Za vybavení pro středoškoláka zaplatí rodiče tisíce korun. Které obory se prodraží?

Unavení studenti se učí

Na kolik vyjdou středoškolské učebnice?

Vybavení pro nově nastupujícího středoškoláka může stát i přes deset tisíc korun. Jenom za učebnice podle ředitelů i knihkupců rodiče utratí až pět tisíc. Učni pak musí počítat s pořízením pracovních oděvů nebo jiného vybavení.

Jana Bradáčová nastupuje v září do třetího ročníku oboru designér. Za učebnice a další pomůcky potřebné pro studium zaplatí její rodiče každý rok několik tisíc korun.

„Pořizovali jsme bílé oblečení a sháněli učebnice. Asi nejdráž ale vyšel aranžérský kufřík, to jsem dostala celou sadu k Vánocům,“ sdělila pro CNN Prima NEWS studentka oboru aranžér, designer Jana Bradáčová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mateřské školy bez plotu? Dovolit to má nová vyhláška, ředitelé upozorňují na rizika

Učebnice i vybavení se podle ředitele Střední pedagogické školy a SOŠS v Mladé Boleslavi Štefana Klímy každý rok kvůli rostoucím cenám prodraží: „Dosud byl ten růst kolem pěti až deseti procent, loni a letos je to ale až kolem sto procent,“ uvedl.

Na této škole je nejdražší obor předškolní a mimoškolní pedagogika. U něj se počáteční náklady mohou vyšplhat na 18 tisíc korun, protože studenti si musí pořídit kytaru i klávesy. Podle propočtů ředitele školy ale musejí s vyššími výdaji počítat i studenti dalších oborů včetně designérů nebo třeba cukrářů.

Vláda počítá s tím, že by knihy i učebnice zbavila desetiprocentní sazby DPH. Jestli se to ale projeví na cenách, se ukáže až příští rok: „V tuto chvíli můžeme pouze odhadovat, jaký vliv bude mít změna DPH na celý knižní svět. Učebnice jsou velmi specifický typ sortimentu,“ uvedl marketingový ředitel společnosti Knihy Dobrovský Adam Pýcha.

„Snížení DPH na knihy, případně učebnice neudělá s cenami knih vůbec nic,“ konstatoval ekonom Lukáš Kovanda. Změny v DPH navíc ještě musí projít celým legislativním procesem. Studentům, kteří nemají dostatek peněz na učebnice nebo oblečení se střední odborná škola snaží pomoct.

„Díky zřizovateli a naší škole mají žáci to oblečení celkem o tisíc korun levnější. A potom máme fond učebnic. Musím říct, že jsou rodiny, které na to prostě nemají,“ uvedl ředitel školy Štefan Klíma.

SLEDUJTE: Na kolik vyjde rodiče nástup jejich dítěte do první třídy? Částka častokrát přesahuje až sedm tisíc korun

Tagy:
Lukáš Kovanda střední škola DPH náklady Dobrovský učebnice Střední pedagogická škola finance