InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na krumlovském zastupitelstvu to vřelo

AKTUALIZOVÁNO - 1.9.2023 21:39

ČESKÝ KRUMLOV – Na čtvrteční zasedání zastupitelstva v Českém Krumlově přišlo kolem padesáti lidí. Vedení města se zvýšeným zájmem počítalo, v programu byl zařazen bod týkající se neoprávněného užívání inženýrského titulu u místostarosty Dalibora Uhlíře. Venku před budovou městského úřadu byl vyřazen z provozu parkovací automat, aby všichni příchozí mohli před budovou v Kaplické ulici bezplatně zaparkovat. Zasedání začínalo ve čtyři, na bod, který zajímal veřejnost nejvíce, došlo až večer. Ukázalo se, že ve městě to vře i dalšími kauzami, které vedení města v programu předřadilo. Občané ale vydrželi a své názory si řekli.

 

Odstoupení radního Zajíčka

Na začátku zasedání přečetl starosta Alexandr Nogrády prohlášení zastupitele Zdeňka Zajíčka, který odstoupil z rady města a z funkce předsedy finančního výboru.

V jeho trestní kauze dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie krajský soud minulý týden podmíněně zastavil trestní stíhání se zkušební dobou na dva roky. Zdeněk Zajíček se přiznal k nezákonnému čerpání dotací na zemědělskou činnost a dohodl se na splácení škody, která přesahuje 440 tisíc korun. Podle dohody on a jeho firma Envimea věnovali po 50 tisících korun do fondu pro oběti trestných činů. Verdikt ale není pravomocný. Zdeněk Zajíček se proto k probíhající kauze vyjadřovat nechce.

Přestože si Zdeněk Zajíček ponechal funkci zastupitele, také jednatele Lesů města Český Krumlov a předsedy školské komise, trestně stíhaný zastupitel a jednatel nechával kolegy i veřejnost v klidu. Lidé byli zaměření na místostarostu Uhlíře. Dalibor Uhlíř i Zdeněk Zajíček jsou ze stejné volební strany Český Krumlov rozumem a srdcem, která je součástí v Krumlově vládnoucí koalice. Nový radní se nevolil, rada města prozatím zůstala jen šestičlenná. 

Pochybnosti kolem koupě ČOV a výběru provozovatele

Než ale na diskusi o titulu místostarosty Uhlíře došlo, vypadli dva kostlivci ze skříně po předchozím vedení města. Nejprve zastupitelé debatovali nad právní analýzou koupě obchodního závodu Čistírna odpadních vod, kde najatý právník Tomáš Samek poukázal na řadu podivností.

Bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) vysvětloval, proč minulé vedení města připravovalo zadání pro koncesní řízení ve spolupráci s firmou ČEVAK a tu pak vybralo jako provozovatele zakoupeného vodohospodářského majetku. Padala podezření, že zadávací podmínky byly ušity na míru a horká debata se vedla o nárůstu ceny vodného a stočného ve městě.

Starosta Alexandr Nogrády (ANO) připomněl, že současné ceny nebudou zřejmě ani konečné, protože do zanedbaného majetku a opravy čističky se teď bude muset investovat minimálně 150 milionů korun. Toto téma se na stůl zastupitelů ještě vrátí. Zastupitelé uložili radě města, aby od administrátora koncesního řízení, společnosti VRV, a od zpracovatele smlouvy, společnosti Deloitte, žádala vysvětlení pochyb, které nastolila nyní právní analýza. Veškeré informace má dostat kontrolní výbor města. 

Bylo město podvedeno s koupí umělecké sbírky? 

Další bod byl ještě výbušnější. Koupě souboru uměleckých děl – konkrétně sbírky dětských ilustrací od majitele Otakara Božejovského za 26 milionů korun se současnému vedení města jeví jako naprosto nevýhodná. Do výstavní síně v Klášterech přivádí tato sbírka jen zlomek proklamované návštěvnosti. Navíc dílům chybí certifikáty pravosti a doložená vystavovanost a bez toho nelze získat od ministerstva kultury dotaci z Akvizičního fondu. Město tedy bude muset splátky hradit samo a musí také řešit koncept rekonstruovaných Klášterů, kam chodí málo lidí. 

Vyšlo najevo, že bývalý majitel sbírky se ji pokoušel neúspěšně nabídnout jak Alšově jihočeské galerii, tak písecké Sladovně, uspěl až v Krumlově. „Vnímám to s velkým zděšením, podle mne vy, kteří jste v minulém zastupitelstvu hlasovali pro, jste byli podvedeni," řekl starosta Nogrády. Podle kupní smlouvy se teď navíc sbírka nesmí 50 let prodat, o této podmínce neměla většina zastupitelů vůbec tušení.

Zastupitel Zdeněk Zajíček sdělil, že byl v minulém finančním výboru a výbor důrazně nedoporučoval jak postup u čistírny odpadních vod, tak nákup této sbírky, kterou nyní město splácí. Přesto se nákup schválil a současní zastupitelé budou chtít od aktérů této transakce vysvětlení. 

Po této další bouřlivé debatě vyhlásil starosta přestávku. Diskuse o titulu místostarosty tak přišla na řadu až poté.

Místostarosta odstoupit odmítl

Místostarosta Dalibor Uhlíř popsal průběh svého studia na americké škole Newport International University (NIU), která měla pobočku v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě. Promítal dokonce záběry ze své promoce. Opakoval, že hledal školu blízkou jeho profesi a blízkou Brnu, kde tehdy žil, a současně formu studia, které by zvládal jako otec malých dětí. Tedy dálkovou. 

Místostarosta zopakoval to, s čím již seznámil v úterý na tiskové konferenci – že z právního rozboru, který vypracovala Advokátní kancelář Řezníček, vyplynul závěr, že nelze potvrdit oprávněnost používání akademického titulu Ing., ačkoliv o tom škola NIU vydávala absolventům certifikační doložku. Podle české legislativy k tomu oprávnění neměla. Dalibor Uhlíř může používat pouze profesní titul MBA.

Místostarosta sdělil, že titul tedy přestal používat, na své náklady nechává předělat své vizitky i vývěsky na radnici. 

Zastupitel Martin Střelec (Nezávislí a Zelení) řekl: "Doznání, že titul pan Uhlíř používal neoprávněně, bereme pozitivně. Včetně úhrady nákladů. Podle nás tam ale zůstávají některé otázky. Žádáme předložení diplomu, doložení státní zkoušky vykonávané na Technické univerzitě a nostrifikační doložku. Je to pro nás test důvěryhodnosti politika." Pochyby podle opozice vzbuzuje to, že místostarosta dřív akcentoval na své webové stránce státní zkoušku vykonávanou na Technické univerzitě Ostrava. Když vypukla kolem jeho titulu debata, tak to smazal. 

Uhlíř vysvětloval, že vnímal úzké propojení obou škol a skutečně ho u státnice zkoušel profesor z Technické univerzity. Technická univerzita Ostrava však jakékoliv propojení s NIU odmítá, připouští pouze, že její pedagogové si soukromě na americké škole přivydělávali. Místostarosta zaslal nyní dotaz na Technickou univerzitu v Ostravě se žádostí o objasnění vztahů obou škol. Dostal odpověď, že vztah není žádný. "Já jsem ale chtěl vědět, jaký vztah měly obě školy v 90. letech a na to jsem odpověď ani po opakovaném dotazu nedostal," řekl. Současně požádal, aby Vysoká škola ekonomická porovnala studijní program Newport International University a sdělila mu, za jakých okolností by mohl inženýrský titul získat na české vysoké škole.

Občan Jiří Šneider namítl: "Vy jste tu řekl, že jste studovat dva roky a čekáte, že vám dají na VŠE titul, na který jiní studovali pět let?" Uhlíř podotkl, že studoval na NIU tři roky bakalářský obor a potom navazující studium MBA. A že je připraven složit potřebné další zkoušky, protože inženýrský titul chce získat. 

Zastupitel Jiří Kopal (Žijeme Krumlovem) se ozval s námitkou: "Vy stále tvrdíte, že jste studoval vysokou školu. Ministerstvo školství eviduje státní i soukromé školy už od 90. let a Newport International University mezi nimi není." Zastupitel Jiří Klosse (Jihočeši 2012) oslovil přímo místostarostu: "Ty jsi dobře věděl, že žádnou vysokou školu nemáš, ani ten titul. Obdivuju tvoje rétorické schopnosti." "Děkuju za názor," reagoval místostarosta. Sdělil, že odmítá dokumenty o studiu vyvěšovat někde na sociálních sítích, ale má je tady v aktovce a každému je rád ukáže. 

Zdeněk Zajíček řekl, že schopnost vykonávat práci zastupitele závisí na poctivé práci, ne na diplomu a titulu. "Jestli to myslíte vážně, tak navrhuji taky testy na návykové látky," vyzval kolegy.

Martin Střelec namítl: "Titul skutečně není důležitý, ale místostarosta nás uvedl v omyl, proto vyvození politické odpovědnosti je na místě. A jak ty dokumenty chcete prezentovat? Snad se my i občané nebudeme chodit dívat k vám do aktovky." "Zeptat se na ně přišla jen jedna paní, ačkoliv podle diskusí na sociálních sítích to vypadalo na demonstraci na náměstí," podotkl Uhlíř. Znovu se ohradil, že nepodváděl, a o tom, že škola neměla právo udělovat inženýrské tituly, nevěděl. 

Lucie Kozáková z řad občanů vyslovila názor, že si Dalibor Uhlíř měl všimnout, že jeho nostrifikační doložka výslovně neuvádí, že může používat český akademický titul. Podle ní ale o titul až tak nejde. Jde o to, že představitel města by měl být čestný a pravdomluvný. Podotkla, že od místostarosty čekala sebereflexi. Starosta Nogrády na to reagoval slovy, že podle jeho názoru sebereflexe právě proběhla. Lucie Kozáková dál mluvila k místostarostovi: „Jestli jste přehlédl, že vaše nostrifikační doložka se netýká akademického titulu, tak asi nemůžete řídit město." Z publika se ozval potlesk.

Místostarosta prohlásil: „Já chápu, že opozice a ti, co nás nevolili, se tu budou snažit překreslit politickou mapu." Podle něj kauzu s titulem rozdmýchávají ti, kteří do zastupitelstva nebyli zvoleni. Bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) - nyní v opozici, ale odmítl, že jde o snahy svrhnout současnou krumlovskou vládu. „Tato radnice byla zvolena občany, ti vyjádřili, že chtějí změnu. My se proto na vládě v tomto volebním období účastnit nebudeme," ujistil, že lidovci o převrat zájem nemají. "Tento argument nám nepodsouvejte, čekejme na další volby," oslovil místostarostu i Martin Hák za Jihočechy. K mikrofonu přišla z publika Adéla Kamenská a řekla, že jí bagatelizování tohoto problému uráží. Podle ní to žádná snaha o rozbití koalice není. 

Do vyjádření postoje se některým zastupitelům nechtělo

Přítomní občané také vyzývali jednotlivé zastupitele, aby vyjádřili svůj postoj k této věci. Někteří to učinili s očividnou nelibostí. Bylo polohlasně slyšet místostarostu Robina Schinka, že on se vyjadřovat nebude. Za koaliční stranu Občané patrioti si tedy vzal slovo Jan Ungerman: "Není v pořádku, když někdo něco neoprávněně užívá, ale já nejsem schopen posoudit, jestli to bylo vědomě nebo ne." Místostarosta Zbyněk Toman se vyjádřil za ODS: "Od nás se pánové Uhlíř a Zajíček dozvěděli, že se nám to nelíbí, ale nevíme, jestli to bylo nebo nebylo cíleně." Petr Šandera za KSČM pronesl: "Považuji to za věc pana Uhlíře, jak tu věc dotáhne a obhájí vůči občanům. Proto o tom nebudu hlasovat. Celé to nepatří na program zastupitelstva, je to zástupný problém. Co vlastně od toho očekáváte, vy kritici?"

Z občanských lavic předstoupil také bývalý zastupitel Miroslav Máče. "Sám jsem na vysoké škole působil a vím, jak to v 90. letech chodilo. Profesoři měli dva úvazky, na univerzitě a pak na soukromé škole nebo dělali vlastní aktivity. To byl naprostý chaos a za to mohl stát a ministerstvo školství." Na skupinu kritiků se obrátila i Mirka Augustinová z řad občanů: "Tak sem choďte pořád a říkejte, co ve městě chceme a v čem nám tihle zvolení mají pomáhat." Té naopak zatleskali někteří zastupitelé, zatímco oponenti nazvali její vystoupení agitkou a začali pokládat místostarostovi další otázky - například kolik jeho studium stálo. Uhlíř řekl, že to si už nepamatuje. Naďa Perníková vystoupila s dotazem: "A kde žijete, pane místostarosto?" V tu chvíli se do diskuse vložil starosta Nogrády a odkázal do bodu Různé, protože nyní projednávaný bod se týká diplomu místostarosty. 

Zastupitelé poté odhlasovali, že místostarostou předložené informace berou na vědomí. 

Další navržená usnesení - že se Dalibor Uhlíř neoprávněně prezentoval titulem inženýr, že zastupitelstvo považuje situaci za znepokojivou nebo že žádá, aby předložil relevantní doklady, dost hlasů nezískala. Zvedalo pro ně ruku osm opozičních zastupitelů, ke schválení by bylo zapotřebí dvanáct hlasů. Zastupitelstvo je v Českém Krumlově třiadvacetičlenné. 

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Ještě že máme tak férového Pana Hejtmana, který tyhle kreatury morálně, odborně, lidský předhání minimálně o několik délek parníků!

    Vloženo 1.9.2023 22:10:50

    • kal 

      Reagovat

       

      Jistěže

      Vloženo 2.9.2023 10:26:48

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace