Na obyvatele Žabovřesk bude dohlížet kamerový systém

regiony

Během tohoto léta vybudovali v MČ Brno-Žabovřesky kompletně navrženou I. etapu kamerového systému.

Na obyvatele Žabovřesk bude dohlížet kamerový systém
Instalace kamer
2. září 2023 - 11:00

Ten vznikl díky finanční podpoře Rady města Brna v rámci rozvoje centrálního metropolitního městského kamerového dohledového systému (MKDS). Otočné kamery budou zatím dohlížet na čtyři zastávky MHD. Realizací projektu byla pověřena akciová společnost Brněnské komunikace, která provádí rozvoj městského kamerového dohledového systému.

V Žabovřeskách v rámci letošní první etapy zastřežili tramvajovou zastávku Mozolky, Burianovo nám., zastávku Stránského a Makovského náměstí. Ty městská část společně s místním revírem Městské policie vyhodnotili z pohledu bezpečnosti jako problematické a pro tento typ bezpečnostního řešení jako nejpotřebnější.

„Vybudování kvalitního kamerového dohledového systému v konkrétním území tak, aby pokrylo všechny potřebné lokality, je dost nákladný projekt. Proto jsme celý projekt rozdělili do dvou na sebe navazujících etap. Rozpočet pro letošní rok z rozpočtu města čítal bezmála 7 milionů korun. V rámci druhé etapy výstavby městského kamerového dohledového systému v Žabovřeskách jsme vytypovali další lokality. Jde o Makovského náměstí – parkoviště před Billou, náměstí Svornosti – školní hřiště, OC Perla – horní a dolní vstup, ulice Tábor směrem k ulici Veveří, křižovatka Zborovská – Tábor, ulice Sochorova – Středisko sběrného odpadu, ulice Bráfova – garáže a podchod u ZŠ Jana Babáka,“ řekl starosta MČ Brno-Žabovřesky Filip Leder (KDU-ČSL).



Každý z dohledových bodů je vybaven jednou otočnou kamerou a čtyřmi stacionárními, takže pro potřeby Centrálního dohledového pracoviště Městské policie, jsou všechny kamerové body maximálně vizuálně vytěžitelné. Záznamy pořízené jednotlivými dohledovými body se uchovávají pro potřeby případného vyšetřování zpravidla 25 dní.
 
„Dlužno dodat, že záznamy z kamer mohou pomoci nejen při vyšetřování lokálních záležitostí, ale mohou být cenným zdrojem při vyšetřování trestné činnosti v širším intravilánu města. Naše městská část se tak stala součástí rozsáhlého, 664 kamer obsahujícího metropolitního kamerového systému. Ten spravuje Centrální dohledové pracoviště Městské policie. Výsledky a kamerové záznamy takto provázané sítě kamerových bodů pomáhají nejen policistům, ale jsou cenným pomocníkem i pro další složky Integrovaného záchranného systému a městské organizace v oblasti dopravy,“ uzavřel Leder.

Jihomoravskenovinky.cz informoval Mgr. Filip Leder, starosta MČ Brno-Žabovřesky.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:mcbrnozabovresky)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 17%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif