Rozprodání majetku a ničivý požár. Smutný osud legendárního pionýrského tábora Habr

Přes 30 let jezdily děti plzeňských Škodováků do pionýrského tábora v Habru u Volduch na Rokycansku. Teď už oblíbený areál neexistuje, postupně chátral a nakonec vyhořel. Kdysi patřil Habr mezi oblíbené dětské tábory plzeňské Škodovky. Od roku 1957 po dalších zhruba 30 let se v něm během léta vystřídaly stovky dětí.

Rokycansko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Legendární tábor Habr nenávratně zmizel v minulosti

Legendární tábor Habr nenávratně zmizel v minulosti | Foto: Jan Markup | Zdroj: Český rozhlas

Teď už byste nepoznali, že kousek od Trnovského rybníka kdysi bývala spousta chatek, velká hlavní budova, stožáry pro vlajky nebo střelnice. Zmizelo úplně všechno. Tábor nahradily oplocené soukromé pozemky a rodinné domy. Habr tak zůstal už jenom ve vzpomínkách nebo na fotkách a pohlednicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tábor přestal postupně sloužit svému účelu po roce 1989. Poslechněte si víc

Tábor přestal postupně sloužit svému účelu po roce 1989. Plzeňská Škodovka už o podobná zařízení neměla zájem. Areál pak začal střídat majitele. „Kolem roku 2010 už objekt příliš využívaný nebyl. Měli jsme i takový pocit, že se tuneluje,“ vzpomíná starosta z nedaleké obce Volduchy Michal Černý.

Chatky, které zbyly po pionýrském táboře, se postupně rozprodávaly. Stromy se kácely a prodávaly na dřevo. Areál začal chátrat,“ popisuje.

V zimě v roce 2012 odjel tehdejší majitel areálu na dovolenou. A v noci na 6. února objekt vyhořel. U požáru tehdy zasahovalo několik desítek hasičů a na místě byli i kriminalisté.

„Vyloučeno nebylo ani úmyslné zapálení objektu. Kriminalisté, kteří na případu pracovali, jej ale odložili, protože se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ uvádí policejní mluvčí Dagmar Brožová. Tak se uzavřela historie kdysi legendárního pionýrského tábora Habr.

Jan Markup, abk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme