ale být s někým, kdo vám už nic nedává, nemá smysl. Prostě někdy nastává čas se rozejít.
Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.
Dýně už k podzimu prostě patří. Možná zastáváte názor, že máme tradiční Dušičky a Halloween k nám nepatří, to ale nic nemění na tom, že lze z dýně vytvořit krásné dekorace. A to nejen domů, ale i ven na zahradu. Možná najdete inspiraci i vy.
Kmenové buňky jsou v kosmetickém oboru často skloňovaným pojmem posledních let. Jedná se pouze o přeceňované složky kosmetiky nebo jsou kmenové buňky skutečně zázračnou ingrediencí, která nám pomůže ke krásnější pokožce?
Čtení klasických knih vás nebaví? Nebo byste je rádi proložili i nějakým poslechem? V tom případě si vyberte z našich tipů na audioknížky, které vám jistě v letních měsících udělají radost a zpříjemní horké dny.
Psychologická odolnost je základním stavebním kamenem pro úspěch a spokojenost v kariéře. Tento článek prozkoumá, proč je resilience klíčová pro překonávání pracovních výzev a jak může pomoci v osobním růstu. Nabídneme praktické rady a strategie pro rozvoj odolnosti, včetně technik zvládání stresu, posilování sebevědomí a budování podpůrné sítě kolem sebe. Poradíme, jak transformovat neúspěchy na příležitosti pro učení a růst, což vás připraví na dosažení větších profesních úspěchů a zvýší vaši celkovou spokojenost v práci.
Hliníkové systémy, včetně oken, dveří, fasád a příček, se staly stále oblíbenější volbou v architektuře díky svým výjimečným vlastnostem a vysoké flexibilitě. Jedním z aspektů, který získává na důležitosti, je jejich schopnost poskytovat efektivní protipožární ochranu.

Výběr článků

Poznala jste skvělého chlapa a všechno mezi vámi vypadá na dobré cestě. Už se scházíte nějaký ten pátek, je vám spolu dobře. Vy ale začínáte mít pochybnosti, jestli s vámi počítá do budoucna, nebo vás vnímá jen jako krátkodobý románek. Jak poznat, že mu jde o vážný vztah a nikoli o krátké povyražení?
Jste-li uživatelem sociálních sítí, jako jsou Facebook, TikTok či Instagram, jméno Khaby Lame je vám pravděpodobně povědomé. Nebo možná není, ale jakmile zahlédnete jeho fotografii, okamžitě se vám vybaví vtipná videa, jež pravidelně sdílí. A pokud ho ani takto nepoznáváte, postačí si jich pár pustit a zajisté se zařadíte mezi jeho sledující. Jeho originální nápady hýbou virtuálním světem. Bez jediného slova si získal miliony fanoušků a odběratelů, a tím se mu obrátil život vzhůru nohama.
Úklidové práce jsou něčím, co nastupuje na scénu prakticky každý týden. Z posledních statistik vyplývá, že úklidem domácnosti stráví každý průměrný člověk až desetinu svého života. Abyste jednotlivými pracemi netrávili více času, než je skutečně nutné, začněte aplikovat několik zásad, jak důkladně uklidit byt. Prozradíme vám, na co hlavně nezapomenout (a na co se obvykle zapomíná).

Nepřehlédněte

Slovo antikoncepce zahrnuje všechny metody, které mají ochránit před neplánovaným těhotenstvím. Existuje přitom mnoho druhů, které nejsou stejně spolehlivé. Které to jsou a proč?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek