InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krteček a poetické obrazy, dvě výstavy zahájili v kulturním domě v Bechyni

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

BECHYNĚ – V bechyňském kulturním domě zahájili v sobotu 2. září hned dvě výstavy. Svou tvorbu v Galerii 2 + 1 představuje manželka tvůrce Krtečka Zdeňka Milera Emilie Milerová. Milerova Krtečka asi není potřeba představovat. Postavička legendární figurky roztomilého Krtka provází dětství už několika generací dětí. Teď výjevy z Krtkových příběhů zdobí stěny rodičovského centra Hrošík. Obě vernisáže v kulturním domě začaly v 15 hodin. Dospělí si vyslechli povídání kurátorky výstavy Pavly Slancové. „Emílie Milerová se ve své tvorbě inspiruje v čínském umění. Její obrazy zde v Bechyni představují ornamentálně kaligrafickou kresbu. Vyjadřují poetiku a převažuje v nich modrá barva. Loni vyšla Emy monografie. Předtím se také podařilo vydat monografii Zdeňka Milera.

Ve čtvrtek 7. září otevíráme další výstavu z díla paní Emy v Jindřichově Hradci," uvedla Pavla Slancová.

Mezi poetickými obrazy Emílie Milerové je například milevský klášter. Nebe plné hvězd představuje Karlovo náměstí v Praze. Návštěvník uvidí také Sovovy mlýny a Kampu. Na obraze Novohradských hor na hranici s Rakouskem autorka namalovala křížovou cestu, která během minulého režimu zmizela. A to není zdaleka všechno. K vidění jsou květiny, rybníky, roubenky. Ke koupi kromě monografie nazvané Život podle Emily jsou některé obrazy a speciální omalovánky.

U Hrošíka mezitím promítali dětem Krtečkovy příběhy. „Dětičky seděly na židličkách nehnutě a úplně očima na filmovém plátně visely. Bylo jich asi dvanáct. Všichni malí diváci vypadali, jakoby snad Krtečka viděli poprvé v životě. Úplně je uchvátil," řekla pracovnice Kulturního střediska města Bechyně Marie Jahnová. „Krtečka jsme měli na povlečení, na kalendáři," zavzpomínaly její kolegyně.

A čím hlasem se Krteček ve filmech půvabně směje? Je to smích tehdy malých dcer manželů Milerových.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace