Nizozemec Hoekstra míří do Evropské komise. Levicoví europoslanci kandidáta kritizují

Wopke Hoeksta © European Union, 2023

O prázdné křeslo nizozemského komisaře se uchází dosavadní nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra. Předtím než se nové funkce zhostí, ale bude muset jeho nominaci potvrdit Evropský parlament, čemuž bude předcházet tzv. grilování. To se ale může protáhnout kvůli jeho působení ve společnosti Shell.

Na žádost nizozemské vlády navrhla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyen tento týden Wopkeho Hoekstra na post eurokomisaře. Dosluhující šéf nizozemské diplomacie by dostal na starost zelenou politiku Evropské unie po Fransi Timmermansovi, který se vrací do domácí politiky. Chce se v nadcházejících listopadových volbách ucházet o nizozemské premiérské křeslo.

Předtím než ale k výměně dojde, musí Hoekstrovu nominaci posvětit Evropský parlament (EP) a Evropská rada. Podobně, jako při sestavování nové Komise na začátku nového volebního období, si i výměny během mandátu žádají schválení europarlamentem. Tomuto procesu se v bruselském žargonu přezdívá grilování. Ačkoli má Parlament ve výběru jednotlivých nahrazujících/doplňujících komisařů pouze poradní roli a teoreticky tak kandidáta odmítnout nemůže, může odvolat celou Komisi. Proto předseda Komise stanovisko Parlamentu k jednotlivým kandidátům vždy zohledňuje.

„Pan Hoesktra prokázal silnou motivaci pro tuto funkci a velkou angažovanost pro Evropskou unii,“ stojí v prohlášení Ursuly von der Leyen, které zveřejnila po schůzce s aspirantem na post eurokomisaře. „Bude mít na starosti opatření v oblasti klimatu (…) pod vedením Maroše Šefčoviče,“ řekla von der Leyen. Slovenský eurokomisař byl totiž nedávno jmenován výkonným místopředsedou pro Green Deal. Timmermans až doposud zastával obě funkce. Jak konkrétně ale předsedkyně von der Leyen agendu mezi oba politiky rozdělí, zatím není jasné.

Levicovým stranám se nominace nelíbí

Předsedkyně Komise navíc věří, že Hoekstra má „pro post relevantní profesní zkušenost.“ Právě míra Hoekstrova kompetence přitom zvedá vlnu kritiky.

„Očekávám bouřlivou diskusi v EP, a to kvůli slabé zkušenosti a kompetenci kandidáta v oblasti klimatické politiky, a také z důvodu obavy EP, že celkově zahraničně politická atmosféra nahrává oslabení klimatických cílů a přehodnocení ambicí Green Deal,“ řekla redakci Markéta Pitrová z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity v Brně.

Že se Hoekstra podrobí přísnému grilování nasvědčuje i řada vyjádření od politiků především z řad levicových stran. „Není to ještě hotová věc,“ okomentoval na platformě X (dříve Twitter) nominaci Hoekstra Pascal Canfin, francouzský europoslanec z frakce Renew.

Hoekstra patří k nizozemským křesťanským demokratům, kteří se na evropské půdě řadí k Evropské lidové straně. Právě její poslanci se v poslední době dostali pod palbu kritiky, když se na posledním plenárním zasedání pokusili zablokovat přelomový návrh o obnově přírody. Oproti tomu dosluhující eurokomisař Timmermans se řadí k sociálním demokratům. Právě těm se nominace Hoekstra nelíbí, a naopak si místo komisaře nárokují.

„V souvislosti s nedávnými populistickými manévry konzervativní EPP, jejichž cílem je oslabit Green Deal, je pro naši stranu zásadní, aby klimatické portfolio zůstalo v rukou sociálních demokratů,“ uvedla S&D ve svém prohlášení.

Ke kritice se přidala i frakce Levice, podle níž se může jedna o „vychýlení politické rovnováhy ve prospěch politické pravice.“

„Timmermans byl po Evropský parlament dříve spojencem v dosahování klimatických cílů proti Radě. Tuto pozici lídra podporovaného Komisí ztratí,“ upozornila na vzájemnou synergii Pitrová.

Od ropného giganta ke klimatické agendě

„Wopke Hoekstra je bývalým zaměstnancem společnosti Shell a členem strany, která se systematicky snaží sabotovat důležité části Green Dealu,“ upozornila na minulost svého krajana nizozemská europoslankyně Anja Hazekamp (Levice).

Hoekstra před vstupem do politiky pracoval pro americkou konzultační firmu McKinsey & Company a také ropný gigant Shell. V roce 2017 pak vstoupil do politiky a stal se ministrem financí, kde posazoval fiskální disciplínu, a to i během pandemie koronaviru. Od roku 2022 stojí v čele nizozemské diplomacie.

Práci pro Shell kritizuje i organizace Greenpeace. „Cože? Hoekstra do Evropy? Bývalý zaměstnanec Shellu (…) by neměl získat tak zásadní funkci,“ rozlítil se na platformě X Andy Palmen, ředitel nizozemského Greenpeace.

Podle Pitrové je ovšem výměna Timmermanse za Hoekstra po oba „win-win“ situací. „Timmermans neměl kam výše v Komisi postoupit, již v minulosti byl jako předseda nepřijatelný, a nemá záruku spolupráce opět s von der Leyen. Vnitrostátní post mu nabízí rozhodně více prestiže a pozici premiéra vnímá jako vyvrcholení kariéry. Pro Hoekstra jako ex ministra financí a zahraničí znamená naopak pozice v Komisi karierní růst,“ míní Pitrová.

Další změny v EK

Proces schvalování nového komisaře by měl začít, přesné datum grilování zatím ale není známé. Do té doby bude ještě Výbor pro právní záležitosti zkoumat, zda by Hoekstrovým postupem do Komise nedošlo ke střetu zájmů. Je to nutná podmínka, aby vůbec Hoekstra mohl stanout před europoslanci. Podle slov von der Leyen by ale měl nizozemský politik EU reprezentovat již na nejbližší klimatické konferenci COP28. Ta se bude konat od konce listopadu do půlky prosince v Dubaji.

Komisi čekají začátkem podzimu ještě další změny. O post bulharské komisařky pro inovaci, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež se uchází Iliana Ivanova. Její předchůdkyně Mariya Gabriel odešla zpět do bulharské politiky. Grilování Ivanovy je v Evropském parlamentu naplánováno na 5. září a její případné jmenování by tak mohlo nastat dříve než u Hoekstra.

Podobně i Margrethe Vestager, dánská komisařka pro hospodářskou soutěž, se nyní uchází o křeslo v čele Evropské centrální banky. Pakliže dánská politička místo získá, jednalo by se o v pořadí pátou změnu v EK pod vedením von der Leyen.

Změny ale podle Pitrové nemusejí nutně znamenat oslabení Komise. „V některých případech není členství v EK vyvrcholením, ale jen přestupní stanicí v politické kariéře, která je zviditelní,“ uzavřela Pitrová.

Kalendář