INZERCE

Synergie společností skupiny Kaprain s čerstvě koupenou pardubickou Synthesií umožní další růst a rozvoj, tvrdí nový majitel. Foto: SemtinZone

Podepsáno. Babiš se zbavuje vydavatelských domů a pardubické Synthesie. Novým majitelem bude Pražák

Investiční skupina Kaprain a společnost Agrofert se dohodly na prodeji chemických závodů Synthesia, společnosti Mafra (vlastníka Lidových novin a Mladé fronty dnes) a společnosti LONDA (vlastníka rádií Impuls, RockZone 105,9 a Český Impuls). Skupina Czechoslovak Group zbrojaře a průmyslníka Michala Strnada o akvizici ztratila zájem. Stoprocentní majetkový podíl v těchto společnostech získá Kaprain po schválení příslušnými antimonopolními úřady.

„Odprodej těchto aktiv nám umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty našeho podnikání, na jejich rychlejší rozvoj a zejména na rychlejší expanzi v zájmových aktivitách a regionech. Zvolili jsme investora, který by měl být pro Synthesii, Mafru i LONDU zárukou jejich dalšího úspěšného rozvoje,“ říká Zbyněk Průša, předseda představenstva společnosti AGROFERT, druhého největšího výrobce hnojiv v Evropě a největšího zemědělského a potravinářského koncernu ve střední Evropě.

„Dnes jsme podepsali naši doposud největší akvizici. Díky akvizici Synthesie výrazně posílíme na evropském trhu speciální chemie a staneme se jedním z nejdůležitějších hráčů v regionu,“ hodnotí uzavřený obchod majitel skupiny Kaprain Karel Pražák.

KAPRAIN je investiční skupina založená v roce 2013 Karlem Pražákem, který byl téměř 20 let členem skupiny PPF a který celou dobu velmi úzce spolupracoval s Petrem Kellnerem. Skupina obhospodařuje 33 miliard korun v aktivech, podílí se na 40 běžících investičních projektech, vlastní mimo jiné chemický podnik Spolchemie, hokejový klub HC Sparta Praha nebo finanční společnost AB Credit.

Karel Pražák je aktivní v realitách, průmyslu a financích. Hodnota jeho majetku činí podle odhadů 9,5 miliardy korun. Pražák má pestré byznysové vazby. Měl například velmi blízko k Petru Kellnerovi a jeho skupině PPF. V ní Pražák dříve působil jako investiční manažer.

Stejně tak má však Karel Pražák blízko i k jiným postávám tuzemského byznysu, jako je Petr Sisák, obžalovaný v rozsáhlé insolvenční kauze Via Chem. Ta se týkala vlivu na ústecký podnik Spolchemie. Pražákova skupina postupně převzala chemičku v minulých letech právě od Sisáka.

Miliardář Karel Pražák. Foto: Kaprain

Spolchemie, která patří mezi největší výrobce pryskyřic v Evropě a má silnou pozici v segmentu nátěrových hmot.  Součástí skupiny Kaprain je také další, slovenská, chemička Fortischem. Právě synergie těchto společností se Synthesií umožní další růst a rozvoj, tvrdí se v tiskové zprávě.

„Synergii využijeme na všech úrovních. Významně posílíme pozici na evropském trhu speciální chemie, doplníme produktové portfolio a využijeme průnik mezi zákazníky i distributory všech společností,“ vysvětluje ředitel Spolchemie Daniel Tamchyna a zdůrazňuje: „Klíčové synergie ale využijeme i v rámci aplikovaného výzkumu včetně patentů a licencí, jež tvoří hlavní motor úspěšného rozvoje. Výrazně snadněji pak společně zvládneme proces dekarbonizace vlastních podnikových energetik a získané areály nám umožní případnou výstavbu nových provozů v rámci speciální chemie.“

Všechny zmíněné chemické společnosti dosahují obratu téměř 20 miliard korun, z čehož jde drtivá většina na export, a zaměstnávají téměř 3 500 lidí.

Vlastníkem pardubických chemických závodů Synthesia se skupina Kaprain stane po schválení transakce ze strany příslušných antimonopolních úřadů.

„Synthesia je výborně řízená společnost s úspěšnou historií, a tak pevně věříme v rychlé začlenění do skupiny Kaprain,“ vysvětluje Daniel Tamchyna.

Spolu se Synthesií Kaprain kupuje také skupinu společností Mafra a LONDA. Do ní spadají nejen média (deníky, online média, rádia a TV), ale také tiskárna či skupina TicketPortal, stejně jako provozovatel rádia Impuls. Nákupem společností Mafra a LONDA vstupuje skupina Kaprain do zcela nového segmentu. Zorientování se a jakékoli následné kroky tak potrvají o něco déle než v případě Synthesie. Další kroky v Mafře a LONDĚ tak nebudeme minimálně do schválení ze strany relevantních antimonopolních úřadů komentovat.

(hrb)